ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Σαφές μήνυμα από την Αθήνα στην Άγκυρα - «Να το σκεφτείτε τρεις και τέσσερις φορές»

Ελληνοτουρκικά: Σαφές μήνυμα από την Αθήνα στην Άγκυρα - «Να το σκεφτείτε τρεις και τέσσερις φορές»
Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ηχηρό ράπισμα στην προκλητική Τουρκία
AP Photo/Burhan Ozbilici

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, έδωσε ηχηρές απαντήσεις με στοιχεία και καθαρή θέση σε όσα ψευδώς ισχυρίζεται η Τουρκία.

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοθούν κατάλληλες απαντήσεις, αλλά και να διεθνοποιηθεί για ακόμα μια φορά η ένταση που προκαλεί στα ελληνοτουρκικά η Άγκυρα, ήταν η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, στην Αθήνα. Τόσο με όσα συζητήθηκαν στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια.

Η Γαλλίδα υπουργός, μάλιστα, νωρίτερα είχε επισκεφθεί και την Τουρκία και ενόσω ήταν ακόμα εκεί έγιναν ξανά δηλώσεις από πλευράς Ερντογάν περί εισβολής στην Ελλάδα «ξαφνικά μια νύχτα», ενώ λίγο αργότερα δημοσιοποιήθηκε και το εξωφρενικό περιεχόμενο των επιστολών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ΕΕ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ. Ο κ. Δένδιας, λοιπόν, στη διάρκεια των δηλώσεών του αποδόμησε κάθε λέξη της τουρκικής προπαγάνδας χρησιμοποιώντας αδιάψευστα στοιχεία αλλά και μιλώντας με ξεκάθαρη γλώσσα.

Το «δεν πτοούμαστε, δεν φοβόμαστε» του Έλληνα υπουργού ήταν σαφές προς την Άγκυρα. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας εξήγησε πως δεν μπορεί η Τουρκία να παρουσιάζεται ως το «θύμα» του Αιγαίου τη στιγμή που έχει προχωρήσει σε 6.100 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις και 1.000 παραβιάσεις χωρικών υδάτων. Η σαφής αναφορά στην Κατεχόμενη Κύπρο και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ήταν ένα ακόμα μήνυμα, ενώ επέλεξε να μιλήσει και στη… γλώσσα που καταλαβαίνουν καλύτερα ο Ερντογάν και οι υπουργοί του. «Και θέλω να είμαι σαφής απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια. Και χρησιμοποιώ μια λέξη τουρκικής προέλευσης για να είναι απολύτως κατανοητή», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός, στέλνοντας το μήνυμα πως οι «λεονταρισμοί» των Τούρκων δεν θα επηρεάσουν την Αθήνα.

Η ετοιμότητα και η σαφής θέση της Ελλάδας, που ενεργεί πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρη από την απάντηση του κ. Δένδια σε ερώτηση για την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν σε πιθανή εισβολή της Τουρκίας στην Ελλάδα. «Να το σκεφτούν τρεις ή τέσσερις φορές», προέτρεψε ο υπουργός Εξωτερικών τους Τούρκους καθώς όπως είπε «Είμαστε επαρκείς για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, την εδαφική ανεξαρτησία και την ακεραιότητά μας».

«Γαλλία και Ελλάδα ασπάζονται τις ίδιες αρχές και αξίες»

«Χαίρομαι τόσο που σε υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα. Η συχνότητα των επαφών υποδηλώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας. Επαναλαμβάνω τη σημασία που αποδίδουμε στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, που υπογράφηκε πριν από περίπου ένα χρόνο. Η σχέση μας όμως στην πραγματικότητα εδράζεται και σε κοινές αρχές και σε κοινές αξίες και έχει ένα στέρεο θεμέλιο, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και οι δύο χώρες, η Γαλλία και η Ελλάδα είναι προσηλωμένες στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και στηρίζουν έμπρακτα τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμπερίληψη χωρών, που ασπάζονται τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες», είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν συζητήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια και είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι η Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση αποτελεί μονόδρομο για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιοχή και ότι θα συνεχίσουμε εμείς οι Έλληνες να στηρίζουμε ενεργά αυτή τη διαδικασία. Συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία, για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής, για τη γεωστρατηγική διάσταση, για την ενεργειακή ασφάλεια, για την ανθρωπιστική διάσταση η οποία αποτελεί κύριο μέλημά μας, δεδομένου ότι υπάρχει μια πολυάριθμη ελληνική κοινότητα στις Βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Συζητήσαμε για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και για τη στήριξη στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό, απολύτως σημαντικό για όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο».

«Εξωφρενικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού»

«Θα ήθελα επίσης να σε ευχαριστήσω για τη συζήτηση σχετικά με τις επαφές σου στην Τουρκία και θα ήθελα να πω ότι συμμερίζομαι απόλυτα τη θέση που εξέφρασες στον Τούρκο ομόλογό μας, να μην υπάρχει κλιμάκωση και να μην υπάρχει ρητορική έξαρση. Όμως με λύπη μου πρέπει να πω ότι σε καθημερινή βάση Τούρκοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε εξωφρενικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, εναντίον του ελληνικού λαού, εναντίον της κυβέρνησης της πατρίδας μου. Εμφανίζονται χάρτες που δείχνουν ελληνικά νησιά σαν τουρκικά. Δηλώνεται από την τουρκική πλευρά ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή. Δηλώνεται επανειλημμένα και πιο πρόσφατα, σήμερα, ενώ νομίζω ήσουν ακόμη στην Τουρκία, ότι «μπορούν να έρθουν ξαφνικά μέσα στη νύχτα» δηλαδή να εισβάλουν σε αυτά τα νησιά», ανέφερε στη συνέχεια ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Και θα ήθελα να θυμίσω ότι απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης και μια πλήρης τουρκική στρατιά. Επίσης μόλις εχθές ελέχθη ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής της Τουρκίας. Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, casus belli έχει εκδοθεί εναντίον μας εάν εφαρμόσουμε τα δικαιώματά που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Και βέβαια η τουρκική πλευρά παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία. Φέτος έχουν γίνει 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, 157 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, 1000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων. Δεν νομίζω ότι όντας μια τόσο έμπειρη διπλωμάτης έχεις ξανά συναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη», σχολίασε ακόμα ο κ. Δένδιας.

«Δεν θα παρασυρθούμε στο παραλήρημα»

«Επίσης η Τουρκία κατέχει έδαφος ευρωπαϊκής χώρας, της Κύπρου, δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Η Τουρκία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω, να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία. Εμείς μιλάμε με καθαρές κουβέντες και λέμε ότι οι πράξεις και οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι παραδεκτές, είναι ανήκουστες, είναι καταδικαστέες, αλλά ούτε πτοούμαστε, ούτε φοβόμαστε. Έχουμε αντιμετωπίσει στην πολύ μακρά ιστορία μας πολύ πιο σοβαρές απειλές. Και θέλω να είμαι σαφής απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια. Και χρησιμοποιώ μια λέξη τουρκικής προέλευσης για να είναι απολύτως κατανοητή. Δεν πρόκειται όμως να παρασυρθούμε από το παραλήρημα. Είμαστε μια σύγχρονη δημοκρατία, μια ευρωπαϊκή χώρα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στις διεθνείς συμβάσεις. Και είμαστε πάντα υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και αναμένουμε από τους Συμμάχους και τους εταίρους μας τη στήριξη στα αυτονόητα», τόνισε ακολούθως.

Αναφορικά με τη Λιβύη, το Σαχέλ και το Τσαντ, ο κ. Δένδιας σχολίασε πως «Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη Λιβύη υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο μάλιστα συνεδριάζει υπό τη Γαλλική Προεδρία για τον ορισμό του νέου Σενεγαλέζου Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα. Από την πλευρά μας θα στηρίξουμε πλήρως τις προσπάθειες του κυρίου Bathily. Έχουμε τονίσει ότι η αστάθεια στη Λιβύη επηρεάζει άμεσα την Ευρώπη και το Σαχέλ, με τις δυνάμεις μας προσπαθούμε το καλύτερο για την Ευρώπη και για τον κόσμο στην περιοχή αυτή. Ευχαριστώ για την ενημέρωση για το Σαχέλ. Μια περιοχή στην οποία η Γαλλία έχει και θα έχει ηγετικό ρόλο και μια τεράστια εμπειρία. Επίσης, συζητήσαμε γενικότερα για τις εξελίξεις στην Αφρικανική Ήπειρο, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη, για τη Γαλλία, αλλά και για εμάς. Ενημέρωσα ότι σε λίγες μέρες θα επισκεφτώ το Τσαντ και επίσης θα ήθελα με την ευκαιρία να πω ότι για εμάς ένα πολύ σημαντικό πράγμα είναι οι πρωτοβουλίες μας για την προστασία του περιβάλλοντος και το λέω ξέροντας τις Γαλλικές ευαισθησίες για αυτό».

Τέλος, ανέφερε ότι: «Εξέχουσα θέση στις προσπάθειές μας είναι η διοργάνωση της διάσκεψης “OUR OCEAN” το 2024. Αποσκοπεί στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Είναι ένα τμήμα της προσπάθειας που κάνουμε μαζί με την πράσινη μετάβαση στην οικονομία μας και αφορά τη Μεσόγειο στην οποία μετέχουμε μαζί με τη Γαλλία στο MED9. Νομίζω ότι η Γαλλία μπορεί να έχει τεράστια επίσης επιρροή στην προσπάθεια μας να ευαισθητοποιήσουμε τις κοινωνίες μας για την προστασία του Μεσογειακού περιβάλλοντος. Αγαπητή μου Catherine, θα ήθελα και πάλι για μια φορά ακόμα να σε ευχαριστήσω για την επίσκεψή σου στην Αθήνα και να εκφράσω την ελπίδα να συναντηθούμε πάλι σύντομα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σου σήμερα εδώ».

«Όποιος ονειρεύεται επιθέσεις να το σκεφτεί τρεις και τέσσερις φορές»

Στη συνέχεια, έγιναν ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου. Μια εξ αυτών ήταν αν η Ελλάδα έχει αισθανθεί τη στήριξη των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα ελληνοτουρκικά. «Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Νομίζω ότι η απάντηση έχει ως εξής. Τόσο ο Ύπατος εκπρόσωπος όσο και η Τσεχική Προεδρία έχουν εκδώσει ευθείες ανακοινώσεις, οι οποίες σχολιάζουν κατά απολύτως αρνητικό τρόπο τις απαράδεκτες, εξωφρενικές, τουρκικές τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών αλλά και γενικότερα τη στάση της Τουρκίας», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει μια σαφή στάση. Μάλιστα θα έχετε δει και τις τουρκικές ανταπαντήσεις. Κατά την άποψή μας επίσης απαράδεκτες. Κατά συνέπεια έχω την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσλαμβάνει απολύτως το διακύβευμα. Και αντιλαμβάνεται απολύτως ότι η ελληνική πλευρά κάνει ότι μπορεί μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας αλλά ότι δεν μπορεί κανείς να λειτουργεί μόνος του. Όταν έχει έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει το ίδιο πλαίσιο ως τον απαραίτητο όρο για να επιλυθούν οι διαφορές, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δυσκολότερα».

Σχετικά με την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είπε «ότι αυτά που λέω εγώ δεν είναι ένα όνειρο. Αν λέμε ότι μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ εννοούμε ότι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», και αν η Ελλάδα είναι καλυμμένη από τη στήριξη των εταίρων σε μια πιθανή εισβολή, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Οφείλω να σας πω ότι δεν έχω δει τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, τις οποίες επικαλείστε. Και θα επιφυλαχθώ να δω το σύνολο του κειμένου. Υπάρχει όμως ένα πραγματικό γεγονός, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας δεν έχει καμία έννοια και καμιά σημασία, ότι η τουρκική πλευρά προβαίνει τις τελευταίες μέρες σε όλο και εξωφρενικότερες και πλέον απαράδεκτες δηλώσεις. Το ίδιο το γεγονός της αναφοράς σε κατοχή στα ελληνικά νησιά είναι δηλωτικό του επιπέδου των τουρκικών ανακοινώσεων».

«Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι η Ελλάδα πάντοτε επικαλείται και ενεργεί επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Θα συμβούλευα όμως τον οποιονδήποτε ονειρεύεται επιθέσεις και κατακτήσεις να σκεφτεί 3 ή 4 φορές. Είμαστε επαρκείς για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, την εδαφική ανεξαρτησία και την ακεραιότητά μας. Και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για τις συμμαχίες μας και για τη στάση των εταίρων μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε ήδη στην περίπτωση της Ουκρανίας ότι οι απειλές και οι εισβολές πέραν του Διεθνούς Δικαίου, δημιουργούν μια ενότητα πρωτόγνωρη και μια ευθύτατη απάντηση», τόνισε κλείνοντας.

«Σε ισχύ η συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα»

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας από μέρος γειτονικών χωρών, έστειλε από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

«Ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε» θέλησε να επαναλάβει και επισήμανε πως βεβαίως η Γαλλία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση. «Το είπα χθες στην Άγκυρα και το επανέλαβα και σήμερα» προσέθεσε και σημείωσε ότι κανείς δεν θέλει να υπάρξει περαιτέρω όξυνση, κλιμάκωση και ότι «όλοι θα πρέπει να επιδείξουν συγκράτηση».

Αναφερθείσα στη χθεσινή της συνάντηση στην Τουρκία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η Κατρίν Κολονά είπε ότι εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας ενόψει αυτής της όξυνσης και των εντάσεων και μάλιστα ζήτησε να μην υπάρχουν δηλώσεις που μπορεί να παρομοιάζονται με προκλήσεις. Όπως σημείωσε, η περιοχή δεν χρειάζεται ένταση, αλλά ησυχία και αμοιβαίο σεβασμό.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2021, αν συγκεκριμενοποιηθούν οι απειλές και αν υπάρχει κλιμάκωση, η Κατρίν Κολονά διαβεβαίωσε ότι «όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μην φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράψατε. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Ωστόσο, συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αν κάτι τέτοιο συμβεί, «όντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και βεβαίως, το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή». Επανέλαβε, πάντως, ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Σχετικές ειδήσεις