ΕΘΝΙΚΑ

Διερευνητικές Επαφές: Το Διεθνές Δίκαιο «όπλο» της Ελλάδας απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας

Διερευνητικές Επαφές
Σήμερα στην Άγκυρα ο 63ος κύκλος.
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Διερευνητικές Επαφές: Στην Άγκυρα σήμερα (06.10) ξεκινάει και πάλι νέος κύκλος διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Τουρκίας, με την Αθήνα να διατηρεί σταθερή τη θέση της και να προτάσσει το Διεθνές Δίκαιο, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες.

Στην Άγκυρα θα συναντηθούν εκ νέου οι διπλωματικές αποστολές Ελλάδας και Τουρκίας, με την ελληνική πλευρά να έχει επικεφαλής τον πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη και την τουρκική τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ. Οι συναντήσεις για τον 63ο κύκλο των Διερευνητικών Επαφών έρχονται σε μια στιγμή όπου το κλίμα είναι τεταμένο, καθώς η Τουρκία έχει «εξαγριωθεί» από τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία και έχει ανεβάσει ξανά το θερμόμετρο των προκλήσεων.

Είτε με πράξεις, είτε με λέξεις, η Άγκυρα οξύνει τα πνεύματα την ώρα που η Αθήνα συνεχίζει κατά την πάγια πρακτική της να προτάσσει τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών και να ξεκαθαρίζει πως είναι υπέρ του διαλόγου αρκεί και η απέναντι πλευρά να επιδεικνύει τον ανάλογο σεβασμό και να μένει μακριά από «εμπρηστικές» ενέργειες.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, κ. Νίκος Δένδιας, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως η Τουρκία παρότι ισχυρίζεται ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο έχει παραβιάσει σχεδόν όλα τα άρθρα του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας. Όπως διαβάσατε στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο», ο υπουργός Εξωτερικών έχει χαράξει «κόκκινες γραμμές» ενόψει των διερευνητικών επαφών τις οποίες δεν πρόκειται να επιτρέψει να ξεπεράσει η Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία τεντώνει το σκοινί στα… άκρα, καθώς πέρα από τις προκλητικές ενέργειες – όπως οι παραβιάσεις του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά και η παρενόχληση του Nautical Geo εντός της κυπριακής ΑΟΖ – υπάρχει και η επικίνδυνη ρητορική από πλευράς των αξιωματούχων της Άγκυρας. Ο πρόεδρος Ερντογάν αμφισβητεί τη νόμιμη οριοθέτηση των ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ προχώρησε εκ νέου σε προκλητικές δηλώσεις στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Με αυτό το πλαίσιο να έχει διαμορφωθεί, Ελλάδα και Τουρκία κάθονται σήμερα (06.10) στο ίδιο τραπέζι στην Άγκυρα για έναν ακόμα κύκλο διερευνητικών επαφών, από τον οποίο ναι μεν οι προσδοκίες είναι χαμηλές στην Αθήνα αλλά σε κάθε περίπτωση έχει γίνει σαφές ότι δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.