ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ερντογάν... τον χαβά του: «Αν η Ελλάδα το συνεχίσει, θα τελειώσει η υπομονή μας»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Νέα απειλή εισβολής στην Ελλάδα από τον πρόεδρο της Τουρκίας.
AP Photo/Armin Durgut

Παρά την αντίδραση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο και το αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε λίγες ώρες προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις αναφέροντας πως η Τουρκία έχει σχεδόν εξαντλήσει την υπομονή της με την Ελλάδα!

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες από την εκτόξευση νέων απειλών σε βάρος της Ελλάδας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος πρόεδρος «χτύπησε» ξανά. Με την – αγαπημένη πλέον – φράση του «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» απείλησε εκ νέου με εισβολή τη χώρα μας και συνέχισε στο ίδιο προκλητικό μοτίβο των τελευταίων μηνών.

«Έχουν νησιά, έχουν βάσεις σε αυτά τα νησιά και αν συνεχίσουν τις παράνομες απειλές τους από εκεί, θα τελειώσει η υπομονή μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο του ταξιδιού στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. «Αυτό που σας λέω δεν είναι φαντασίωση. Όταν λέμε ότι μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά, όταν έρθει η ώρα, θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την προπαγάνδα της Άγκυρας για τους S-300 υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία έχει ενημερώσει σχετικά το ΝΑΤΟ, λίγες μόνο ώρες μετά το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την απαράδεκτη στάση ενός συμμάχου απέναντι σε έναν άλλον όπως αυτή της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας.

«Η Ελλάδα μάλλον θα αποφασίσει πιο προσεκτικά τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία στο μέλλον», σημείωσε ο Ερντογάν θέλοντας έτσι να πείσει το ακροατήριό του πως προκαλεί κάποιου είδους φόβο στην Αθήνα.

Μητσοτάκης για Τουρκία: Απαράδεκτο να δεχόμαστε απειλές από μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ

Μήνυμα ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά έστειλε, νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξόμου με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Zuzana Čaputová, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, οι οποίες έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ συζητήθηκαν θέματα διεθνούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης μετάβασης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τόνισε, με αφορμή τη συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου, ότι οι μεγάλες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ενότητα απαιτούν τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Σλοβακίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την κα Čaputová για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί κόμβος εισαγωγής και μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, καθώς και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την κα Čaputová για την παρουσία σημαντικής σλοβακικής δύναμης στην ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου UNFICYP και για τη θέση αρχής που τηρεί στο Κυπριακό και θέτει στο επίκεντρο τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Σχετικές ειδήσεις