ΕΘΝΙΚΑ

ΗΝΙΟΧΟΣ 2022: Το Newsbomb.gr στην κορυφαία αεροπορική άσκηση – Μήνυμα ισχύος και συνεργασίας

ΗΝΙΟΧΟΣ 2022: Το Newsbomb.gr στην κορυφαία αεροπορική άσκηση – Μήνυμα ισχύος και συνεργασίας

Ξεκινά σήμερα 28/03) η κορυφαία αεροπορική άσκηση στην Μεσόγειο - Από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελλόριζο και από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και το νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου και του Ιονίου πελάγους, οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας και τα μαχητικά των συμμάχων αναμένεται να δώσουν δυναμικές απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση - Το Newsbomb.gr δίνει και πάλι το «παρών» και σας μεταφέρει εικόνα και πληροφορίες από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα Ηλείας. 

Μήνυμα ισχύος, ενότητας και αποτροπής στέλνει η σημαντικότερη αεροπορική άσκηση για το 2022 στην περιοχή της Μεσογείου, με την Πολεμική μας Αεροπορία να αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τις τεράστιες δυνατότητές της και την Ελλάδα να επιβεβαιώνει πως αποτελεί τον πιο ισχυρό γεωστρατηγικό πόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 2022» ανοίγει από σήμερα και πάλι τα φτερά του, με τις συμμετέχουσες χώρες να απλώνονται στο ελληνικό ουρανό εκτελώντας πλήθος ασκήσεων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ η συμμετοχή για πρώτη φορά του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς και των κομάντο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ανεβάζει κατακόρυφα το επίπεδο «προκαλώντας» τους συμμετέχοντες.

Όπως έχουμε επισημάνει άλλωστε, ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των κορυφαίων αεροποριών παγκοσμίως, με το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ να έχουν σχεδιάσει σενάρια ιδιαιτέρως απαιτητικά για τους πιλότους των μαχητικών και με φόντο τις σύγχρονες προκλήσεις που αναδύονται τόσο στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όσο και στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 2022» λοιπόν, κάνει πρεμιέρα σήμερα 28/03 στην 117 Πτέρυγα Μάχης στη Ανδραβίδα Ηλείας και το Newsbomb.gr – όπως κάθε χρόνο – βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει εικόνα, ήχο και πληροφορίες από τη σπουδαία αεροπορική συνάντηση. Εκκωφαντικές διελεύσεις σε χαμηλό ύψος, εντυπωσιακούς ελιγμούς στον αέρα, άψογους σχηματισμούς και απόλυτη ακρίβεια σε κάθε κίνηση, είναι μερικά από τα στοιχεία της άσκησης που θα σας μεταφέρουμε μέσα από το Newsbomb.gr.

Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος και Σλοβενία δηλώνουν δυναμικό «παρών» στην σπουδαία άσκηση, με στόχο να εκπαιδευτούν για σχεδόν 10 μέρες μαζί με τους κορυφαίους πιλότους του ΝΑΤΟ, τα γεράκια της HAF. Έτσι, τα γαλλικά μαχητικά Rafale που θα απονηώνονται από το Charles de Gaulle θα συναντούν στον αέρα τα «αδέρφια» τους από την Ελλάδα, με τις ελληνικές «ριπές» να πραγματοποιούν την πρώτη τους μεγάλη και απαιτητική άσκηση.

Όπως αναφέραμε, φέτος ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» καινοτομεί προτάσσοντας τη διακλαδικότητα. Το γεγονός ότι εδώ και μέρες πλέει στα νερά της Μεσογείου το θηριώδες γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, ανεβάζει αυτομάτως τον πήχη δυσκολίας, βάζοντας στα σενάρια που σχεδιάζει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, και το Πολεμικό μας Ναυτικό, που έχει στείλει μονάδες επιφανείας και υποβρύχια σε κάθε σημείο του Αρχιπελάγους και του Ιονίου.

Παράλληλα με τον «Ηνίοχο 2022» συμπίπτει χρονικά και η εξαιρετικά σημαντική άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων «Orion 22», η οποία επίσης θα διεξαχθεί από 28 Μαρτίου έως 8 Απριλίου, με τη συμμετοχή τόσο των τμημάτων της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ όσο και τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συμμετοχή των ελικοπτέρων Apache της Αεροπορίας Στρατού θα είναι καθοριστική, όπως επίσης και των Chinook που αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στις επιχειρήσεις των κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ.

Πιο αναλυτικά λοιπόν, στα σενάρια της άσκησης θα συμμετέχουν:

• Η Γαλλία με το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» από το οποίο θα επιχειρούν μαχητικά αεροσκάφη Rafale και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (Airborne Early Warning - AEW) E2C Hawkeye.

• Οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη F-15 και με μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper.

• Το Ισραήλ με μαχητικά αεροσκάφη F-16, αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW) G-550 και αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού (Air - Air Refueling - AAR) B-707.

• Η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη «Tornado».

• Η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW139.

• Η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ.

Επίσης, στην άσκηση θα συμμετέχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Αυστρία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Κουβέιτ, η Κροατία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία.

Σαφέστατ ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» έχει ιδιαίτερη σημασία για την βορειοατλαντική Συμμαχία, η οποία στέλνει μήνυμα ισχύος την ώρα που η Ρωσία βομβαρδίζει την Ουκρανία και εξαπολύει απειλές κατά της Δύσης. Το βέβαιο είναι πως η Ελλάδα επιβεβαιώνει πως αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις, αλλά και στην αμυντική αποτροπή, με οδηγό πάντα το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο.