ΕΘΝΙΚΑ

Φρεγάτα «Έλλη»: Αυτό είναι το πολεμικό πλοίο που προσάραξε σε αβαθή

Φρεγάτα «Έλλη»: Αυτό είναι το πολεμικό πλοίο που προσάραξε σε αβαθή

Το ιστορικό πλοίο μέσα στον χρόνο...

Ένα απρόοπτο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (4/10), στις 03:30 κοντά στις ακτές του λιμένα της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη.

Συγκεκριμένα, η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «’Έλλη» (Φ/Γ Έλλη F-450), που συμμετέχει στη μεγάλη διακλαδική άσκηση, για άγνωστο λόγο και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες προσάραξε στην αμμώδη περιοχή της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη.

Αρχικά υπήρχε η σκέψη από το Γενικό Επιτελείο να ακυρωθεί η αποβατική άσκηση των καταδρομέων που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο ίδιο σημείο.

Το ιστορικό πολεμικό πλοίο

Πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Τήνου. Οι δύο τρίαινες που οι αιχμές τους καταλήγουν στο άνω μέρος της εικόνας, συνδέονται με τη βυζαντινή παράδοση, που θέλει την Παναγία να ευλογεί τα όπλα των Ελλήνων, στους δίκαιους αγώνες της φυλής. Είναι όμοιος με το θυρεό του ομώνυμου Καταδρομικού, που παροπλίσθηκε το 1965.

Ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Koninklijka Maatschappij de Schelde στο Vlissingen της Ολλανδίας, μαζί με τη Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ, μετά από παραγγελία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Η παραλαβή του πλοίου έγινε στις 10 Οκτωβρίου 1981 με πρώτο κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γρηγόρη Δεμέστιχα ΠΝ. Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου 1981. Του ιδίου τύπου: ΛΗΜΝΟΣ, ΑΔΡΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΝ, ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, ΚΑΝΑΡΗΣ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ και ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του Κόλπου, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ εναντίον του Ιράκ (1990-91), στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας καθώς και στις αντιπειρατικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κέρατος της Αφρικής (2010). Τα ΕΛΛΗ και ΛΗΜΝΟΣ έχουν ενισχυμένο Α/Α οπλισμό έναντι των λοιπών. Από το Νοέμβριο 2007 έως τον Ιούλιο 2009, το πλοίο εκτέλεσε Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και από το Νοέμβριο 2016 έως το Μάρτιο 2017, Μετασκευή Ελικοδρομίου (Ε/Δ) και εργασίες Δεξαμενισμού και Συντήρησης, επίσης στα ΕΝΑΕ.

Η Φ/Γ ΕΛΛΗ F-450 είναι η πρώτη φρεγάτα τύπου STANDARD του Πολεμικού Ναυτικού. Κατασκευάστηκε στην Ολλανδία από την εταιρεία Royal Schelde. Η σύμβαση για την πώληση του πλοίου στο Πολεμικό Ναυτικό υπεγράφη στην Αθήνα το 1980 και η Ελληνική Σημαία υψώθηκε στο πλοίο την 10 Οκτωβρίου 1981 στο Vlissignen της Ολλανδίας. Η έναρξη ναυπηγήσεως έγινε το 1978 και η καθέλκυση τον Ιούλιο του 1979, σαν το πέμπτο πλοίο της σειράς τύπου STANDARD, που είχε παραγγείλει το Ολλανδικό Ναυτικό.
Το όνομα ΕΛΛΗ δόθηκε στην πρώτη φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε ανάμνηση του τορπιλλισθέντος καταδρομικού ΕΛΛΗ την 15 Αυγούστου 1940 στο λιμάνι της Τήνου, όπου είχε σταλεί για τον εορτασμό της Παναγίας. Το εν λόγω καταδρομικό είχε ονομασθεί έτσι εις ανάμνηση της νικηφόρου ναυμαχίας του ελληνικού στόλου εναντίον του τουρκικού στην χερσόνησο της 'Ελλης. Η ΦΓ ΕΛΛΗ είναι το τρίτο διαδοχικά πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο φέρει το όνομα ΕΛΛΗ. Το πρώτο πλοίο με το όνομα ΕΛΛΗ ήταν το πρώην κινεζικό Fei-Hung, το οποίο ναυπηγήθηκε το έτος 1912 στις ΗΠΑ και αγοράσθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση το 1912. Έλαβε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Μικρασιατική εκστρατεία. Βυθίστηκε στις 15 Αυγούστου 1940 από ιταλικό υποβρύχιο, σε ειρηνική περίοδο, ενώ ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου όπου είχε καταπλεύσει για τον εορτασμό της Παναγίας. Το δεύτερο ΕΛΛΗ, πρώην Ιταλικό Eugenio di Savoia, παραχωρήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1950 σε αντικατάσταση του τορπιλλισθέντος ΕΛΛΗ. Το 1959 μεθόρμισε στον όρμο της Σούδας όπου χρησιμοποιήθηκε για έδρα του Ναυάρχου Αρχηγού Κρητικού Πελάγους (ΑΚΙΠ).