ΕΘΝΙΚΑ

«Μέδουσα 10»: Πανίσχυρο αντιτουρκικό μπλοκ στη Μεσόγειο-Άνοιξαν πυρ Ελλάδα, Γαλλία, Αίγυπτος, Κύπρος

«Μέδουσα 10»: Πανίσχυρο αντιτουρκικό μπλοκ στη Μεσόγειο-Άνοιξαν πυρ Ελλάδα, Γαλλία, Αίγυπτος, Κύπρος

Διαρκής είναι η βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου οικοδομώντας πλέγμα ασφαλείας και αποδεικνύοντας στην πράξη ότι και οι δύο χώρες αποτελούν εγγυήτριες χώρες της ειρήνης και της σταθερότητας στην εύφλεκτη γεωπολιτικά λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι στην Ελλάδα επιβεβαίωσε το εξαιρετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να δηλώνει ότι Ελλάδα και Αίγυπτος θα αντιμετωπίσουν από κοινού αυτούς που επιβουλεύονται την ειρήνη «ενισχύοντας η μία την άλλη στον αμυντικό τομέα».

Τα όσα είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου έχουν μετουσιωθεί σε πράξη από τις 30 Νοεμβρίου με την άσκηση «Μέδουσα 10».

Πρόκειται για τη δέκατη κατά σειρά αεροναυτική άσκηση που ολοκληρώνεται στις 7 Δεκεμβρίου και που αυτή τη φορά διοργανώνεται από την αιγυπτιακή πλευρά.

Το Σάββατο, μάλιστα, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου θα βρεθούν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να παρακολουθήσουν την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Dv-Day).

Η «Μέδουσα 10» προκαλεί νευρικό κλονισμό στον «σουλτάνο» Ερντογάν, ο οποίος βλέπει την πανίσχυρη Αίγυπτο να συνεργάζεται πλέον στενά σε όλους τους τομείς με την Ελλάδα.

Μήνυμα προς την Τουρκία αποτελεί και το γεγονός ότι η ελληνική συμμετοχή στην άσκηση ξεπερνάει κάθε προηγούμενο υπογραμμίζοντας ότι η «Μέδουσα» έχει καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ένα στοιχείο που κάνει ακόμα ξεχωριστή τη φετινή άσκηση «Μέδουσα» είναι ότι για πρώτη φορά συμμετέχουν η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και φυσικά η Κύπρος.

Στην άσκηση βρίσκονται παρατηρητές από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία ενισχύοντας τη συνεργασία, τη διαλειτουργικότητα αλλά και την συμβολική αξία που η άσκηση πρεσβεύει.

Ο κατάλογος των γυμνάσιων είναι εντυπωσιακός καθώς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις αποτροπής, μη συναινετικές νηοψίες, ανθυποβρυχιακές ασκήσεις και ασκήσεις απόβασης.

Τον ουρανό και τη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου έχουν σαρώσει όλες τις προηγούμενες ημέρες ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη πλαισιωμένα από φρεγάτες, ελικοπτεροφόρα και υποβρύχια.

Σύμφωνα με τη σχεδίαση του ΓΕΕΘΑ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με δύο φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα, ένα υποβρύχιο, ένα αρματαγωγό, τέσσερα F-16 τα οποία έχουν μετασταθμεύσει στην Αίγυπτο και τέσσερα F-16 τα οποία επιχειρούν από την έδρα τους, ιπτάμενο ραντάρ, ελικόπτερο CHINOOK, τρία ελικόπτερα AH-64, ένα αεροσκάφος C-130 και προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η άσκηση είναι αντιληπτό ότι περιέχει υψηλούς συμβολισμούς και χρόνο εκπλήσσει με τον πρωτόγνωρο βαθμό συνεργασίας και συντονισμού με τον οποίο επιχειρούν τα συμμετέχοντα τμήματα, πολύ περισσότερο που φέτος διευρύνεται με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υλοποιώντας στην πράξη την αρχή «η ισχύς εν τη ενώσει» οι συμμετέχουσες χώρες στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους όσοι στο βωμό του μεγαλοϊδεατισμού τους δε διστάζουν να θέσουν τη γεωπολιτική γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου στις φλόγες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Crash test τα εποχιακά για το άνοιγμα κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και ανθοπωλείων