ΕΘΝΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Συμμαχίες - «θηλιά» στο λαιμό του Ερντογάν - Οργή για τα νέα όπλα της Ελλάδας

Ένοπλες Δυνάμεις: Συμμαχίες - «θηλιά» στο λαιμό του Ερντογάν - Οργή για τα νέα όπλα της Ελλάδας

Πυλώνας σταθερότητας η Χώρα μας σε μια περιοχή γεωπολιτικά ασταθή - Οι συμμαχίες με καθοριστικούς παίκτες και η εξοπλιστική ενίσχυση που προκαλεί νευρικό κλονισμό στο τουρκικό καθεστώς.

Με την Τουρκία να συνεχίζει την επιθετική τακτική εναντίον της χώρας μας και της μαρτυρικής Κύπρου, με μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων και συνεχείς προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα προχωρούν με μεθοδικές κινήσεις στην αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με παίκτες «κλειδιά» και παράλληλα την ενίσχυση του οπλοστασίου όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αναδιοργάνωση του στρατεύματος, η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, με χώρες όπως τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, η Γαλλία και το Ισραήλ καθώς και η έντονη αμυντική διπλωματία που αναπτύχθηκε λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, ενίσχυσαν σημαντικά το γεωπολιτικό ειδικό βάρος της Χώρας μας, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία ενός άξονα ασφαλείας εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν.

Με την πανίσχυρη Γαλλία του Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος είναι από τους ελάχιστους που έχουν αντιληφθεί τον «βρώμικο» ρόλο του Ταγίπ Ερντογάν, μας συνδέει η επιθυμία κοινές δράσεις με πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες. Η παρουσία του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ νότια της Κρήτης, με τη φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ να εντάσσεται στη δύναμη ασφαλείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου και οι κοινές ασκήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας και του υποβρυχίου 214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ με τα γαλλικά Rafale, αλλά και αμερικανικές δυνάμεις, αποτελούν αναμφισβήτητα κινήσεις υψηλού συμβολισμού που στέλνουν σαφή μηνύματα στην Άγκυρα.

Παράλληλα, σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη, οι σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο αποκτούν νέα διάσταση, με τις εξελίξεις να απαιτούν επιτακτικά την ενίσχυση των ελληνο-αραβικών δεσμών σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, πολιτικό και ασφάλειας. Με τις αραβικές χώρες, αλλά και με το πανίσχυρο οικονομικά και στρατιωτικά Ισραήλ, μας ενώνει η κοινή επιθυμία για σταθερότητα και ασφάλεια, για τήρηση του διεθνούς δικαίου, για ειρήνη και ευημερία.

Στο εν λόγω πλαίσιο, η υψηλού συμβολισμού παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και στέλνει ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα, που βλέπει ακόμα και μουσουλμανικές χώρες να της γυρνούν την πλάτη.

Παράλληλα, η εικόνα της φρεγάτας ΥΔΡΑ να πλέει στον Περσικό κόλπο και να συνεκπαιδεύεται με τις κορβέτες των Εμιράτων επισφραγίζει τις άριστες στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών και τη βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Σε νευρικό κλονισμό για τα νέα όπλα

Οι προκλήσεις στο στρατιωτικό επίπεδο λόγω της διαρκούς κλιμακούμενης και επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, δοκίμασαν τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποδείχτηκαν άμεσα, αποκρούοντας αποτελεσματικά σε όλες τις περιπτώσεις τους επιβουλείς.

Παράλληλα όμως, κατέδειξαν και τις ανάγκες εξοπλισμού και αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Επιτελείς να θέτουν τις βάσεις σταδιακής αλλά ταχείας αναδιοργάνωσης του Στρατεύματος ώστε τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα να αποκτήσει σαφή αεροπορική υπεροχή, ναυτική κυριαρχία και πανίσχυρο Στρατό Ξηράς.

