ΕΘΝΙΚΑ

Νευρικός κλονισμός για τον Ερντογάν: Στη Σούδα τα μαχητικά της Σαουδικής Αραβίας

Νευρικός κλονισμός για τον Ερντογάν: Στη Σούδα τα μαχητικά της Σαουδικής Αραβίας
ΓΕΕΘΑ

Ένα 24ωρο μετά τη δημόσια παραδοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ενόχληση της Άγκυρας λόγω της στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας προσγειώθηκαν έξι αεροσκάφη F-15C, προσωπικό και μέσα της Βασιλικής Αεροπορίας των Σαουδαράβων.

Η στρατηγική επιλογή της Ελλάδας να κάνει άνοιγμα και να συνάψει συμφωνίες στον Αραβικό κόσμο, έχει προκαλέσει έντονο «πονοκέφαλο» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μόλις πριν από ένα 24ωρο, ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε δημόσια ότι η αμυντική συνεργασία και οι γενικότερες σχέσεις που έχουν συνάψει Ελλάδα και Σαουδική Αραβία προκαλούν ανησυχία στην Άγκυρα και το Σάββατο (13.03) στη Σούδα προσγειώθηκαν τα «φτερά» της Βασιλικής Αεροπορίας των Σαουδαράβων μεγαλώνοντας τις… έννοιες για τον σουλτάνο.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και της συντονισμένης προσπάθειας των αρμόδιων φορέων του ΓΕΕΘΑ με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, το Σάββατο (13.03) ολοκληρώθηκε η άφιξη στην 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) της Σούδας προσωπικού και μέσων της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF), στα οποία συμπεριλαμβάνονται έξι αεροσκάφη F-15C, προκειμένου να συνεκπαιδευθούν με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης έχει σχεδιαστεί να εκτελεστούν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων τύπου Air Superiority / Supremacy, καθώς και προστασία – προσβολή στόχων σε ξηρά και θάλασσα.

Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη των μαχητικών της RSAF στη Σούδα

Η ιδιαίτερα σημαντική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας στη Σούδα έρχεται να προστεθεί μεταξύ άλλων και σε αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Κύπρου και αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Κρήτης στην εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου καθώς και της Μέσης Ανατολής.

Η δε συνεχής αναβάθμιση της στρατηγικής αξίας του νησιού σύμφωνα με τον βραχυμεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί στο άμεσο μέλλον πόλο έλξης για την πραγματοποίηση σημαντικών συνεργειών με ακόμα περισσότερους Συμμάχους, φίλους και εταίρους που επιθυμούν να δηλώσουν έμπρακτα, με την παρουσία και τις συνεκπαιδεύσεις τους με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το ενδιαφέρον τους για την ιδιαιτέρως σημαντική από άποψης στρατηγικής αξίας περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως την άφιξη των μαχητικών της RSAF τίμησε με την παρουσία του και ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, Δρ. Σαάντ Αλαμάρ, με την εν λόγω συνεργασία να αποδεικνύει την συνεχή εμβάθυνση των σχέσεων των 2 χωρών που καταδεικνύεται μεταξύ άλλων και από την πρόσφατη τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα για πρώτη φορά.

Ήρθε, δηλαδή, να προστεθεί ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των στρατηγικών κινήσεων που κάνει η χώρα, με την Τουρκία του Ερντογάν στον αντίποδα να οδεύει ολοταχώς προς τη διεθνή απομόνωση, έχοντας μείνει πλέον χωρίς συμμάχους στην ευρύτερη περιοχή κι έχοντας βάλει «απέναντι» και τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν.

Άλλωστε, όπως διαβάσατε νωρίτερα στο Newsbomb.gr, gια δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, οι Αμερικανοί στέλνουν το πανίσχυρο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) στην Μεσόγειο, όχι απλά για να συμμετάσχει σε ασκήσεις, αλλά για να δέσει στην Κρήτη. Πρόκειται σαφέστατα για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, για ένα ακόμα μήνυμα προς την Άγκυρα ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Χώρα μας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.512 νέες μολύνσεις, 545 διασωληνωμένοι και 52 νέους θανάτους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