ΕΘΝΙΚΑ

Παναγιωτόπουλος: Στρατηγική συμμαχία με την Αίγυπτο για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων

Παναγιωτόπουλος: Στρατηγική συμμαχία με την Αίγυπτο για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων

Ελλάδα και Αίγυπτος εμβαθύνουν συνεχώς τις αμυντικές σχέσεις τους - Διπλωματική συνεργασία και επιχειρησιακή ετοιμότητα απέναντι στις επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας.

Με μεθοδικές κινήσεις και χωρίς τυμπανοκρουσίες, Αθήνα και Κάιρο προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σε μια σειρά από κοινές δράσεις με πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, η μεγάλη διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» επιβεβαιώνει για μια ακόμη χρονιά το άριστο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών, τις προσπάθειες κοινού συντονισμού και δράσης στην ανατολική Μεσόγειο και το σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι δεν μπορεί να δρα ως κράτος - «πειρατής».

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρακολουθεί από κοντά την μεγάλη διακλαδική άσκηση, έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε δεκτός με όλες τις τιμές από τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Προεδρικό Μέγαρο του Καΐρου και κατά τη διάρκεια της συναντήσεως επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και η βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Ακολούθησε η συνάντηση του Ν. Παναγιωτόπουλου με τον στρατηγό Ζάκι στο υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι αναδυόμενες προκλήσεις ασφάλειας και οι απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο από τις αποσταθεροποιητικές, παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «εξετάσαμε τρόπους αντιμετώπισης αυτών των απειλών» προκειμένου τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών «να διαφυλαχθούν με την ενδυνάμωση της αμοιβαίως επωφελούς στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ τους».

Η αιγυπτιακή πλευρά επεσήμανε το ενδιαφέρον της για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα τόσο επίπεδο εκπαίδευσης και πραγματοποίησης κοινών στρατιωτικών γυμνασίων, όσο και στην αμυντική βιομηχανία με την ανάπτυξη συμπράξεων προς το κοινό όφελος.

«Κατά τις συνομιλίες», τόνισε σε δήλωσή του ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η βούληση Ελλάδας και Αιγύπτου, για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον αμυντικό τομέα».

Ειδικότερα, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Ν. Παναγιωτόπουλος συζήτησε θέματα εξοπλισμών και επίκαιρα ζητήματα συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικοτεχνικό τομέα.

«Διαπιστώσαμε», είπε ο Έλληνας υπουργός, «ότι η διμερής αμυντική συνεργασία ευρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο με την πραγματοποίηση, σε ετήσια βάση, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο».

«Κορωνίδα», συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «αυτών των ασκήσεων αποτελεί βεβαίως η κοινή άσκηση «Μέδουσα», που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας. Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε την τελική φάση της άσκησης. Όπως γνωρίζετε η διακλαδική άσκηση «Μέδουσα» αποτελεί διακλαδική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου, με συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από την Κύπρο και για πρώτη φορά φέτος, από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό είναι μια απτή απόδειξη της βούλησης των χωρών αυτών να προάγουν, μέσω της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα, την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε επίσης το μουσείο «6ης Οκτωβρίου» και κατέθεσε στεφάνους στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και το Μνημείο Σαντάτ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Οριστικό! Παράταση των μέτρων μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου