ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: Καταρρέει στις δημοσκοπήσεις, ψάχνει «σωσίβιο» μέσω των προκλήσεων

Ερντογάν: Καταρρέει στις δημοσκοπήσεις, ψάχνει «σωσίβιο» μέσω των προκλήσεων
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στριμωχτεί και «βγάζει» τον εκνευρισμό του στην Ελλάδα
AP PHOTO

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στριμωχτεί και «βγάζει» τον εκνευρισμό του στην Ελλάδα

Την αλήθεια που γνωρίζουν οι περισσότεροι στην Τουρκία αλλά ο ίδιος φοβάται να αντιμετωπίσει επιβεβαιώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είναι ξεκάθαρο πλέον ότι για άλλη μια φορά εφαρμόζει την μέθοδο της εξωτερίκευσης της κρίσης που αντιμετωπίζει ο ίδιος στο εσωτερικό της χώρας του.

Η τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό της Cumhurriyet είναι αποκαλυπτική για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται πλέον ο Ερντογάν μετά από μήνες λανθασμένων χειρισμών στην οικονομία με τον πληθωρισμό στην Τουρκία να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, βρίσκεται πίσω από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο έβαλαν απέναντι του οι δημοσκόποι.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή ο Ερντογάν καταφεύγει στο έσχατο όπλο των πολιτικών όταν είναι στριμωγμένοι: ένταση, προκλήσεις, ρητορικές υπερβολές. Στόχος του η Ελλάδα γιατί έτσι πιστεύει ότι θα ακουμπήσει στο θυμικό των τούρκων ψηφοφόρων ελπίζοντας ότι όταν έρθει η ώρα να βρεθούν μπροστά στην κάλπη θα ξεχάσουν εικόνες όπως τα λουκέτα στο γάλα ή είδη πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ και θα «χορτάσουν» με αναφορές για την μικρασιατική καταστροφή.

Στον ολισθηρό, ου μην και επικίνδυνο για τη σταθερότητα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου όταν όλα συμβαίνουν σε μια κλειστή θάλασσα όπως το Αιγαίο ή πάνω από τα νησιά με τις υπερπτήσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρό του και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγορεί ότι είναι αυτός που «έκλεισε» την πόρτα στην Τουρκία για τα F-16 και τα F-35 «ξεχνώντας» ότι ήταν οι δικοί του χειρισμοί με τους ρωσικούς S-400 που προκάλεσαν την εξέλιξη αυτή.

Η δημοσκόπηση-κόλαφος για τον Ερντογάν

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Cumhurriyet ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί μεν στον β’ γύρο των εκλογών, πλην όμως εκεί ηττάται από κάθε πιθανό αντίπαλο. Ο νυν πρόεδρος συγκεντρώνει 36,4% απέναντι στον Μανσούρ Γιαβάς - νυν δήμαρχος Άγκυρας – του CHP ο οποίος συγκεντρώνει 50,3%. Απέναντι στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, επίσης εκλεγμένο με το CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου ο Ερντογάν συγκεντρώνει 39,4% έναντι 46,7%.

Ο Τούρκος πρόεδρος έρχεται πίσω κι από τη Μεράλ Ακσενέρ, του «Καλού Κόμματος», καθώς συγκεντρώνει 40,9% έναντι 43,2% ενώ απέναντι στον «ορκισμένο εχθρό» του, πλέον, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει 40,5% έναντι 42,7%.

H απάντηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων

Από την πλευρά τους οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα προγραμματίζοντας παράλληλα και μια σειρά ασκήσεων σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας με πρώτη αυτή στην περιοχή μεταξύ Αστυπάλαιας, Τήλου και Ρόδου, αύριο Τρίτη (14/06) και επόμενη στις 16 Ιουνίου στον Άη Στράτη.

Η επιλογή των περιοχών αυτών μόνο τυχαία δεν είναι καθώς πρόκειται για αυτές που βρίσκονται κοντά σε νησιά που διεκδικεί η Τουρκία, αμφισβητώντας το καθεστώς τους και ζητώντας την αποστρατιωτικοποίησή τους με την αβάσιμη λίστα EGAYDAAK

Τεντώνει το σχοινί ο Ερντογάν

Δείγμα της προκλητικής τακτικής του Ερντογάν τα όσα είπε την Κυριακή στην πόλη Βαν για την Ελάδα και τον πρωθυπουργό της , Κυριάκο Μητσοτάκη. Στα λεγόμενά του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε εκ νέου στο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, το οποίο φαίνεται πως τον έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε απειλές κατά της χώρας μας λέγοντας – επί της ουσίας – πως θα επαναληφθεί η Μικρασιατική καταστροφή.

Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελλάδα μέσω της άσκησης EFES 2022 και υπογράμμισε πως η χώρα μας το έλαβε. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και προχώρησε σε δηλώσεις κατά της Άγκυρας, εκτοξεύοντας απειλές κατά των Ελλήνων όπως ότι «θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια».

«Σε φιλοξένησα στο Αρχοντικό Βαχεντίν, φάγαμε μαζί, συμφωνήσαμε μαζί. Μετά από 15 ημέρες πας στις ΗΠΑ, μιλάς κατά της Τουρκίας στο Κογκρέσο. Δεν το ‘τρώμε’ Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν πριν εξαπολύσει νέες κατηγορίες κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Έχετε δημιουργήσει βάσεις. Τι στήνουν; Λένε ότι οι βάσεις είναι εναντίον της Ρωσίας. Θα μπορούσατε να σταθείτε στο πλευρό της Ουκρανίας;», σχολίασε ο Ερντογάν κάνοντας έμμεση αναφορά στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη, η οποία επίσης έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα.

«Αυτή η Δύση δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Η πολιτική της Δύσης δεν είναι αξιόπιστη», υπογράμμισε στη συνέχεια αφήνοντας σαφείς αιχμές και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικές ειδήσεις