ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑ Η ΑΘΗΝΑ - ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΕΘΝΙΚΑ

Oruc Reis: Στα εννιά μίλια από το Καστελόριζο - Πόλεμος νεύρων από τον Ερντογάν

Oruc Reis: Στα εννιά μίλια από το Καστελόριζο - Πόλεμος νεύρων από τον Ερντογάν
ASSOCIATED PRESS

Μόνο ως «πόλεμος νεύρων» μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο με το Oruc Reis επιχειρώντας να παρασύρει την Ελλάδα στο να κάνει την πρώτη κίνηση προκαλώντας έτσι αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Το Oruc Reis, το οποίο έχει κλειστό τους πομπούς του,προσεγγίζει το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, έχοντας απλωμένα καλώδια και συνοδευόμενο από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και δύο βοηθητικά, το Ataman και το Cengiz Han σπάζοντας ακόμα και τα 12 ναυτικά μίλια απόστασης από το Καστελόριζο.

Η πρόκληση της Τουρκίας έχει αναβαθμιστεί αφού με το να πλέει λίγο απ’έξω αλλά και εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων, προχωρά σε μία επί του πεδίου αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές των νησιών. Υπενθυμίζεται πως βάσει του Διεθνούς Δικαίου αυτό αποτελεί μονομερές δικαίωμα των κρατών.

Το Oruc Reis «έσπασε», λίγο πριν τις 10:00 το πρωί της Τρίτης, τα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και πλέον απομακρύνεται. Το τουρκικό σεισμογραφικό έφτασε μέχρι τα 9 ναυτικά μίλια και στη συνέχεια, άλλαξε πορεία, συνεχίζοντας ωστόσο να μένει σε αυτήν την περιοχή.

Πλέον κινείται σε μία περιοχή μεταξύ 10 με 12 ναυτικών μιλίων με τον ελληνικό στόλο να βρίσκεται και να επιτηρεί την περιοχή πέριξ του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Δίπλα στο τουρκικό ερευνητικό παραμένει ο στολίσκος υποστήριξης, αποτελούμενος από τα βοηθητικά πλοία «Ataman» και «Cengiz Han», αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της 11ης Οκτωβρίου, το Oruc Reis θα κάνει σεισμικές έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου σε μια ζώνη μέχρι 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα κάνει στη συνέχεια, το πλήρωμα του Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

Την ίδια ώρα, τουρκικό UAV κάνει βόλτες πάνω από τα τουρκικά παράλια απέναντι από το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν να παρακολουθεί την πορεία του Oruc Reis, ενώ δεν αποκλείεται να προσπαθεί να βγάλει φωτογραφίες για να χρησιμοποιηθούν για προπαγανδιστικούς λόγους.

Μπακογιάννη: Ζούμε την μεγαλύτερη κρίση από το '74

Τις τουρκικές προκλήσεις σχολίασε στον ΣΚΑΪ η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας πως βιώνουμε την τρίτη μεγαλύτερη κρίση με την Τουρκία από το 1974.

Η κυρία Μπακογιάννη χαρακτήρισε τεράστια τη διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ρωσία και στον αραβικό κόσμο.

Επεσήμανε ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει «να παίξουμε το παιχνίδι του Ερντογάν» που επιθυμεί να αλλάξει το στενό κορσέ του πλαισίου διαλόγου, όπως έχει τεθεί από τις διερευνητικές καθώς αφορά αποκλειστικά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και τις θαλάσσιες ζώνες.

Εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θέλει να αποφύγει αυτό το διάλογο και καθώς δεν το πετυχαίνει επιχειρεί να δημιουργήσει ένα επεισόδιο το οποίο θα μπορούσε να χρεώσει στην ελληνική πλευρά.

Με αυτά τα δεδομένα η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να έχουμε «ατσαλένια» νεύρα, να στέλνουμε τα μηνύματά μας και να εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας που είναι πεπειραμένες και αποφασισμένες.

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει γεωτρύπανο

«Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια». Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο Πρώτο Πρόγραμμα προειδοποιώντας συγχρόνως ότι «η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο».

