ΕΘΝΙΚΑ

Ανοίγουν πυρ τα ελικόπτερα Ελλάδας, ΗΠΑ: Παρουσία Πάιατ η κοινή άσκηση σε Θεσσαλία, Πιερία

Ανοίγουν πυρ τα ελικόπτερα Ελλάδας, ΗΠΑ: Παρουσία Πάιατ η κοινή άσκηση σε Θεσσαλία, Πιερία
Instagram@a_a_ron_sixty4real

Το Newsbomb.gr στην συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών πιλότων και πεζοναυτών – Το νέο πανίσχυρο ελληνικό όπλο που προκαλεί προβληματισμό στην Τουρκία

Ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα αποτροπής, σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει «κόκκινο», εκπέμπουν Ελλάδα και ΗΠΑ.

Μετά την κοινή διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος», που διεξήχθη σε Μαγνησία και κεντρικό Αιγαίο με τη συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας και ΗΠΑ, αλλά και την άσκηση «Χρυσόμαλλο Δέρας 2020» στο πεδίο βολής Ασκού Προφήτη με τη συμμετοχή της Αμερικής και βαλκανικών χωρών, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιούν ακόμα μία άσκηση, αυτή τη φορά σε Θεσσαλία και Πιερία ενισχύοντας την ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία τους.

Στην εν λόγω άσκηση θα δώσει το «παρών» και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Αμερικανοί χειριστές ελικοπτέρων και στελέχη της 3ης Combat Aviaton Brigade (CAΒ), βρίσκονται στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας από τον περασμένο Οκτώβριο, με τα αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα Kiowa Warrior που αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ, να πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις με την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού και με ελληνικές μονάδες πεζοναυτών.

Η αναβαθμισμένη πλέον, στον χάρτη του Αμερικανικού Στρατού, βάση της 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο φιλοξενεί επίσης περισσότερους από 510 πεζοναύτες και τεχνικό προσωπικό που υποστηρίζει περισσότερα από 35 ελικόπτερα (Apache, Black Hawk και Chinook) και οι οποίοι θα παραμείνουν στη Θεσσαλία μέχρι τον Μάρτιο.

Το επίπεδο της συνεκπαίδευσης Ελλήνων και Αμερικανών είναι εξαιρετικά υψηλό, με τους Επιτελείς των δύο χωρών να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τον επαγγελματισμό, τις γνώσεις, το ζήλο και την αποφασιστικότητα πιλότων και πεζοναυτών.

Σήμερα, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και στο Στεφανοβίκειο, τα ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache, τα CH47 Chinook και τα UH-1H Huey θα παρουσιάσουν, σε συνεργασία με αμερικανικά ελικόπτερα (Apache και Black Hawk) τις αποτρεπτικές δυνατότητές τους.

Από την κοινή άσκηση δεν θα λείπουν φυσικά και οι «ινδιάνοι» της Αεροπορίας Στρατού, τα ελαφράς επιθετικής κρούσης ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior, τα οποία εντάχθηκαν τον περασμένο χρόνο στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Ανάμεσα στις αποστολές επίδειξης που θα υλοποιήσουν σήμερα Τετάρτη οι ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις, είναι αποβίβαση πεζοναυτών από μεταγωγικά ελικόπτερα με σχοινιά, πτήσεις τακτικής, σενάρια διάσωσης, αλλά και βολές από τα Kiowa Warrior.

Το Newsbomb.gr δίνει το «παρών» στην άσκηση που πραγματοποιείται σε Θεσσαλία και Πιερία και σας μεταφέρει εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο από τη συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών.

Το νέο ελληνικό όπλο και ο εκνευρισμός της Τουρκίας

Τα αμερικανικά Kiowa μπαίνουν πλέον ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες εκπαίδευσης της Αεροπορίας Στρατού και ενσωματώνονται πλήρως στις δράσεις της. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει προβληματισμό και εκνευρισμό στην Άγκυρα, μιας και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν διαθέτουν τέτοιο όπλο.

Οι καθοριστικές αλλαγές στην Αεροπορία Στρατού έχουν αναβαθμίσει το όπλο και έχουν θωρακίσει την άμυνα της χώρας προσφέροντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στην Τουρκία.

Παράλληλα, η συνεκπαίδευση με τους Αμερικανούς προσφέρει τεράστια οφέλη, μιας και οι χειριστές αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες και ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες με τους Αμερικανούς σε θέματα οργάνωσης, επιχειρησιακής τακτικής και νέων τεχνολογιών.