ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: Δημοσιεύματα για σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» από τη ΜΙΤ - Για fake news μιλά η Αθήνα

Τουρκία: Δημοσιεύματα για σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» από τη ΜΙΤ - Για fake news μιλά η Αθήνα
Ο άνθρωπος που παρουσιάζεται ως ο κατάσκοπος που συνελήφθη από τη ΜΙΤ
anadolu ajansi

Τουρκία: Σύμφωνα με μια σειρά δημοσιεύματων στη γειτονική χώρα, Έλληνας πολίτης συνελήφθη με την κατηγορία της κασκοπείας. Διαψεύδεται κατηγορηματικά από την Αθήνα το συμβάν και γίνεται λόγος για χοντροκομμένη προβοκάτσια της Άγκυρας.

Τα… ρέστα της έχει αποφασίσει να παίξει η Τουρκία στο μέτωπο της προπαγάνδας, με τη μονταζιέρα της Άγκυρας να έχει πάρει φωτιά. Ένα νέο δημοσίευμα που έχει κάνει τον γύρο των media και των social media στη γειτονική χώρα, έρχεται να ταράξει και πάλι τα νερά στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αφού η Άγκυρα αποφάσισε να βάλει στο «παιχνίδι» και ένα – δήθενκατασκοπευτικό θρίλερ με σύλληψη Έλληνα πολίτη από τη ΜΙΤ. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα, ο άνδρας αυτός φέρεται να εργάζεται ως «κατάσκοπος» για λογαριασμό της ΕΥΠ και το συμβάν παρουσιάζεται ως μια μεγάλη επιτυχία της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Συγκεκριμένα, σε ιστοσελίδες αλλά και λογαριασμούς μεγάλων μέσων όπως το TRT World στα social media, αναφέρεται πως «ο Έλληνας πολίτης Μοχάμεν Αμάρ Αμπάρα, που είχε χαρακτηριστεί ως κατάσκοπος της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) στην Τουρκία, συνελήφθη μετά από επιχείρηση που οργάνωσε η Εθνικός Τουρκικός Οργανισμός Πληροφοριών (ΜΙΤ)». Σύμφωνα με τους Τούρκους, υπήρχαν πληροφορίες από πηγές ασφαλείας οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι ο Αμπάρα εργαζόταν ως κατάσκοπος σε βάρος της Τουρκίας.

«Ο Έλληνας κατάσκοπος προσποιούταν τον επιχειρηματία στη διάρκεια των ταξιδιών του στην Τουρκία και συνδέεται με κατασκοπευτικές δραστηριότητες που καλύπτονταν από επιχειρηματικές δραστηριότητες», αναφέρουν τα δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνται ασφαλείς πηγές για την πληροφόρησή τους.

«Ο Αμπάρα συνέλεγε πληροφορίες για τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας στα σύνορα και τις μετέφερε στην ελληνική υπηρεσία πληροφοριών. Με οδηγίες της ΕΥΠ, επίσης συνέλεγε πληροφορίες για Σύριους που ζουν στην Τουρκία και για επιχειρηματίες που υποστηρίζουν την οργάνωση FETO στην Ελλάδα», αναφέρουν επιπλέον τα τουρκικά media.

Στη νέα – ανεπιτυχή - προσπάθεια της Τουρκίας, να προπαγανδίσει σε βάρος της Ελλάδας για ακόμα μια φορά το τελευταίο διάστημα, η απάντηση της Αθήνας ήταν ξεκάθαρη. «Ο ισχυρισμός περί Έλληνα πράκτορα που συνελήφθη από τη ΜΙΤ είναι χοντροκομμένο fake news», ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές εκθέτοντας για ακόμα μια φορά την Άγκυρα και τις πρακτικές της.

Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, παρά μόνο μερικές εβδομάδες από μια ανάλογη προσπάθεια της τουρκικής μονταζιέρας να δημιουργήσει ζήτημα από το πουθενά και να κατηγορήσει την Ελλάδα. Ήταν 12 Ιουνίου όταν στα media της γειτονικής χώρας αναρτήθηκε η είδηση του θανάτου μετανάστη στα σύνορα, από πυρά ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας, γεγονός που όπως αποδείχθηκε ουδέποτε συνέβη. Και σε αυτή την περίπτωση, οι ελληνικές αρχές έσπευσαν να θέσουν τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση και να εκθέσουν την προσπάθεια των Τούρκων για προβοκάτσια. Το δεδομένο, ωστόσο, είναι πως η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα σταματήσει εδώ και θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο, και με όλα τα μέσα, να πολώσει ακόμα περισσότερο το – ήδη τεταμένο – κλίμα στα ελληνοτουρκικά, με το καλοκαίρι να προμηνύεται «καυτό» στη συνέχεια του…

Σχετικές ειδήσεις