ΕΘΝΙΚΑ

Επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ: Διαμαρτυρία για τις γεωτρήσεις της Κύπρου στην ΑΟΖ

Επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ: Διαμαρτυρία για τις γεωτρήσεις της Κύπρου στην ΑΟΖ
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ απέστειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο διεθνή οργανισμό.

Ο Φεριντίν Σινιρίογλου δεν διστάζει στην επιστολή του να προβεί σε απειλές ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα αντιδράσουν καθώς όπως ισχυρίζεται το οικόπεδο 5 παραβιάζει μέρος της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Καταρχάς, θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας έχουν δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη μέσω ορισμένων επίσημων κοινοποιήσεων, η πρώτη εκ των οποίων είναι το σημείωμά μας με αριθμό 2004 / Turkuno DT/4739, με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2004 και η τελευταία είναι η επιστολή μου της 18ης Μαρτίου 2020 (A/74/757). Η Τουρκία θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και συμφέροντα και δε θα επιτρέψει καμία μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα υδρογονανθράκων εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η αποφασιστικότητα μας έχει δημοσιοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και πιο πρόσφατα με τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας στις 2 Δεκεμβρίου 2021», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Επιπλέον προβάλει το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ενιαία αρχή που να εκπροσωπεί τόσο τους Ε/κ όσο και τους Ε/κ και πως οι πόροι του νησιού ανήκουν στο σύνολο των συνιδιοκτητών του νησιού.

«Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (TRNC) προς την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, η τελευταία εκ των οποίων διατυπώθηκε στις 13 Ιουλίου 2019, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας που θα συνεπαγόταν, μεταξύ άλλων, δίκαιο επιμερισμό των εσόδων από υπεράκτιους πόρους υδρογονανθράκων. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε εύκολα να φέρει λύση στο ζήτημα των πόρων υδρογονανθράκων γύρω από το νησί και, ως εκ τούτου, να χρησιμεύσει ως σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να αγνοεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων σχετικά με το θέμα αυτό», αναφέρει ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ.

Καταλήγοντας προειδοποιεί ότι το ψευδοκράτος και η Τουρκία είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τους έναντι τέτοιων μονομερών όπως τις χαρακτηρίζει πράξεων και προκλήσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

J2US: Νέο κρούσμα κορονοϊού - Ποιον δεν θα δούμε στον τελικό (photo)

Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις του 2022

Παρηγοριά στον άρρωστο ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα σημάνει το τέλος της πανδημίας