ΕΘΝΙΚΑ

Στον Έβρο Παναγιωτόπουλος – Χρυσοχοΐδης: Τα σύνορα της Ελλάδας θα μείνουν ασφαλή και απαραβίαστα

Στον Έβρο Παναγιωτόπουλος – Χρυσοχοΐδης: Τα σύνορα της Ελλάδας θα μείνουν ασφαλή και απαραβίαστα
Οι δύο υπουργοί στις δηλώσεις τους τόνισαν, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απειλή.
evros-news.gr

Τις Καστανιές του Έβρου επισκέφθηκαν οι Υπουργοί, Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ να προετοιμαστεί επιχειρησιακά η χώρα για το ενδεχόμενο ενός νέου προσφυγικού κύματος - Σε δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι Τα σύνορα της Ελλάδας θα μείνουν ασφαλή και απαραβίαστα 

Στον Έβρο μετέβησαν σήμερα εκτάκτως ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι πλαισιώνονται από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και αστυνομίας.

Οι δυο υπουργοί επισκέφθηκαν το φυλάκιο των Καστανιών Έβρου, όπου πέρσι εκτυλίψθηκαν επεισόδια όταν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος, και ξεναγήθηκαν στον καινούριο φράχτη, που έχει στήσει ο στρατός στη βόρεια πλευρά.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο σταθμό και το φυλάκιο των Κήπων. Σε σύσκεψη εξετάζεται το πλέγμα των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, με μεικτές περιπολίες και επιτήρηση με drones και κάμερες, τοποθέτηση τεχνητών φραγμάτων.

Μετά την επιθεώρηση του φράχτη και των μέτρων για την προστασία των συνόρων, οι δύο υπουργοί στις δηλώσεις τους τόνισαν, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απειλή ασφαλείας, ενόψει μίας πιθανής μεταναστευτικής ροής μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Παναγιωτόπουλος: «Xρειάζεται σχέδιο, οργάνωση, δουλειά και ετοιμότητα - Αποδείχθηκε πως όλα αυτά υπάρχουν»

«Βρισκόμαστε σήμερα στον Έβρο στο πλαίσιο μιας σύντομης αλλά πολύ περιεκτικής επίσκεψης στην χερσαία συνοριογραμμή μας. Διαπιστώσαμε στα σημεία όπου επισκεφτήκαμε, -αλλά και σε μήκος όλων των χερσαίων συνόρων, την άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων επιτήρησης και φύλαξης των συνόρων μας. Με την πολύτιμη συνδρομή όλων των Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους, αλλά βέβαια και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας», τόνισε αρχικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Και συνέχισε: Εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων επιτήρησης και φύλαξης, και βέβαια οφείλω να δηλώσω ότι η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφάλειας. Αυτή είναι η βούληση της κυβέρνησης, αυτές είναι οι εντολές και οδηγίες του Πρωθυπουργού. Χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται οργάνωση, χρειάζεται κόπος, πολλή δουλειά σε βάθος χρόνου, άρα χρειάζεται και χρόνο.

Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα, αλλά όλα αυτά υπάρχουν. Αποδείχθηκε ότι υπάρχουν, και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι το σχέδιο αυτό υλοποιείται και εξελίσσεται και ενόψει εξελίξεων έξω από τα σύνορα της χώρας, με ταχείς και εντατικότερους ρυθμούς. Αυτό ήρθαμε να κάνουμε σήμερα εδώ στον Έβρο, από το σημείο που όπως μου αρέσει να λέω “Αρχίζει η Ελλάδα”».

Χρυσοχοϊδης: Δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοιδης δήλωσε ότι «η Αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπου λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις. Ωστόσο, ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις».

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι «στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίας των ανθρώπων αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που μπορεί να προκύψουν». Σύμφωνα με τον υπουργό, η εντολή του πρωθυπουργού που μετέφεραν σήμερα στον Έβρο είναι ότι «αποτελεί απόφασή μας η υπεράσπιση και ασφάλεια των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις».

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές με φόντο την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Τέλος να σημειωθεί ότι - σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr - σε εγρήγορση βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές που επιχειρούν να ενισχύσουν το πληροφοριακό τους δίκτυο για να «προκαταλάβουν» τις εξελίξεις, με φόντο την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την επαπειλούμενη νέα προσφυγική κρίση. Η Ευρώπη ετοιμάζεται να διαχειριστεί την μετακίνηση περίπου 500.000 ανθρώπων.

Ο πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, δήλωσε στο Newsbomb.gr ότι «είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν είμαστε επιχειρησιακά στο επίπεδο που βρισκόμασταν στην προσφυγική κρίση του 2015. Πλέον έχουμε δημιουργήσει συνοριακή φύλαξη σε όλη τη νησιωτική χώρα, έχουμε συνοριακούς φύλακες στα νησιά που δεν είχαμε, έχουμε βελτιώσει το επίπεδο προστασίας συνόρων στον Έβρο, με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε δημιουργήσει δίκτυο για να χτυπήσουμε τα κυκλώματα διακινητών σε όλη τη χώρα. Σήμερα προετοιμαζόμαστε για συγκεκριμένα δεδομένα που έχουμε για το Αφγανιστάν. Υπάρχει καλύτερη προετοιμασία και ετοιμότητα σε περίπτωση που φτάσουνε μεγάλα καραβάνια στα σύνορά μας. Από εκεί και πέρα είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι άμεσα θα έχουμε προσφυγική κρίση. Μεσολαβούν και άλλες χώρες για να φτάσουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η Τουρκία ενδεχομένως θελήσει να εργαλειοποιήσει το θέμα, να εκμεταλλευτεί το προσφυγικό κύμα και να απαιτήσει ότι θέλει από την Ευρώπη. Εμείς πρέπει να προσέξουμε τα κυκλώματα μήπως προσπαθήσουν να περάσουνε μετανάστες σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως έγινε και το 2015».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις