ΕΘΝΙΚΑ

Δένδιας για υπερπτήσεις από την Τουρκία: Δεν αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών

Δένδιας για υπερπτήσεις από την Τουρκία: Δεν αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχολίασε την τακτική των υπερπτήσεων της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχολίασε την τακτική των υπερπτήσεων της Τουρκίας

Την τακτική των προκλητικών υπερπτήσεων από την Τουρκία με αφορμή το επεισόδιο πάνω από τη νήσο Ζουράφα σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην βάση της Σούδας στο πλαίσιο της άσκησης «Poseidon’s Rage».

«Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών με αφορμή τα όσα είδε στη Σούδα σχολίασε ότι «η άσκηση αυτή αποτελεί μήνυμα ότι ΗΠΑ και Ελλάδα στέκονται μαζί απέναντι στον αναθεωρητισμό και οτιδήποτε απειλεί την κυριαρχία εν ονόματι της προστασίας του διεθνούς δικαίου βασισμένοι στο αξιόμαχο της ελληνικής και αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και των μαχητικών αεροσκαφών»

«Αυτό το οποίο γίνεται είναι μια άσκηση που υποδηλώνει τη θέλησή μας να προστατεύσουμε τις αρχές της Δημοκρατίας της σταθερότητας και της εδαφικής ακεραιότητας» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών στη δήλωσή του από τη Σούδα.

Τα F-35 με φόντο την ελληνική σημαία

Στη βάση της Σούδας βρέθηκε και τοNewsbomb.gr και μετέφερε εικόνες και βίντεο από την πρώτη ουσιαστική επαφή της Πολεμικής Αεροπορίας με το stealth μαχητικό F-35, το οποίο στα τέλη της δεκαετίας θα έχει βάλει το εθνόσημο στα φτερά και θα αποτελεί την ισχυρότερη μονάδα κρούσης της HAF.

Οι πρώτες εικόνες από τα υπόστεγα προκαλούν ρίγη συγκίνησης με τα F-35 να έχουν φόντο την ελληνική σημαία

Τα κορυφαία Stealth αεροσκάφη 5ης γενιάς, F-35 και τα 4,5 γενιάς F-15 της USAFE συνεκπαιδεύονται με τα μπαρουτοκαπνισμένα ελληνικά μαχητικά στο πλαίσιο της άσκησης «Poseidon Rage 22».

Μόλις λίγα 24ώρα μετά τις εξαιρετικά σημαντικές επαφές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στις ΗΠΑ και την επίσκεψή του στο εργοστάσιο των F-35 στο Ντάλας του Τέξας, Ελλάδα και ΗΠΑ έστειλαν … υπερηχητικό μήνυμα από την Κρήτη και την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Παρουσία του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια, του υφυπουργού Άμυνας κ. Νίκου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά και του πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας Τζορτζ Τσούνη, ελληνικά και αμερικανικά μαχητικά έδωσαν μια εικόνα από το... μέλλον, με τα F-16 να πετούν φτερό με φτερό με τα F-35, στο πλαίσιο της Διμερούς Διακλαδικής Συνεκπαίδευσης «Οργή του Ποσειδώνα 2022».

Η άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 11 και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022. Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς δεν χαρίστηκε στους συμμετέχοντες, βάζοντας δύσκολα σε Έλληνες και Αμερικανούς, επιχειρώντας να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εμπειρία των Ελλήνων χειριστών και τις απεριόριστες τεχνολογικές ικανότητες των αμερικανικών μαχητικών.

Μάλιστα, τα περισσότερα από τα σενάρια αναπτύχθηκαν εκεί ακριβώς που «πονάει» το τουρκικό καθεστώς, στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ σε ορισμένες φάσεις της άσκησης έλαβαν μέρος μονάδες επιφανείας και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού και δυνάμεις του Στρατού Ξηράς.