ΑΠΟΨΕΙΣ

Παρηγοριά στον άρρωστο ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα σημάνει το τέλος της πανδημίας

Παρηγοριά στον άρρωστο ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα σημάνει το τέλος της πανδημίας
Κάποιοι έχουν αρχίσει και δίνουν ημερομηνίες όπως ακριβώς έκαναν και πριν από δυο χρόνια που μας έλεγαν ότι «τα Χριστούγεννα ξεμπερδεύουμε».
INTIME

Παρακολουθώντας την τρομερή έκρηξη της νέας μετάλλαξης Όμικρον και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, δύσκολα μπορεί ένας απλός άνθρωπος να βγάλει συμπέρασμα για το πότε ακριβώς η πανδημία θα περάσει στο στάδιο της ενδημίας και από εκεί στον πλήρη έλεγχο και στην εξαφάνιση.

Οι Έλληνες επιστήμονες και οι σοβαροί αλλά και οι άλλοι που μάχονται στα τηλεπαράθυρα δεν έχουν προσώρας πειστικές απαντήσεις, παρά μόνο εκτιμήσεις γενικές και αόριστες, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, χωρίς data. Επιχειρούν δηλαδή να διακινήσουν μια νέα «παρηγοριά στον άρρωστο» τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς ότι μετά την επέλαση της Όμικρον αυξάνει η μεταδοτικότητα, αλλά μειούται η βαριά νόσηση. Προσπαθούν δηλαδή να μας πουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη με την κυριαρχία της θα αποτελέσει το τέλος της πανδημίας. Έχει κάποια επιστημονική βάση απόδειξης αυτό το νέο αφήγημα; Προς το παρόν όχι. Είναι αλήθεια ότι πράγματι η νόσηση δεν είναι εξίσου βαριά για τους ενήλικες ώστε να απαιτεί μονάδες εντατικής θεραπείας όμως είναι πολύ πιο βαριά για τα παιδιά και απαιτεί κανονικές νοσηλείες. Τα κρούσματα παιδιών που καταλήγουν στα νοσοκομεία σύμφωνα με στοιχεία τόσο από Αγγλία όσο και από ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί.

Για παράδειγμα ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι θα έχουμε πάρα πολλά κρούσματα και άρα θα αυξηθεί η ανοσία, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία φέτος. Μάλιστα χαρακτήρισε ρεαλιστικό σενάριο η Όμικρον να σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρώην Πρύτανης του ΠΘ κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Ο γνωστός για τις καίριες και ψύχραιμες τοποθετήσεις του καθηγητής τόνισε, μιλώντας στο ράδιο ΕΝΑ, ότι η Όμικρον είναι κατά τα φαινόμενα η πορεία προς την ενδημικότητα του ιού και εκτίμησε ότι θα μας ταλαιπωρήσει έως τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη το πανδημικό κύμα της Όμικρον, βλέποντας και την πορεία του στη Νότια Αφρική, δείχνει ότι έρχεται με μεγάλη ένταση μεν, όμως δεν κρατά πολύ. «Η Όμικρον μπορεί να μην είναι κακή μετάλλαξη, μπορεί να είναι μια πορεία προς την ενδημικότητα. Αυτό που θα γίνει είναι αυτό που ξέραμε, η πορεία προς την ενδημική νόσο. Δηλαδή οι άνθρωποι που έμπαιναν στο Νοσοκομείο και είχαν άλλα προβλήματα υγείας όπως χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, ζάχαρο και κολλούσαν οποιοδήποτε ιό περνούσαν δύσκολα και κάποιοι δυστυχώς πέθαιναν. Αυτό θα γίνει και τώρα. Να υπολογίζουμε ότι η Όμικρον θα πάει έτσι τον Ιανουάριο ίσως και μερικές εβδομάδες του Φεβρουαρίου», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Κάποιοι μάλιστα έχουν αρχίσει και δίνουν ημερομηνίες όπως ακριβώς έκαναν και πριν από δυο χρόνια που μας έλεγαν ότι «τα Χριστούγεννα ξεμπερδεύουμε» και μετά «το Πάσχα τελειώνουμε» και μετά «το καλοκαίρι θα είμαστε ελεύθεροι και θα αγκαλιαζόμαστε». Για παράδειγμα ο επικεφαλής της μονάδας Covid στο νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ, Παναγής Γαλιατσάτος, εμφανίζεται αισιόδοξος υπό προϋποθέσεις και προέβλεψε ότι αν ο κόσμος εμβολιαστεί σε ποσοστό από 80% και άνω, σε 6-8 μήνες η πανδημία θα τελειώσει. «Ο ιός θα μείνει, αλλά είναι πολύ πιο ήπιος, σαν τη γρίπη», είπε προ ημερών μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Και κάπου εδώ έρχεται ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δηλώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει η αυταπάτη ότι αρκεί η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για την έξοδο από την πανδημία της Covid-19. «Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις και οι αναμνηστικές δόσεις δεν είναι ένα πράσινο φως για να γιορτάσουμε όπως προβλέπαμε», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα.

Ποιον να πιστέψει ο μέσος πολίτης; «Καθώς πλησιάζουμε στο νέο έτος, πρέπει όλοι να μάθουμε από τα επώδυνα μαθήματα που μας δίδαξε αυτή η χρονιά. Το 2022 πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας της COVID-19», είπε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. Μια δήλωση που φαντάζει περισσότερο ως ευχή παρά ως γνώση.

Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποτε μια μέρα που κάποιος θα πει: «Εντάξει, η πανδημία τελείωσε μπορείτε να βγάλετε τις μάσκες»; Θα αστειεύεστε βέβαια. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ, δεν θα ειπωθεί ποτέ. Απλώς οι επιστήμονες αναμένουν ότι η COVID-19 τελικά θα καταστεί ένας πιο προβλέψιμος ιός, όπως η γρίπη, που σημαίνει ότι θα προκαλεί από κάποιο σημείο και μετά εποχικές εξάρσεις, αλλά όχι τα τεράστια ξεσπάσματα εκρήξεις που βλέπουμε αυτή τη στιγμή.

Το θλιβερό πάντως είναι ότι εδώ και δυο χρόνια παρακολουθούμε ιατρούς και επιστήμονες να κάνουν εκτιμήσεις ωσάν να είναι πολιτικοί παρατηρητές ή στατιστικολόγοι. Εκτιμήσεις οι οποίες ανατρέπονται μέσα σε λίγες ημέρες.

Είναι δηλαδή σα να βλέπεις έναν φυσικομαθηματικό να σου λέει: «Μάλλον ισχύει ο νομός του Νεύτωνα, αλλά δεν είμαι και σίγουρος… ». Να πω ότι αυτά τα πράγματα είναι θλιβερά, θα με πείτε υπερβολικό…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.