ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα νησιά που είναι κοντά στην Ανατολία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα νησιά που είναι κοντά στην Ανατολία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα

Σε νέο... παραλήρημα προχώρησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι απαντώντας στην Ε.Ε ότι δεν έχει δικαίωμα «να επικρίνει και να ζητάει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων ερευνών υδρογονανθράκων εντός της της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας», ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί και την Ελλάδα για «παράνομες ενέργειες και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις», ενώ κάνει λόγο και για παράνομες συμμαχίες.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «αποφάσισε» ότι το Καστελόριζο αλλά και νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα.

Την ευθύνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο την έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, «με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τις παράνομες τους ενέργειες».

«Αυξάνει περισσότερο την ένταση, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, η άνευ όρων υποστήριξη που δίνει η Ε.Ε με την δικαιολογία της αλληλεγγύης , σε αυτό το δίδυμο που θέλει να αγνοήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», προσέθεσε ο Ακσόι.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας συνέχισε με επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που, όπως είπε, «δεν έχει το δικαίωμα να επικρίνει και να ζητάει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων ερευνών υδρογονανθράκων εντός της της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας».

«Καλούμε την Ε.Ε και τις χώρες μέλη της, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης της ένωσης, να μην υποστηρίξουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

«Η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος. Κυρίως το Καστελόριζο αλλά και νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα αυτό είναι εναντίον στο διεθνές δίκαιο και τα δεδικασμένες αποφάσεις», κατέληξε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Υπεύθυνη της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” με τις μαξιμαλιστικές ενέργειες και απαιτήσεις τους που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης, σε αυτό το δίδυμο, που αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει την ένταση.

Δεν δικαιούται η ΕΕ ούτε να επικρίνει τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της χώρας μας εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, ούτε να απαιτεί να τις σταματήσουμε. Διότι, όπως επιβεβαίωσε και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα αυτό. Αυτή η απαίτηση αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ, όσο και στο Διεθνές Δίκαιο.

Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να μην υποστηρίξουν τα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης.

Η Ελλάδα δεν είναι κράτος αρχιπελάγους. Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία να έχουν τα ελληνικά νησιά -και ειδικά το Καστελόριζο- υφαλοκρηπίδα.

Η προσφυγή της ΕΕ στις κυρώσεις, όταν η Τουρκία τονίζει πάντα τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας, αφ’ ενός δεν βοηθά στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, αφ’ ετέρου ενισχύει περαιτέρω την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τα συμφέροντα της ίδιας και των Τουρκοκυπρίων, παρά τις παράνομες συμμαχίες που έχουν συσταθεί εναντίον της.

Εάν το ζητούμενο είναι μια ειλικρινής λύση, η Ελλάδα και η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ενεργούν με βάση τους λανθασμένους υπολογισμούς όσων βρίσκονται από πίσω τους. Κατά συνέπεια, εάν η ΕΕ επιθυμεί λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να είναι έντιμος διαμεσολαβητής».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: «Μοντέλο Πάρου» σε Μυτιλήνη και Ζάκυνθο - Ποια μέτρα παρατείνονται