ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμικό Ναυτικό: «Πλωτή ασπίδα» στο Αιγαίο - «Είμαστε έτοιμοι για όλα»

Πολεμικό Ναυτικό: «Πλωτή ασπίδα» στο Αιγαίο - «Είμαστε έτοιμοι για όλα»
INTIME NEWS

Μήνυμα ισχύος και αποτροπής από τον ελληνικό Στόλο – Περισσότερες από 20 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια έχουν απλωθεί στο Αρχιπέλαγος – Συνεχείς ασκήσεις σε όλα τα πιθανά σενάρια – Ενισχύονται όλες οι περιοχές - «κλειδιά»

Την ώρα που η Άγκυρα επιμένει στην τακτική των προκλήσεων θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

Οι επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» θεωρούν πως οι αφερέγγυοι Τούρκοι ενδέχεται να επιχειρήσουν κάποιο ύπουλο και ξαφνικό «χτύπημα» στο Αιγαίο ή την ανατολική Μεσόγειο και για το λόγο αυτό έχουν ήδη καταρτίσει σχέδια αντίδρασης στην εκδήλωση μιας τουρκικής πρόκλησης προσαρμόζοντας διαρκώς τα νέα δεδομένα.

Στόχος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η Αθήνα να απαντήσει ταχύτατα και να είναι ένα βήμα μπροστά από τους «γείτονες».

Για το λόγο αυτό, το Πολεμικό Ναυτικό έχει «θωρακίσει» το Αιγαίο απ' άκρη σ' άκρη με τουλάχιστον 20 μονάδες. Από τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη μέχρι το Καστελλόριζο και νότια της Κρήτης, φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, αλλά και υποβρύχια έχουν «κλειδώσει» το Αρχιπέλαγος και πραγματοποιούν συνεχώς ασκήσεις σε κάθε είδους σενάριο αντιμετώπισης απειλής. Σε όλες πλέον τις ασκήσεις του Στόλου συμμετέχει και η Πολεμική Αεροπορία τόσο με μαχητικά από τις Πολεμικές Μοίρες όσο και με ιπτάμενα ραντάρ Erieye.

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Όλες οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού έχουν λάβει σαφείς εντολές για το τρόπο που θα αντιδράσουν σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε ακραία πρόκληση», τονίζει στο Newsbomb.gr ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της ηγεσίας του Στόλου μας.

Οι ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εστιάζει κυρίως στο «τόξο» Καστελόριζο – Κάρπαθος – Κρήτη, με το Πολεμικό μας Ναυτικό να έχει πλέον μόνιμη παρουσία σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Με δεδομένο ότι ανοιχτά της Λιβύης βρίσκονται τουλάχιστον οχτώ τουρκικά πλοία και ενδεχομένως υποβρύχιο, είναι λογικό ο Στόλος μας να αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς την παρουσία του στην περιοχή. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους παραμονής της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ» στην ευρύτερη περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» η οποία μέχρι στιγμής έχει «ναυαγήσει» στα νερά της Μεσογείου και οι Τούρκοι κάνουν επίδειξη ισχύος. «Καμία οργάνωση, καμία επιχειρησιακή δραστηριότητα. Οι Ευρωπαίοι άφησαν την Ελλάδα μόνη της να παρακολουθεί τους Τούρκους που ανενόχλητοι μετέφεραν όπλα στη Λιβύη», επισημαίνει στρατιωτική πηγή.

Στην Αθήνα γνωρίζουν καλά πως σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης θα είμαστε μόνοι μας. Δεν πρέπει να ελπίζουμε στη βοήθεια κανενός. Τα λόγια και τα έργα εξάλλου των Ευρωπαίων, το επιβεβαιώνουν καθημερινά. Για το λόγο αυτό, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά σε ενίσχυση της παρουσίας του Στόλου σε κρίσιμες περιοχές.

Η απόφαση για αναβάθμιση του Ναυστάθμου της Σούδας με ελλιμενισμό περισσότερων Μονάδων του Στόλου είναι δεδομένη ενώ έμφαση δίνει η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και στη αναβάθμιση της Ναυτικής βάσης στο Κυριμάδι στο Ανατολικό άκρο της Κρήτης.

Στόχος, είναι αφενός να υπάρχει συνεχής παρουσία μονάδων του Στόλου σε σημεία «κλειδιά» και να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους Τούρκους και αφετέρου τα πληρώματα να παραμένουν σε ύψιστο σημείο επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταχθεί στη δύναμη του Ελληνικού Στόλου και η νέα Πυραυλάκατος «Καραθανάσης» που φέρει το όνομα ενός εκ των τριών ηρώων των Ιμίων.

Το νέο αυτό όπλο θα καταπλεύσει στο ναύσταθμο Σαλαμίνας περί τα τέλη Ιουνίου και στα μέσα Ιουλίου, θα γίνει η επίσημη τελετή ένταξης στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών.

Σημειώνεται τέλος πως έχει δοθεί εντολή στα στελέχη των μονάδων που γύρισαν στο Ναύσταθμο μετά τις ασκήσεις σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, να είναι έτοιμοι για τον επόμενο απόπλου που αναμένεται να είναι μάλιστα πολύ σύντομα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκική κρίση: Η αντίδραση της Ελλάδας αν εισβάλει τουρκικό ερευνητικό