ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Τον… χαβά τους οι Τούρκοι – 40 παραβιάσεις και 13 παραβάσεις πάνω από το Αιγαίο

Ελληνοτουρκικά: Τον… χαβά τους οι Τούρκοι – 40 παραβιάσεις και 13 παραβάσεις πάνω από το Αιγαίο
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά η Άγκυρα, με τα τουρκικά μαχητικά να προχωρούν σε παραβιάσεις και παραβάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο.

Τη στιγμή που η Ελλάδα ακολουθεί κατά γράμμα το Διεθνές Δίκαιο και προχωρά με βάση τους νόμους και την ιστορία στην κατάρριψη της ρητορικής της Τουρκίας, η Άγκυρα συνεχίζει να αναζητά το «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. Την Πέμπτη (26/5) τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε 40 παραβιάσεις και 13 παραβάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αρχιπέλαγος.

Συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη, έξι ζεύγη F-16, τρία κατασκοπευτικά CN-235 και ένα μη επανδρωμένο UAV εκ των οποίων τα δυο ήταν οπλισμένα, προχώρησαν σε σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου.

Οι παραβιάσεις ήταν 13 ενώ οι παραβάσεις έφτασαν τις 40 με τις 9 να γίνονται από τα F-16, 17 από τα CN-235 και 14 από το UAV. Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν άμεσα και προχώρησαν σε αναγνώριση και αναχαίτιση των Τούρκων σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά την πάγια πρακτική.

Το νέο μπαράζ παραβάσεων και παραβιάσεων, ωστόσο, ήταν ακόμα μια απόδειξη της στάσης που έχει επιλέξει να κρατήσει η Τουρκία, «πολώνοντας» τις σχέσεις με την Ελλάδα και επιζητώντας εναγωνίως την ένταση στο Αιγαίο. Μια στάση που έχει γίνει εμφανώς πιο επικίνδυνη μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την επικείμενη συμφωνία για την απόκτηση των F-35 από τη χώρα μας.