ΕΘΝΙΚΑ

State Department: Η κυριαρχία της Ελλάδας δεν αμφισβητείται

State Department: Η κυριαρχία της Ελλάδας δεν αμφισβητείται
Ξεκάθαρη η θέση των ΗΠΑ μπροστά στις εξωφρενικές θέσεις των Τούρκων.
Mandel Ngan, Pool via AP

Ηχηρή παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς εκπρόσωπός του απάντησε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών και ξεκαθάρισε πως δηλώσεις – όπως αυτές της Τουρκίας – που αυξάνουν την ένταση ανάμεσα σε Συμμάχους του ΝΑΤΟ είναι αντιπαραγωγικές.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε ηχηρή παρέμβαση το βράδυ της Τρίτης (6/9) αναφορικά με την επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

Σε ερώτημα των Ελλήνων ανταποκριτών για τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, ο εκπρόσωπος του State Department απάντησε πως «σε μια συγκυρία όπου η Ρωσία έχει εισβάλει ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».

Τέλος, ξεκαθάρισε πως «Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Σαφές μήνυμα από την Αθήνα στην Άγκυρα - «Να το σκεφτείτε τρεις και τέσσερις φορές»

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοθούν κατάλληλες απαντήσεις, αλλά και να διεθνοποιηθεί για ακόμα μια φορά η ένταση που προκαλεί στα ελληνοτουρκικά η Άγκυρα, ήταν η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, στην Αθήνα. Τόσο με όσα συζητήθηκαν στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια.

Η Γαλλίδα υπουργός, μάλιστα, νωρίτερα είχε επισκεφθεί και την Τουρκία και ενόσω ήταν ακόμα εκεί έγιναν ξανά δηλώσεις από πλευράς Ερντογάν περί εισβολής στην Ελλάδα «ξαφνικά μια νύχτα», ενώ λίγο αργότερα δημοσιοποιήθηκε και το εξωφρενικό περιεχόμενο των επιστολών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ΕΕ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ. Ο κ. Δένδιας, λοιπόν, στη διάρκεια των δηλώσεών του αποδόμησε κάθε λέξη της τουρκικής προπαγάνδας χρησιμοποιώντας αδιάψευστα στοιχεία αλλά και μιλώντας με ξεκάθαρη γλώσσα.

Το «δεν πτοούμαστε, δεν φοβόμαστε» του Έλληνα υπουργού ήταν σαφές προς την Άγκυρα. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας εξήγησε πως δεν μπορεί η Τουρκία να παρουσιάζεται ως το «θύμα» του Αιγαίου τη στιγμή που έχει προχωρήσει σε 6.100 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις και 1.000 παραβιάσεις χωρικών υδάτων. Η σαφής αναφορά στην Κατεχόμενη Κύπρο και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ήταν ένα ακόμα μήνυμα, ενώ επέλεξε να μιλήσει και στη… γλώσσα που καταλαβαίνουν καλύτερα ο Ερντογάν και οι υπουργοί του. «Και θέλω να είμαι σαφής απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια. Και χρησιμοποιώ μια λέξη τουρκικής προέλευσης για να είναι απολύτως κατανοητή», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός, στέλνοντας το μήνυμα πως οι «λεονταρισμοί» των Τούρκων δεν θα επηρεάσουν την Αθήνα.

Η ετοιμότητα και η σαφής θέση της Ελλάδας, που ενεργεί πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρη από την απάντηση του κ. Δένδια σε ερώτηση για την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν σε πιθανή εισβολή της Τουρκίας στην Ελλάδα. «Να το σκεφτούν τρεις ή τέσσερις φορές», προέτρεψε ο υπουργός Εξωτερικών τους Τούρκους καθώς όπως είπε «Είμαστε επαρκείς για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, την εδαφική ανεξαρτησία και την ακεραιότητά μας».

Σχετικές ειδήσεις