ΕΘΝΙΚΑ

Οικονόμου για τουρκική προκλητικότητα: H Αθήνα θα αντιδράσει με αποφασιστικοτητα και ψυχραιμία

Τουρκία - Ελλάδα
Η Αθήνα έχει «δέσει τα χέρια» της Άγκυρας μέσω επιστολής στον ΟΗΕ
AP

Η Τουρκία δείχνει καθημερινά την πρόθεσή της να παίξει με την «φωτιά», κλιμακώνοντας τις προκλήσεις τόσο σε αέρα όσο και στη θάλασσα

Με καθημερινές παραβιάσεις, εμπρηστικές δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, καθώς και κινήσεις πυροδότησης «θερμού» επεισοδίου, με την επανεμφάνιση του τουρκικού ερευνητικού Γιαβούζ στο Αιγαίο, συνεχίζεται το ντελίριο της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα, μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο.

Μετά και τις πρωτοφανείς δηλώσεις Ερντογάν ότι δεν επιθυμεί να ξαναμιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την «πληρωμένη» απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η Τουρκία δείχνει καθημερινά την πρόθεσή της να παίξει με την «φωτιά», κλιμακώνοντας τις προκλήσεις τόσο σε αέρα όσο και στη θάλασσα και «τσεκάροντας» τους χρόνους αντίδρασης των πάντα έτοιμων και κάθε ενδεχόμενο, ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε σήμερα ότι η Αθήνα θα αντιδράσει με αποφασιστικοτητα και ψυχραιμία όπως πάντα, σημειώνοντας ότι η όξυνση από πλευράς της Τουρκίας αντανακλά την έντονη ενόχληση της Άγκυρας για την αναβάθμιση της Ελλάδας. Επίσης, ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και πως παρακολουθεί προσεκτικά όσα γίνονται. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ισχυρές συμμαχίες και έχει υπογράψει ισχυρές διμερείς συμφωνίες.

Η επιλογή της Αθήνας να διεθνοποιήσει την προκλητική, αναίτια παραβατικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας, μέσω και επιστολής στον ΟΗΕ, φαίνεται να έχει «δέσει τα χέρια» της Άγκυρας, που πλέον προχωρά σε νευρικές κινήσεις που θα μπορούσαν να ανάψουν «φωτιά» στο Αιγαίο με ένα θερμό επεισόδιο.

Η ελληνική κυβέρνηση έστησε για ακόμα μια φορά στον «τοίχο» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιλέγοντας την σταθερά της θεσμικής οδού και καταρρίπτοντας με επιστολή στον ΟΗΕ τις τουρκικές αιτιάσεις. Οι ελληνικές θέσεις που εκφράστηκαν με τεκμηρίωση και όρους διεθνούς δικαίου προκάλεσαν νέο εκνευρισμό στην Άγκυρα η οποία στη συνέχεια «ζήτησε και τα ρέστα». Σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν, αναφέρεται πως η Αθήνα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και πως η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω στη στάση της έτσι ώστε να διασφαλίσει τα δικαιώματά της.

«Η Ελλάδα κατά παραβίαση Διεθνούς Δικαίου και συμφωνιών, προχωρά σε αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και δικαιολογεί Συμμαχίες που χρειάζεται να ενεργούν με συμφωνία. Τονίζεται ότι η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και για τα οφέλη του έθνους μας, θα συνεχιστεί χωρίς συμβιβασμό», ανέφερε το ψευδές και κατάπτυστο κείμενο της τουρκικής διπλωματίας την ίδια ώρα που οι παραβιάσεις από αέρος στο Αιγαίο, ξεπέρασαν χθες τις 40.

Παρουσιάζοντας από την πλευρά του το «άσπρο - μαύρο», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να δώσει νομική βάση στα επιχειρήματα του, λέγοντας πως «από την άλλη πλευρά, είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο να ακυρώσει η Ελλάδα το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των Ειρηνευτικών Συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και του 1947 των Παρισίων. Όποιον λόγο και να βρει η Ελλάδα, η δικαίωσή της δεν ισχύει. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, ότι δεν θα οπλίσει αυτά τα νησιά; Η Ελλάδα τα έχει οπλίσει από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν υποχωρήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία, είναι ξεκάθαρο».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επέμεινε για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπλοφάρουμε». «Είμαστε απόλυτα σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε το θέμα. Όσα κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία».

Επιστολή - κόλαφος της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, επέδωσε χθες επιστολή στον γενικό γραμματέα του οργανισμού, σε απάντηση σχετικής επιστολής που είχε απευθύνει ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Με την επιστολή αυτή, η οποία αποτελεί προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, απορρίπτονται στο σύνολο τους οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων.

Συγκεκριμένα, απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.
Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ότι όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς (finality). Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη.

Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Αντιθέτως, όπως τονίζεται στην επιστολή της Ελληνίδας μονίμου αντιπροσώπου, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Παράλληλα, τονίζεται ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121 (2), έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολο τους, τις σχετικές αιτιάσεις της Τουρκίας.

Η επιστολή επίσης απορρίπτει στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτιάσεις αυτές, οι οποίες δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα, τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Επίσης, γίνεται σαφής αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, με την επίκληση του casus belli, καθώς και την στάθμευση έναντι των νησιών του Αιγαίου, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων.

Παράλληλα επισημαίνεται η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες, τόσο με τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όσο και με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη ου ΟΗΕ, και να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες υποδηλώνουν ένα πνεύμα αναθεωρητισμού, βρίσκονται τελείως εκτός του βασικού πλαισίου των σχέσεων μεταξύ των κρατών, όπως ορίζει ο Χάρτης του ΟΗΕ, και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν την μοναδική τους διαφορά, ήτοι τον ορισμό της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων