ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τουρκία: Προκαλεί ένταση, υπονομεύει την ασφάλεια στην περιοχή

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τουρκία: Προκαλεί ένταση, υπονομεύει την ασφάλεια στην περιοχή

Νέο μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Άγκυρα μετά το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους Τούρκους αξιωματούχους. «Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα», τόνισε στη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών.

Στο περιθώριο της συνάντησης με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα. Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τη Γαλλίδα υπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και μεταξύ άλλων την ενημέρωσε για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και της καλής γειτονίας.

Επίσης, τη διάρκεια της συνάντησης, ανταλλάχθηκαν απόψεις για διεθνή, περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, με αιχμή την ενεργειακή κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και επανέλαβε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση με συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, ως στρατηγικός ενεργειακός κόμβος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Λεωνίδας Ροκανάς, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Απαράδεκτο να δεχόμαστε απειλές από μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ»

Μήνυμα ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά έστειλε, νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξόμου με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Zuzana Čaputová, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, οι οποίες έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ συζητήθηκαν θέματα διεθνούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης μετάβασης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τόνισε, με αφορμή τη συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου, ότι οι μεγάλες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ενότητα απαιτούν τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Σλοβακίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την κα Čaputová για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί κόμβος εισαγωγής και μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, καθώς και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την κα Čaputová για την παρουσία σημαντικής σλοβακικής δύναμης στην ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου UNFICYP και για τη θέση αρχής που τηρεί στο Κυπριακό και θέτει στο επίκεντρο τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Σχετικές ειδήσεις