ΕΘΝΙΚΑ

Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Το Oruc Reis κάνει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα

Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Το Oruc Reis κάνει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα

Το «παιχνίδι» των προκλήσεων συνεχίζει η Άγκυρα. Μετά τη νέα NAVTEX που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου και με την οποία επέκτεινε τις έρευνες του ερευνητικού Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο, σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ προέβη σε μία προκλητική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με την ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι το Oruc Reis βρίσκεται εντός τουρκική υφαλοκρηπίδας.

«Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα μια αβάσιμη δήλωση που ισχυρίζεται ότι οι σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγει χώρα μας σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και χαρακτήρισαν αυτές τις δραστηριότητες ως “παράνομες”», αναφέρει στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Το ερευνητικό Oruc Reis διενεργεί σεισμικές έρευνες εξ ολοκλήρου στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, η οποία ορίζεται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και είναι εγγεγραμμένη στα Ηνωμένα Έθνη», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Δείτε την ανακοίνωση:

Θυμίζουμε ότι ανακοίνωση αναφορικά με την παράνομη Navtex της Τουρκίας εξέδωσε νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ «καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά», τονίζοντας ότι «η ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης», ενώ καλεί την Άγκυρα να ανακαλέσει άμεσα τη Navtex που εξέδωσε την Κυριακή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης.

Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Παράλληλα, η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Κόκκινος» συναγερμός - Αυτά είναι τα μέτρα που έρχονται πριν το lockdown