«Η ορθή διάσταση που έχει να κάνει με τις θαλάσσιες ζώνες είναι πολύ συγκεκριμένη. Σήμερα που μιλάμε, τα χωρικά μας ύδατα είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα διατηρεί μονομερώς το κυριαρχικό της δικαίωμα, ανά πάσα στιγμή με βάση το Διεθνές Δίκαιο, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια. Πέρα από τα 6 μίλια που είναι χωροθετημένα είναι διεθνή ύδατα, βεβαίως η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα έως τα 200 μίλια ή παραπάνω. Ο,τιδήποτε άλλο είναι μια επιχείρηση είτε να χαϊδέψουμε τα αυτιά των πολιτών σε ένα πλαίσιο απίστευτου πατερναλισμού είτε να λαϊκίσουμε και να προσκομίσουμε συγκυριακά πολιτικά οφέλη. Και τα δύο είναι ζημιά για τη δημοκρατία. Οφείλουμε να θέτουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση».

Και συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης: «Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια -και ήδη το πράττουμε στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον», δήλωσε προαναγγέλλοντας τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις. Εξάλλου, «διατηρούμε για όλη την υπόλοιπη χερσαία και νησιωτική χώρα (το δικαίωμα) να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Αυτό δεν θα μας το στερήσει κανείς».

Η διπλωματική απάντηση της Ελλάδας

Από την ελληνική πλευρά συνεχίζονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για την καταγγελία των τουρκικών προκλητικών ενεργειών.

Σε αυτό το πλαίσιο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας και γι' αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αμέσως την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, με επιστολές του στους ομολόγους του ευρωπαϊκών χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ζητά εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως το Πολεμικό Ναυτικό δεν επιτηρεί μόνο το Oruc Reis, αλλά και τα υπόλοιπα πλοία που το συνοδεύουν.

Γενικώς, φαίνεται ότι το τουρκικό καθεστώς θα συνεχίσει τις ακραίες προκλήσεις για τους επόμενους 3 μήνες, μέχρι δηλαδή να υπάρξει πολιτική ηγεσία στις ΗΠΑ η οποια θα πάψει να ανέχεται την επιθετική τακτική Ερντογάν.

Πέριξ του Καστελόριζου βρίσκονται πανίσχυρες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, έτοιμες να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή αντίδρασης, από ασφυκτικό πρέσινγκ στον τουρκικό στολίσκο και στο Oruc Reis, μέχρι εντολή σύρραξης.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει δώσει εντολή στα πληρώματα των μονάδων επιφανείας να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικές, καθώς, οι Τούρκοι ενδέχεται να επιχειρήσουν κάποια προβοκατόρικη ενέργεια, με στόχο να πάρουν εκδίκηση για το πλήγμα στην τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS από την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ. Όσο για τα ελληνικά υποβρύχια, αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των Τούρκων, μιας κ

αι οι ίδιοι ξέρουν πως οι «αόρατοι φονιάδες» τους έχουν στο στόχαστρο ανά πάσα στιγμή.

Γι’ αυτό άλλωστε και τα ψάχνουν συνεχώς με αεροσκάφη CN-235 και ελικόπτερα CH-70. Μάταια… τα ελληνικά 214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι κυριολεκτικά άφαντα! Παράλληλα, τόσο το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης, Ρω και Στρογγύλη, όσο και τα γύρω νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως είναι «φορτωμένα», με τον Στρατό Ξηράς να είναι σε ετοιμότητα για να παίξει και αυτός το δικό του ρόλο, αν χρειαστεί.

Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα η στρατιωτική ηγεσία φρόντισε να καταστήσει «αστακούς» όχι μόνο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και τις βραχονησίδες - «κλειδιά». Οι εντολές που έχουν δοθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο είναι σαφείς και συγκεκριμένες προς τα στελέχη και των τριών Κλάδων, για το πώς θα αντιδράσουν αν έρθει η κρίσιμη εκείνη ώρα. Ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμενων είναι προετοιμασμένος προκειμένου να υλοποιήσει οποιαδήποτε επιλογή αντίδρασης αποφασιστεί, ενώ τονίζουμε πως η στρατιωτική ηγεσία ενημερώνει συνεχώς την πολιτική για τις εξελίξεις.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα αντανακλαστικά, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα για να αντιδράσει αν χρειαστεί, ενώ για όλες τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός για την διαμόρφωση των κρίσιμων αποφάσεων που ενδεχομένως απαιτηθεί να ληφθούν τις επόμενες ώρες. Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα δώσουμε και πάλι τις απαντήσεις που χρειάζονται στο προκλητικό τουρκικό καθεστώς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εμινέ: Αυτή είναι η «σκοτεινή» σύζυγος του Ερντογάν - Τα παιχνίδια της με τη μαντίλα