ΕΘΝΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Τέλος το θρυλικό G3 – Αυτό θα είναι το νέο «εθνικό τυφέκιο»

Ένοπλες Δυνάμεις: Τέλος το θρυλικό G3 – Αυτό θα είναι το νέο «εθνικό τυφέκιο»

Το Newsbomb.gr παρουσιάζει το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επιλογή και την παραγωγή του νέου «εθνικού όπλου», που θα αντικαταστήσει το γερασμένο πλέον G3Α3/Α4.

 

Τη συντήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος στρατιωτικού υλικού και την προμήθεια νέου, σύγχρονου εξοπλισμού όπου απαιτείται έχει θέσει ως προτεραιότητα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν και τα στελέχη έχουν καταφέρει να κρατήσουν ψηλά το αξιόμαχο με πολύ κόπο και με μικρό κόστος, οι «πληγές» που άφησαν στα τρία Σώματα τα δέκα χρόνια της κρίσης, είναι αναμφισβήτητα μεγάλες και σίγουρα ακόμα ανοιχτές.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί λεπτομερώς από τον υπουργό Άμυνας και τους Αρχηγούς των Κλάδων, τόσο για τα προβλήματα όσο και για τις ανάγκες των τριών Σωμάτων, την ώρα που κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση με την Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει το «πράσινο φως» για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον αρμόδιο υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να πραγματοποιεί συνεχώς επαφές για την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων αλλά και την αγορά νέων.

Το σχέδιο για το νέο τυφέκιο και οι υποψηφιότητες

Έτοιμες να αποχαιρετίσουν το θρυλικό τυφέκιο G3Α3, με το οποίο εξοπλίσθηκε από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1980, είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Άρχισε να κατασκευάζεται το 1977 (για την Ελλάδα), και από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, εξόπλισε τις Ένοπλες Δυνάμεις με ένα αξιόπιστο τυφέκιο εφόδου, με διαμέτρημα 7,62 χιλιοστά.

Οι Επιτελείς όμως, συμφωνούν πως το αξιόπιστο μεν, γερασμένο δε, G3 πρέπει να αντικατασταθεί με ένα πιο σύγχρονο. Ήδη, οι Μονάδες των «Επίλεκτων» του Ελληνικού Στρατού έχουν εφοδιαστεί με σύγχρονα όπλα M16/M4, ωστόσο, η ανάγκη για ένα προηγμένο όπλο, που θα φέρει σύγχρονα σκοπευτικά, θα είναι εύχρηστο και θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε συνθήκη, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Οι έμπειροι αξιωματικοί του Πενταγώνου έχουν αποσαφηνίσει τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί το νέο ελληνικό τυφέκιο, με απαράβατο όρο το όπλο να είναι δοκιμασμένο σε επιχειρησιακές συνθήκες και να έχει ανταποκριθεί πλήρως σε απαιτητικές καταστάσεις. Ο Ελληνικός Στρατός δεν σκοπεύει να γίνει δοκιμαστής σχεδίων και σίγουρα επιθυμεί ένα πολύ καλά δοκιμασμένο όπλο προηγμένης τεχνολογίας. Όσο για την κάννη του νέου τυφεκίου, οι έμπειροι αξιωματικοί έχουν καταλήξει στο διαμέτρημα 7,62.

Ήδη, στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΓΕΣ βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση όπλων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το G3. Τα στελέχη έχουν «σκανάρει» την παγκόσμια αγορά, έχουν πραγματοποιήσει ενδελεχείς μελέτες που αφορούν τις αποδόσεις όλων των τύπων σε πραγματικές συνθήκες και έχουν καταλήξει στην τελική λίστα με τα υποψήφια όπλα.

Για να προλάβουμε και όσους σπεύσουν να πουν πως θα ήταν ορθή λύση να κατασκευάσουμε μόνοι μας ως χώρα ένα όπλο, τονίζουμε πως σύμφωνα με έμπειρους στρατιωτικούς, η απόφαση κατασκευής ενός νέου, πρωτότυπου όπλου στην ΕΑΒ θα ήταν χρονοβόρα και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Αντίθετα, ως ιδανικότερη λύση έχει προκριθεί η απόκτηση ενός από τα πέντε τυφέκια που χρησιμοποιούν άλλοι στρατοί του ΝΑΤΟ και είναι εγνωσμένης αξίας. Αφού καταλήξουμε σε αυτό που οι επιτελείς του «Πενταγώνου» θεωρούν το καταλληλότερο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα ζητήσουμε από την κατασκευάστρια χώρα να γίνουμε συμπαραγωγοί του. Να γίνει δηλαδή η μέγιστη παραγωγή του στην Ελλάδα και να πάρουμε και άδεια για εξαγωγές του.

Ποια είναι όμως τα υποψήφια όπλα για να πάρουν τη θέση του G3;

Ας δούμε αναλυτικά:

Το ισραηλινό TAVOR

Ανάμεσα στα υποψήφια όπλα βρίσκονται και τα ισραηλινά Tavor 7, αλλά και το Tavor X95. Τα δυο όπλα δεν διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ τους, καθώς το πρώτο έχει διαμέτρημα 7,62X52, ενώ το δεύτερο το 5,56X45.