Προτεραιότητα του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι η συντήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος στρατιωτικού υλικού και φυσικά η προμήθεια νέου, σύγχρονου εξοπλισμού όπου απαιτείται. Είναι γνωστό άλλωστε πως αν και τα στελέχη έχουν καταφέρει να κρατήσουν ψηλά το αξιόμαχο με πολύ κόπο και με μικρό κόστος, οι «πληγές» που άφησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις τα δέκα χρόνια της κρίσης, είναι αναμφισβήτητα μεγάλες και σίγουρα ακόμα ανοιχτές.

Οι επαφές για νέα οπλικά συστήματα και Μέσα είναι συνεχείς στο ελληνικό «Πεντάγωνο», με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Επιτελείς να έχουν διαμορφώσει ένα πλήρες πλάνο με τις ανάγκες των Κλάδων και να το έχουν παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου η οποία θα δώσει το «πράσινο φως».

Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά πλέον τα πανίσχυρα Rafale, αναβαθμίζει τα μαχητικά F-16 block 52+ σε Viper και παραλαμβάνει ανταλλακτικά για τα Mirage 2000-5. Παράλληλα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα καλύτερα αεροσκάφη του κόσμου, τα F-35.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει στην αγορά νέων φρεγατών. Συγκεκριμένα, αξιολογούνται οι φρεγάτες που προσφέρονται από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Ισπανία. Η πρόταση της Ιταλίας αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών. Πιο αναλυτικά, υπενθυμίζουμε πως οι Γάλλοι προτείνουν τις πανίσχυρες φρεγάτες Belh@rra, οι Αμερικανοί τις MMSC, οι Ολλανδοί τις SIGMA 115, οι Γερμανοί τις A200 και A300 μαζί με 2 υποβρύχια Type 214, οι Άγγλοι τις φρεγάτες Type 31, οι Ισπανοί τις F110 και οι Ιταλοί τις FREMM, σχεδίασης της εταιρείας Fincantieri.

Ταυτόχρονα, για το Πολεμικό Ναυτικό «τρέχει» η αγορά των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo. Πρόκειται για τα καλύτερα ελικόπτερα στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εξοπλισμένα με sonar και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, συστήματα αυτοπροστασίας και μεγάλη αυτονομία. Με την αγορά των συγκεκριμένων ελικοπτέρων η Ελλάδα αποκτά σαφές προβάδισμα στον «αθόρυβο πόλεμο» του Αρχιπελάγους, με το συνολικό κόστος των Romeo να αγγίζει τα 295 εκ δολάρια.

Επίσης προχωρά η συμφωνία για απόκτηση 36 νέων γερμανικών τορπιλών βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214, ενώ η συμφωνία προβλέπει και εκσυγχρονισμό μέρους των παλεών τορπιλών SUT τις οποίες ήδη διαθέτουν τα ελληνικά υποβρύχια από τη δεκαετία του ‘80.

Όσο για τον Στρατό Ξηράς, θα λάβει το μερίδιο που του αναλογεί, αφού αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η αλλαγή του εθνικού τυφεκίου και του εθνικού οχήματος, με το G3 να αποσύρεται σταδιακά και τα θρυλικά Mercedes να δίνουν επιτέλους της θέση τους σε νέα.

Επίσης, άμεσα προχωρά η απόκτηση περισσοτέρων από 1.000 τεθωρακισμένων M1117.

Παράλληλα, ένα από τα οπλικά συστήματα για το οποίο έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον το Γενικό Επιτελείο Στρατού, είναι τα ισραηλινά αντιαρματικά βλήματα Spike, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται μάλιστα για την νεότερη έκδοση, την Spike NLOS, που είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του.

Η Ελλάδα αποδεικνύει πως αποτελεί αναμφισβήτητα πυλώνα αξιοπιστίας και νομιμότητας σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη. Η εξοπλιστική ενίσχυση και η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με καθοριστικούς παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, προκαλεί νευρικό κλονισμό στο καθεστώς Ερντογάν που επιχειρεί να... υποβαθμίσει τις κινήσεις της Ελλάδας. Προφανέστατα, ανεπιτυχώς!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.