ΕΘΝΙΚΑ

Το παρασκήνιο πίσω από την Κρήτη, τους S-300 και την Κύπρο

Το παρασκήνιο πίσω από την Κρήτη, τους S-300 και την Κύπρο
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Μπορεί ο Ακάρ να ντύνεται πιλότος και να κάνει επικοινωνιακά σόου με τα F-16 όμως η ρητορική των Τούρκων έχει αρχίσει να γίνεται εκτός από κουραστική και άκρως επικίνδυνη. Ενδιαφέρον βεβαίως έχει και η στάση της αμερικανικής γραφειοκρατίας, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μας σπρώχνει σε «υποχωρήσεις» για χάρη της ειρήνης

Σε πρώτο χρόνο η Αθήνα αξιολογεί ως θετική την τελευταία παρέμβαση των ΗΠΑ ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα κυρώσεων για το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη όπως ξεκαθάρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ελληνικού ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η παρουσία του εν λόγω συστήματος στην Ελλάδα δεν υπάγεται στο πλαίσιο που προβλέπει ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε συγκεκριμένα ότι η "η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA. Το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου 2017. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους νατοϊκούς συμμάχους να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 είχε αγοραστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι από την Ελλάδα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αγορά είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια αμερικανική διαμεσολάβηση που έγινε υπό τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών ήταν να εγκατασταθεί το σύστημα S-300 στην Κρήτη με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε για δεύτερη διαδοχική φορά αποστάσεις από τους τουρκικούς ισχυρισμούς που θέλουν την Ελλάδα να έχει στοχοποιήσει με το σύστημα S-300 τουρκικά μαχητικά F-16, επαναλαμβάνοντας την πάγια αμερικανική θέση που καλεί για διπλωματική διευθέτηση των διαφορών.

Η ερώτηση που τέθηκε από το Hellas Journal ήταν “Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το ραντάρ του ελληνικού πυραυλικού συστήματος S-300 ρωσικής κατασκευής που εδρεύει στο νησί της Κρήτης "κλείδωσε” τουρκικά αεροσκάφη. Η Ελλάδα διέψευσε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι οι ελληνικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος S-300 "κλείδωσαν” τα τουρκικά μαχητικά F-16 που εκτελούσαν αναγνωριστική αποστολή στον διεθνή εναέριο χώρο.

Σταθερός «ισαποστακισμός» από τις ΗΠΑ

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ανέφερε πως "γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση", κατέληξε.

Από τις απαντήσεις των ΗΠΑ για να είμαστε σαφείς δεν προκύπτει κανένα απολύτως ράπισμα των Αμερικανών προς τους Τούρκους. Το αντίθετο θα λέγαμε. Επειδή το όλο ζήτημα συνδέεται εμμέσως με την ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας, γίνεται σαφές ότι η Ουάσινγκτον επιμένει ότι οι ενεργειακοί πόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να μοιραστούν «δίκαια» ανάμεσα στις δύο κοινότητες της νήσου, καταλύοντας έτσι το ίδιο το κράτος της Κύπρου, που υποβιβάζεται «σε δύο κοινότητες», και εισάγοντας ύπουλα την απειλή μόνιμης ανασφάλειας σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Το βρώμικο παιχνίδι κατά της ελληνικής ΑΟΖ

Σε προηγούμενη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προ ημερών αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα εξής: «Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει… Πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των κοινοτήτων. Η ανάπτυξη των πόρων στην Αν. Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Η αμερικανική διπλωματία δηλαδή όχι μόνον δεν μπαίνει στον κόπο να βάλει φρένο στις τουρκικές απειλές εναντίον Ελλάδας αλλά προτρέπει την Ελλάδα και την Κύπρο να «συνεργαστούν με την Τουρκία», αποδεχόμενες την παράνομη «τουρκική ΑΟΖ», και να δώσουν τα μισά σε Τ/Κ και Τουρκία, διότι διαφορετικά η Άγκυρα θα αντιδράσει και δεν θα επιτευχθεί η διαρκής ενεργειακή ασφάλεια που επιθυμούν οι ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο.

Τι μας λέγουν δηλαδή; Να αποδεχθούμε οι Έλληνες την τουρκική ΑΟΖ που κατά την Άγκυρα εκτείνεται από τα 6 ν.μ. ελληνικών χωρικών υδάτων σε Καστελόριζο, Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τις δυτικές ακτές της Κύπρου για να μην μας επιτεθεί η Τουρκία! Εσείς πώς θα την χαρακτηρίζατε αυτή τη στάση; Ράπισμα κατά της Τουρκίας;