Αντίτυπα των δυο όπλων βρίσκονται στην Ελλάδα και δοκιμάζονται σκληρά από τα έμπειρα στελέχη του Στρατού Ξηράς, προκειμένου να βαθμολογηθούν για το πρόγραμμα του Εθνικού Τυφεκίου. Το Χ95 είναι ήδη κάπως γνωστό στις Ελληνικές ΕΔ, καθώς χρησιμοποιείται ήδη στην Κύπρο.

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο όπλο, που με τα μέχρι στιγμής επιχειρησιακά δεδομένα δείχνει να είναι εξαιρετικά αξιόπιστο και με απροβλημάτιστη λειτουργία. Το δε Χ95, μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα για χρήση πυρομαχικών 9Χ19, κάνοντάς το ιδανικό υποπολυβόλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Το βελγικό SCAR

Το τυφέκιο ακριβείας, μακρών αποστάσεων FN SCAR 20S βασίζεται στο διαμέτρημα 7.62 mm των τυφεκίων Mk 17 και Mk 20 SSR (FN SCAR Sniper Support Rifle) που χρησιμοποιήθηκαν από τον Στρατό και εισήχθη πρόσφατα και στην πολιτική αγορά της οικογένειας FN SCAR (Special Operations Forces Combat Assault Rifle). Το τυφέκιο FN SCAR, όπως αναφέρει το ptisidiastima.com αναπτύχθηκε αρχικά από την βελγική οπλοβιομηχανία FN Herstal (FNH) για την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (SOCOM) για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του διαγωνισμού του SCAR.

Τέλεια βαθμονομημένο για πυρά ακριβείας μεγάλων αποστάσεων, το SCAR 20S παρέχει την ικανότητα να εμπλέκει με ευκολία στόχους στα 700 και πλέον μέτρα. Ο σχεδιασμός με πιστόνι αερίων απορροφά την οπισθοδρόμηση βελτιώνοντας έτσι την ακρίβεια των επομένων βολών και διατηρώντας την πρόσκτηση του στόχου. Επιπλέον βοήθεια προσφέρει η σκανδάλη δύο σταδίων που “εκπυρσοκροτεί” στα 1.5-2 κιλά, η πλήρους μήκους ράγα MIL-STD 1913 σε “ώρα 12” και σταθερό κοντάκι που προσφέρει προσαρμοστικότητα ικανοποιώντας τις ανάγκες κάθε χρήστη μέσω του καθ’ύψος ρυθμιζόμενου μαξιλαριού παρειάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ:

Το γερμανικό HK416/417 της Heckler & Koch

Το τυφέκιο μάχης Heckler & Koch HK416, Γερμανικής κατασκευής, σήμερα χρησιμοποιείται από Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας πολλών χωρών, ανάμεσα τους, δοκιμαστικά, και η Ελλάδα.

Η αποτελεσματικότητα και ο μοντέρνος σχεδιασμός του προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το προγενέστερο G3, που χρησιμοποιείται από την Ελλάδα.

Tο ΗΚ-416 βρίσκεται στην κορυφή της προτίμησης πολλών επαγγελματιών των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ χορηγείται ως στάνταρ οπλισμός στους Αμερικανούς Πεζοναύτες, το Γαλλικό Στρατό τις Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η τελευταία έκδοση HK416A7 ενσωματώνει σειρά βελτιώσεων που ανεβάζει το όπλο σε ακόμη καλύτερο επίπεδο από πλευράς εργονομίας. Ο επιλογέας πυρός του όπλου έχει πλέον επανασχεδιαστεί ώστε να απαιτεί διαδρομή μετακίνησης 45 μοιρών. Η αλλαγή αυτή υπαγορεύτηκε από το Γερμανικό Στρατό και ειδικότερα από τις επίλεκτες μονάδες KSK και KSM για μέγιστη εργονομία και μείωση του χρόνου αντίδρασης.

Επιπλέον η βασικότερη αλλαγή της H&K στο τυφέκιο, είναι η αντικατάσταση της βαριάς κάννης με μια νέας σχεδίασης.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός επιλογέας πυρός του ΗΚ-416 ήταν πανομοιότυπος με το Μ4 από το οποίο προέρχεται σχεδιαστικά. Για εκτέλεση πλήρους αυτόματης βολής ο επιλογέας πυρός έπρεπε να μετακινηθεί 90 μοίρες για ημιαυτόματη βολή και 180 μοίρες για πλήρως αυτόματη βολή. Βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του όπλου πάνω από το συγκρότημα της σκανδάλης.

