Πελώνη στο Newsbomb.gr: Λύση για το Κυπριακό, συμβατή με τις αποφάσεις του ΟΗΕ

Αμαλία Κάτζου

INTIME

Την θέση της Ελλάδας ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό που είναι συμβατή με τις αποφάσεις του ΟΗΕ περιέγραψε η Αριστοτελία Πελώνη

Η ελληνική θέση για τη λύση του Κυπριακού έχει περιγραφεί, περιγράφηκε και την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Newsbomb.gr, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με την ίδια, η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με το χάρτη του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Και προσέθεσε: «Λύση που θα στηρίζεται στις αποφάσεις, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής».

Σημειώνεται πως σήμερα ανοίγει στη Γενεύη η αυλαία των κρίσιμων συνομιλιών για το Κυπριακό.

Άγκυρα και κατεχόμενα συνεχίζουν να υπονομεύουν την άτυπη πενταμερή προκρίνοντας τη λύση των δύο κρατών, ενώ Αθήνα και Λευκωσία σε κοινή γραμμή υπενθυμίζουν ότι «κόκκινη γραμμή» για λύση αποτελούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αθήνα και Λευκωσία προσέρχονται στη διάσκεψη της άτυπης πενταμερούς με δύο στόχους. Αφενός να μην κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό που ανοίγει στη Γενεύη και αφετέρου έχοντας ξεκάθαρη γραμμή άμυνας στις τουρκικές αξιώσεις.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε χθες μεσημέρι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα εθνικά θέματα αλλά και για το κρίσιμο τεστ του προσεχούς τριημέρου, κρατώντας χαμηλούς τόνους.

«Αύριο είναι μία δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερo» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Τη στιγμή που ο ψευδοηγέτης της κατεχόμενης Κύπρου συναντιόταν με τον Ταγίπ Ερντογάν, και δείχνοντας και δημόσια ότι είναι αμετακίνητος από τη λύση δύο κρατών, ο Νίκος Αναστασιάδης εν πτήσει για τη Γενεύη εξέπεμπε σαφές μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Πρόκειται πραγματικά για μια κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση… Δεν θα είναι μόνον εις βάρος των Ελληνοκυπρίων η οποιαδήποτε εκτροπή, αλλά και εις βάρος των Τουρκοκυπρίων» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Οι ομοσπονδιακές συμφωνίες έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να φέρουν αποτέλεσμα. Είμαστε εξίσου κυρίαρχοι με τους Ελληνοκύπριους» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Ερσίν Τατάρ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ «προικίζουν» την Ελλάδα: Ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και... F-35 - Νέο χτύπημα στον Ερντογάν

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved