ΕΘΝΙΚΑ

Έβρος: Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές – Εκατοντάδες μετανάστες πήγαν να περάσουν τα σύνορα

Έβρος: Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές – Εκατοντάδες μετανάστες πήγαν να περάσουν τα σύνορα

Διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές του Έβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου πραγματοποιήθηκε λόγω του ότι μετανάστες από από την τουρκική πλευρά συγκεντρώθηκαν με πρόθεση να έρθουν στην Ελλάδα. 

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Δείτε live εικόνα από τον τελωνειακό σταθμό στις Καστανιές

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δρόμοι γύρω από την Αδριανούπολη που οδηγούν στα σύνορα είναι γεμάτοι από μετανάστες κάθε ηλικίας.

Όλοι τους έσπευσαν να επωφεληθούν από την απελευθέρωση των συνοριακών γραμμών της Τουρκίας, απόφαση που ελήφθη τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όταν ήταν ξεκάθαρο πως το τουρκικό εκστρατευτικό σώμα στο Ιντλίμπ κατέγραφε σημαντικές απώλειες με δεκάδες νεκρούς και δεκάδες σοβαρά τραυματίες μετά από βομβαρδισμό των συριακών δυνάμεων, αλλά και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

«Τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριακοί φύλακες», όπως ανέφερε το Reuters, «διατάχθηκαν να σταματήσουν να τους εμποδίζουν, μετά την έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» η οποία έγινε μετά την επίθεση του συριακού καθεστώτος από αέρος στην Ιντλίμπ η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών.

Στο φυλάκιο στις Καστανιές έχουν παραταχθεί στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των αλλοδαπών στην χώρα μας.

Έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο - Μαξίμου: Αυστηροποιείται η φύλαξη των συνόρων στον μέγιστο βαθμό

Σε επιφυλακή τίθεται η κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και τους δεκάδες Τούρκους στρατιώτες νεκρούς.

Όπως τονίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η «Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα».

«Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, η Αθήνα είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», διευκρινίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό διεξήχθη έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο, την ώρα που ο ΑΓΕΕΘΑ μετέβη στον Εβρο και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης οδεύει προς την Μυτιλήνη.

Στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναμένεται να επισκεφτεί συγκεκριμένα σημεία της μεθορίου. Ήδη έχουν δοθεί εντολές για «λελογισμένη ενίσχυση των δυνάμεων» όπου χρειαστεί.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις θα συνεργαστούν με την αστυνομία σ΄ ό,τι χρειαστεί προκειμένου το μήνυμα να είναι σαφές και καθαρό: Μήνυμα όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά και προς τους Ευρωπαίους.

Ενίσχυση θα υπάρξει και στη θάλασσα, όπου η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι πιο περίπλοκη. Το μήνυμα είναι σαφές, η Ελλάδα προτίθεται να αντιδράσει και με τα μέσα του διαθέτει, αλλά και ζητώντας τη συνδρομή της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ οδήγησαν τους μετανάστες στα παράλια

Την δική του απάντηση στην προσπάθεια μεταναστών να διαφύγουν από την Τουρκία και να έρθουν στην Ελλάδα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην Ιντλίμπ και τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτών δίνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει πως «αν η κατάσταση στην Συρία χειροτερέψει τότε θα χειροτερεύσει η κατάσταση με τους μετανάστες».

Επίσης τονίζει ότι «η πολιτική της χώρας στο μεταναστευτικό/προσφυγικό δεν έχει αλλάξει». Αποδίδει δε το πρόσφατο «κύμα» προσφύγων και μεταναστών που φτάνει στα τουρκικά παράλια μόνο στις συγκρούσεις στην Συρία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιντλίμπ έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατοντάδων ανθρώπων κι αυτό αυξάνει την ήδη υπάρχουσα προσφυγική πίεση προς τη χώρα μας.

Κάποιοι πρόσφυγες και μετανάστες που ανησύχησαν με τις εξελίξεις άρχισαν να μετακινούνται στα δυτικά σύνορα μας. Αν η κατάσταση χειροτερέψει το ρίσκο αυτό θα μεγαλώσει.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην μεταναστευτική και την προσφυγική πολιτική της χώρας μας που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο».

Βουλγαρία: Οι αρχές ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία

Η Βουλγαρία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία , αφού ομάδες μεταναστών από τη γειτονική χώρα άρχισαν να κινούνται προς τη μεθόριο, ανακοίνωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

«Έχουμε πληροφορίες για συνωστισμό (...) Ενισχύουμε στο μέγιστο τους ελέγχους στα σύνορα", επεσήμανε ο Μπορίσοφ στη διάρκεια κυβερνητικής διάσκεψης, ενώ πρόσθεσε ότι προγραμματίζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδόσει ότι εκατοντάδες μετανάστες έχουν αναχωρήσει από τη βορειοδυτική Τουρκίακαι κατευθύνονται προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αφού ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Άγκυρα πλέον δεν θα σταματά τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Συρία: 33 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ιντλίμπ

Συνολικά 33 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας σκοτώθηκαν στον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν εναντίον τους συριακές κυβερνητικές δυνάμεις την Πέμπτη στην επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι, ο Ραχμί Ντογάν.

Ο Ντογάν πρόσθεσε ότι ουδείς από τους δεκάδες άλλους τούρκους στρατιωτικούς που τραυματίστηκαν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός: Σκύλος εντοπίστηκε με κοροναϊό - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Σχετικές ειδήσεις