ΑΝΑΛΥΣΗ NEWSBOMB.GR

ΕΘΝΙΚΑ

Δυσαρέσκεια στην Αθήνα για τον Στόλτενμπεργκ – Ο διάλογος και η βιασύνη του ΝΑΤΟ λόγω Ρωσίας

Δυσαρέσκεια στην Αθήνα για τον Στόλτενμπεργκ – Ο διάλογος και η βιασύνη του ΝΑΤΟ λόγω Ρωσίας
ASSOCIATED PRESS

Δυσαρέσκεια επικρατεί στην Αθήνα για τη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την έναρξη τεχνικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία και τελικώς διαψεύστηκε από ελληνικής πλευράς.

Η Αθήνα μέσα σε λίγα λεπτά διέψευσε το επίμαχο tweet του Στόλτενμπεργκ, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν πως «αποκλιμάκωση συνιστά μόνο η απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Το βραχυκύκλωμα, σύμφωνα με πληροφορίες, προκλήθηκε από ένα έγγραφο που δόθηκε στις δύο αντιπροσωπείες στο ΝΑΤΟ και που ζητούσε τις παρατηρήσεις τους εντός μίας εβδομάδας.

Δείτε το επίμαχο tweet:

Η διάψευση της Αθήνας

Λίγα λεπτά μετά την ανάρτηση του κ. Στόλτενμπεργκ στο Twitter, διπλωματικές πηγές διέψευσαν τα όσα έγραψε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ:

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

«Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου», κατέληξαν.

«Διάλογος χωρίς απειλές»

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, κυβερνητικές πηγές, ξεκαθάριζαν ότι αφενός ο όποιος διάλογος με την Άγκυρα θα γίνει σε χρόνο που θα θεωρεί κατάλληλο η Αθήνα και αφετέρου με την διασφάλιση πως οι συζητήσεις θα γίνουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και χωρίς την απειλή των όπλων. «Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που εξαρτάται από τον διεθνή παράγοντα για την ασφάλειά της. Μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα έχει παρατεταγμένο τον στόλο για όσο χρειαστεί» σημείωνε η ίδια πηγή.

«Περιμένουμε, λοιπόν, από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών που η ίδια διέκοψε, με ένα και μόνο χαρτί: Τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι ώστε να επιδιώξουμε κοινά αποδεκτή συμφωνία για τη μόνη διμερή εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Και, αν δεν συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε στη σύνταξη συνυποσχετικού για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», σημειώνουν από το κυβερνητικό επιτελείο.

Την ίδι ώρα, η αποκάλυψη ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ ενήργησε ορμώμενος από ένα έγγραφο σχέδιο για τεχνικές συνομιλίες που παρέδωσε στους στρατιωτικούς ακολούθους Ελλάδας και Τουρκίας στη Συμμαχία οδήγησε έτσι σε δεύτερη απάντηση-διάψευση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς: «Η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου», ανέφεραν και πάλι διπλωματικές πηγές. Έτσι, ενώ επί της ουσίας επιβεβαιώθηκε η κίνηση του κ. Στόλτενμπεργκ, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για τις προθέσεις του και κυρίως τη σπουδή του να μιλήσει για συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας.

Για πολλούς η παραπάνω αντίδραση του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζεται βεβιασμένη και στο πλαίσιο της άμεσης δραστηριοποίησης λόγω της εμφάνισης των Ρώσων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν ο Τούρκος πρόεδρος «κάρφωσε» στη Γερμανίδα Καγκελάριο τη Γαλλία για τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το τουρκικό ΥΠΕΞ, μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε από τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ.

«Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πήρε την πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης στη αν. Μεσόγειο και για την αποφυγή ανεπιθύμητων ατυχημάτων τόσο σε αέρα όσο και σε θάλασσα», συνεχίζει η ανακοίνωση, με την Τουρκία να το... παίζει διαλλακτική και να εμφανίζεται υπέρ της πρωτοβουλίας Στόλτενμπεργκ.

Μάλιστα, η Άγκυρα καλεί την Ελλάδα να υποστηρίξει την εν λόγω πρωτοβουλία και τονίζει ότι η ίδια θέλει να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε να βρεθεί μία μόνιμη λύση για όλα τα ζητήματα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο.

Επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν για την Αν. Μεσόγειο

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για τη συνεχόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου εδώ και 5 εβδομάδες «μυρίζει» μπαρούτι.

Ο «σουλτάνος» στην εν λόγω συζήτηση εμφανίστηκε ανυποχώρητος και, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, «κούνησε το δάχτυλο» στην Γερμανίδα Καγκελάριο και την... κατηγόρησε ότι υποστηρίζει Ελλάδα και Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Sabah, ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά πως «είναι απαράδεκτο να υποστηρίζεται από κάποιες χώρες η εγωιστική και άδικη συμπεριφορά της Ελλάδας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Κορινθία: Στις φλόγες το Σοφικό - Εκκενώνονται οι τρεις οικισμοί και ένα μοναστήρι