Από τη βασική έκδοση του 416 αναπτύχθηκαν στη συνέχεια αρκετές υποεκδόσεις, η πρώτη από τις οποίες περιλάμβανε νέο κοντάκιο με επανασχεδιασμένη διάταξη για καλύτερη σκόπευση. Υιοθετήθηκε νέο εμπρόσθιο σκοπευτικό το οποίο αποτελούσε προέκταση του φλογοκρύπτη και μπορούσε να συμπτυχθεί. Επίσης επανασχεδιάστηκε η πιστολοειδής λαβή του τυφεκίου.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ:

Το αμερικανικό SIG 716 G2 της SIG Sauer

Το SIG 716 είναι τυπικό δείγμα κλώνου AR στο ισχυρό διαμέτρημα του ΝΑΤΟ, με σύστημα λειτουργίας που περιλαμβάνει έμβολο βραχείας διαδρομής όσο και ρυθμιστή αερίων, με κάννη μήκους 16 ιντσών, συγκρότημα πολλαπλών βάσεων τύπου M-LOM στην θέση του χειροφυλακτήρος και πτυσσόμενο κοντάκιο 6 θέσεων ρυθμίσεως.

Τροφοδοτείται από γεμιστήρα 20 φυσιγγίων. Το ολικό μήκος του όπλου ανέρχεται σε 965 χιλ. ενώ το βάρος (κενό) σε 4,3 κιλά.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ:

Τα τσεχικά CZ 805 BREN

Πρόκειται για τα νέα σπονδυλωτής σχεδίασης τυφέκια του τσεχικού Στρατού, παραγωγής της Ceska Zbrojovka Uherske Hradiste.

Το διαμέτρημά του είναι 7.62 x 39 χιλιοστά. Διαθέτει κλείστρο περιστρεφόμενης ασφάλισης, ίδιας σχεδίασης με το Μ16. Είναι εξοπλισμένο με ρυθμιστή αερίων δύο θέσεων, ρυθμιζόμενο από τον χειριστή. Διαθέτει αναδιπλούμενα μεταλλικά σκοπευτικά και ράγα Picatinny σε ολόκληρο το μήκος του άνω κορμού του για την τοποθέτηση οπτικών σκοπευτικών (τύπου red-dot, διόπτρα ημέρας, νυκτερινά σκοπευτικά λέιζερ κλπ). Το κοντάκιό του είναι ρυθμιζόμενο σε μήκος και αναδιπλούμενο στο δεξιό μέρος του όπλου, ενώ μπορεί να αφαιρεθεί τελείως όταν η απόκρυψη του όπλου έχει μεγαλύτερη σημασία από την ακρίβειά του. Ο επιλογέας πυρός και ασφάλειας έχει τέσσερεις βαθμίδες (ασφάλεια – βολή κατά βολή – ριπή δύο φυσιγγίων – αυτόματη βολή) και είναι αμφιδέξιος . Ο μοχλός οπλίσεως είναι επίσης εναλλάξιμος στις δύο πλευρές του όπλου, αναλόγως του χειριστή (αριστερόχειρες – δεξιόχειρες) και δυστυχώς παλινδρομεί μαζί με το κλείστρο!

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ:

Το ιταλικό ARX 160 και ARX 200 της Beretta

Απο το 2012, η Beretta έχει εξοπλίσει τις ιταλικές, αλγερινές, μεξικανικές και αιγυπτιακές ειδικές δυνάμεις με το νέο της τυφέκιο, το Arx-160.

Το όπλο βγαίνει σε 5.56,5.45,7.62χ39 και αναμένεται η έκδοση για 7.62χ51. Άδειο ζυγίζει 3 κιλά με 10ρα κάννη και 3.1 κιλά με 16άρα (σε 5.56). Λειτουργεί με πιστόνι αερίων και τα σκοπευτικά του μετράνε μέχρι τα 600μ. Στις εκδόσεις 7.62χ39 η beretta έχει φροντίσει το όπλο να δέχεται του γεμιστήρες του ΑΚ-47.

Το όπλο προσφέρει την ποιo εύκολη αλλαγή κάνης που υπάρχει σε τυφέκιο σήμερα. Επίσης επιτρέπει την εξαγωγή της κάλυκας και απο τις 2 πλευρές με το πάτημα ενός κουμπιού, κάνοντας την χρήση του εύκολη και απο αριστερόχειρες. Ο μοχλός επανοπλίσεως μετατίθεται δεξιά ή αριστερά χωρίς να χρειαστεί καμία αποσυναρμολόγηση του όπλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Επισημαίνεται πως όποιο τυφέκιο επιλεχθεί θα δοθεί και στα τρία Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα εν λόγω τυφέκια θα δοκιμαστούν από τα έμπειρα στελέχη του Στρατού Ξηράς. Στη συνέχεια θα αξιολογηθούν, θα διαπιστωθεί αν πληρούν τις προδιαγραφές που έχει θέσει η χώρα μας και μετά θα ληφθεί η απόφαση για συμπαραγωγή με την κατασκευάστρια χώρα. Να γίνει δηλαδή η μέγιστη παραγωγή του στην Ελλάδα και να πάρουμε και άδεια για εξαγωγές του. Αναμφισβήτητα, όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, πρόκειται για μια λύση που θα συμβάλει σημαντικά και στην βιωσιμότητα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Dr Θάνατος: Έτσι έσβησαν η 16χρονη Δέσποινα και ο 14χρονος Θεοδόσης

Ροή Ειδήσεων