ΕΘΝΙΚΑ

Νέες τουρκικές προκλήσεις: Τρεις υπερπτήσεις μέσα σε λίγες ώρες πάνω από Λέβιθα και Κανδελιούσσα

Νέες τουρκικές προκλήσεις: Τρεις υπερπτήσεις μέσα σε λίγες ώρες πάνω από Λέβιθα και Κανδελιούσσα

Τουρκία: Συνεχίζει τις παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο. Τρεις υπερπτήσεις μέσα σε λίγες ώρες

Νέες τουρκικές προκλήσεις από την Άγκυρα, με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά ύδατα.

Το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022, στις 02:00 τα ξημερώματα ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την νήσο Λέβιθα στα 19.000 πόδια.

Η δεύτερη υπερπτήση πραγματοποιήθηκε στις 09:24 πρωινές ώρες από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV πάνω από την Κανδελιούσσα στα 29.000 πόδια.

Πριν λίγο, στις 11:01 οι Τούρκοι προχώρησαν σε τρίτη υπερπτήση μέσα σε ένα 24ωρο, για ακόμα μια φορά πάνω από την Κανδελιούσσα, αυτή τη φορά στα 19.000 πόδια.

Ρεκόρ παραβιάσεων από την Τουρκία μέσα στο 2022

Κλιμακώνεται η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η γειτονική χώρα αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία μας τόσο από αέρα όσο και από θάλασσα, παραβιάζοντας τα σύνορα όλο και συχνότερα.

Η χειρότερη χρονιά παραβιάσεων φαίνεται να είναι η φετινή καθώς όπως προκύπτει από τις έως τώρα εξελίξεις. Από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο του 2022 σημειώθηκαν συνολικά 4.734 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, μόλις 77 λιγότερες σε σχέση με ολόκληρο το 2019 όπου είχαν καταγραφεί μέσα σε 12 μήνες 4.811 παραβιάσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Καθημερινή», παρουσιάζονται ορισμένα συγκεντρωτικά στοιχεία από το 2009 έως και το πρώτο επτάμηνο του 2022, αναδεικνύοντας τη συνεχόμενη τουρκική παραβατικότητα της Άγκυρας, η οποία έχει πολλές φορές επισημανθεί από ελληνικής πλευράς στα δημόσια fora και αποτελεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ παράλληλα εγκυμονεί διαρκώς κινδύνους σοβαρού ατυχήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε, κατά την αναγόρευσή σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ, ότι η Τουρκία δεν λειτουργεί ως δημοκρατική χώρα και ότι αποτελεί μόνιμη απειλή για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.