ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό: Ποιος θα αντικαταστήσει την Τζέιν Χολ Λουτ;

Νίκος Αναστασιάδης- Τατάρ-Γκουντέρες
Η συνάντηση πραγματοποιείται με τους χειρότερους οιωνούς εξαιτίας της στάσης της τουρκικής πλευράς
ΚΥΠΕ

Τη σκυτάλη για το Κυπριακό θα παραλάβει από την Τζέιν Χολ Λουτ , ο/η αντικαταστάτης της - Η θέση του Ειδικού Απεσταλμένου αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε στη Νέα Υόρκη

Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο AlphaNews.live ενόψει του άτυπου δείπνου που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Ερσίν Τατάρ.

Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση πραγματοποιείται με τους χειρότερους οιωνούς εξαιτίας της στάσης της τουρκικής πλευράς η οποία εμμένει στη θέση ότι για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις θα πρέπει να προηγηθεί η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος του ψευδοκράτους, ο μίνιμουμ στόχος που είχε τεθεί για αυτή τη συνάντηση φαίνεται ότι θα επιτευχθεί.

Βέβαια ακόμα και αυτός ο στόχος, θα επιτευχθεί στον μίνιμουμ βαθμό καθώς η τουρκική πλευρά ενίσταται στον διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου που θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και φέρεται έτοιμη να πει το ΟΚ για να δοθεί εντολή σε άλλο ένα διπλωμάτη ο οποίος θα έχει παρόμοιους όρους εντολής με την Τζέιν Χολ Λουτ. Δηλαδή θα είναι προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα και θα λογοδοτεί απευθείας σε εκείνον.

Η ε/κ πλευρά ευνοούσε τον διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου υπό την έννοια ότι από τη στιγμή που θα διοριζόταν από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα σήμαινε ότι εμμέσως αντλεί τους όρους εντολής του από τα σχετικά ψηφίσματα. Άρα θα ήταν μια «ασφαλέστερη» επιλογή.

Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται οι όροι εντολής του Ειδικού Απεσταλμένου να περιλάβουν σαφή χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ως προς τον τερματισμό των υπηρεσιών του.

Αναμένεται πως ο Αντόνιο Γκουτέρες γνωρίζοντας το χάσμα που χωρίζει τις θέσεις που διατυπώνουν οι δύο πλευρές θα αποφύγει να μπει στα βαθιά της ουσίας του κυπριακού. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ξεκαθαρίσει πως όλες οι ιδέες που έχει καταθέσει δεν ξεφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και ούτε πρόκειται η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί τέτοια εκτροπή.

Μετά την τριμερή συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20.15 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προβεί σε δηλώσεις.

ΠΗΓΗ alphalive.com.cy

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η Αριάδνη Γερασιμίδου που συγκλόνισε με το βίντεό της για τον καρκίνο

Κρήτη: Πώς έγινε η τραγωδία στον ΒΟΑΚ με τους δύο νεκρούς και τους τέσσερις τραυματίες - Εικόνες σοκ

Βασίλης Λεβέντης: Σταθερά κρίσιμη η κατάστασή του – Γιατί δεν είχε κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό