ΕΘΝΙΚΑ

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Νυχτερινή υπερπτήση πάνω από την Κανδελιούσσα

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Νυχτερινή υπερπτήση πάνω από την Κανδελιούσσα
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Υπερπτήσεις: Το βράδυ του Σαββάτου (27/8) τουρκικό drone πέταξε πάνω από το ελληνικό νησί.

Τελειωμό δεν έχουν οι προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας από πλευράς Τουρκίας. Πέρα από την επιθετική ρητορική, τον αναθεωρητισμό και τις λεκτικές αντιπαραθέσεις, η Άγκυρα προχωρά διαρκώς και σε κλιμάκωση της έντασης στους αιθέρες πάνω από το Αιγαίο. Οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, ενώ οι Τούρκοι προχώρησαν κι ένα βήμα παρακάτω το Σάββατο (27/8) καθώς πραγματοποιήθηκε νυχτερινή υπερπτήση πάνω από την Κανδελιούσσα.

Συγκεκριμένα, στις 21:34 ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από το νησί στα 19.000 πόδια, σε μια ακόμα προκλητική ενέργεια της Άγκυρας σε βάρος της Αθήνας. Τα ελληνικά μαχητικά ακολούθησαν την πάγια πρακτική για αυτές τις περιπτώσεις και προχώρησαν σε αναγνώριση και αναχαίτιση, την ώρα που όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα εφημερίδας είναι σε εξέλιξη το σχέδιο για τη δημιουργία «ασπίδας» κατά των τουρκικών drone στο Αιγαίο.

Το σχέδιο για να τελειώσει το... πάρτι των Bayraktar στο Αρχιπέλαγος

Tο ελληνικό Πεντάγωνο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που καθημερινά και συστηματικά πλέον προχωρούν σε δεκάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας, αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα που θα μπορεί να εντοπίζει έγκαιρα τα UAVs και έπειτα θα μπορεί να τα «τυφλώνει», ακόμη και να παρεμβαίνει στο λογισμικό τους. Στόχος είναι δηλαδή τα εχθρικά UAVs να εκτρέπονται της πορείας τους προτού καν εισέλθουν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας. Το καθημερινό «δελτίο» του ΓΕΕΘΑ με τις παραβιάσεις δείχνει πως το σύστημα αυτό δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία. Κι αυτό διότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα συνεχίζουν να προχωρούν σε μεγάλο αριθμό παραβιάσεων αλλά και υπερπτήσεων. Οι Έλληνες επιτελείς και το υπουργείο Άμυνας πάντως κινούνται πολύ προσεκτικά - αφού πρόκειται για ζήτημα άμυνας και εθνικής ασφάλειας - και πολύ σωστά δεν ανακοινώνουν τίποτα πρόωρα. Εκτιμάται, αναφέρουν «Τα Νέα», ότι επιδίωξη της Αθήνας θα ήταν να αντιληφθεί η Άγκυρα ότι το «πάρτι» των τουρκικών Bayraktar στο Αιγαίο σταματάει στην πράξη, και όχι μέσω ανακοινώσεων.

Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο στο «Πεντάγωνο» είναι σφίγγες σε ό,τι αφορά το σύστημα που θα βάζει φρένο στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας. Το μόνο που τονίζεται είναι ότι σ' αυτό το ζήτημα «κινούμαστε πολύ αποτελεσματικά».

Εξάλλου, η απόκτηση ενός αξιόπιστου συστήματος έχει αρχίσει να μελετάται εδώ και περίπου έναν χρόνο. Κι αυτό διότι περίπου τότε η Τουρκία άρχισε να χρησιμοποιεί συστηματικά τα μη επανδρωμένα της - και στο πλαίσιο ενός ψυχολογικού πολέμου - στο Αιγαίο, με εντολές να παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας και να προβαίνουν και σε υπερπτήσεις. Ήδη από την αρχή της νέας χρονιάς, όπως έχουν παρουσιάσει «ΤΑ ΝΕΑ», η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε στείλει το λακωνικό μήνυμα ότι σύντομα η Ελλάδα θα απαντήσει όπως πρέπει.

Στους μήνες που έχουν προηγηθεί δηλαδή έχει γίνει μία μελέτη και προετοιμασία για την απόκτηση και εγκατάσταση ενός συστήματος anti-UAVs.