ΕΘΝΙΚΑ

«Ψυχρό» τετ-α-τετ Δένδια και Τσαβούσογλου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Δένδιας - Τσαβούσογλου
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας σε παλαιότερη συνάντηση στην Αθήνα
AP Photo/Petros Giannakouris

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του με το κλίμα να είναι «ψυχρό» ανάμεσά τους.

Με την τουρκική προκλητικότητα να έχει φτάσει στα άκρα το τελευταίο διάστημα και την Αθήνα να έχει απαντήσει σε όλους τους τόνους στην Άγκυρα, είναι επόμενο οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών να έχουν απολύτως τυπικές σχέσεις μεταξύ τους. Πρόσφατα, άλλωστε, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν αντιπαράθεση μέσω δηλώσεων για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Οι δυο υπουργοί συναντήθηκαν την Παρασκευή (4/3) στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών του ΝΑΤΟ. Ο κ. Δένδιας είχε μια τυπική κοινωνική χειραψία με τον κ. Τσαβούσογλου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ο Έλληνας υπουργός, κατά την άφιξή του, σε δήλωσή του για την Ουκρανία ανέφερε μεταξύ άλλων «Η Ελλάδα, ως ζήτημα αρχής, είναι πάντα υπέρ του διεθνούς κράτους δικαίου. Και φυσικά, η παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία αποτελεί τη σοβαρότερη πρόκληση για το κράτος του διεθνούς δικαίου στον 21ο αιώνα».

«Στη σημερινή μας συζήτηση στο ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, με πολύ κατάλληλο τρόπο, με πλήρη ενότητα και με πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

«Εκτός από αυτό, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει μία σημαντική μειονότητα 150.000 ανθρώπων γύρω από τη Μαριούπολη στην Ουκρανία. Νοιαζόμαστε για αυτούς τους ανθρώπους. Την ώρα που μιλάμε, υπάρχει το "Νόστος 3", η τρίτη μας επιχείρηση εκκένωσης. Νοιαζόμαστε και προσευχόμαστε για τους συμπατριώτες μας», σχολίασε ο κ. Δένδιας.