ΕΘΝΙΚΑ

Σιωπή Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα ελληνοτουρκικά

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ΝΑΤΟ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να μείνει στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
AP PHOTO

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να μείνει στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Εκκωφαντική φαίνεται ότι ήταν η σιωπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά στην συνεδρίαση των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά το «παζάρι» που έκανε για Σουηδία και Φινλανδία, δεν αναφέρθηκε στο παραμικρό στα έωλα θέματα που έχει θέσει στην δημόσια ατζέντα η Άγκυρα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η παρέμβαση Ερντογάν ήταν σύντομη σε διάρκεια με τον πρόεδρο της Τουρκίας να επικεντρώνεται στα θέματα που περιλαμβάνονται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου.

Όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές οι ομιλητές στη συνεδρίαση των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αναφέρονται στη ρωσική εισβολή εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση τους στην Ουκρανία και την ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης.

Σημειώνεται ότι αναμένεται και η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κρατήσει την ίδια στάση και στη συνάντηση που θα έχει στις 18:45 σήμερα το απόγευμα με τον Τζο Μπάιντεν με την ελληνική πλευρά να είναι, πάντως, έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το «πηγαδάκι» Δένδια με Ερντογάν,Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήταν ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την έξαρση της προκλητικής ρητορικής του προέδρου της Τουρκίας ο οποίος δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η «συνάντηση» έγινε όταν ο Νίκος Δένδιας «έπεσε» πάνω στον Ερντογάν τον οποίο συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Παρόντες στη συζήτηση, για κοινωνικό χαιρετισμό έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας, ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας και της Πορτογαλίας.

Το μήνυμα Μητσοτάκη και η ετοιμότητα της κυβέρνησης

Είχε προηγηθεί το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Τουρκία - χωρίς να την κατονομάζει - στη δήλωσή του κατά την προσέλευσή του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγονται στη Μαδρίτη.

Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ «συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου» δύο, δηλαδή, τομέων στα οποία η Τουρκία έχει επιχειρήσει με ένταση το τελευταίο διάστημα να προβάλει τις ανιστόρητες θέσεις της.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε με νόημα «φωτογραφίζοντας την Τουρκία ότι στο ΝΑΤΟ «δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση σήμερα στη Μαδρίτη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο είχε και ανεπίσημο τετ α τετ στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ ο βασιλίας της Ισπανίας, Φελίπε.

Σχετικές ειδήσεις