ΚΟΣΜΟΣ

«Χαστούκι» της Κομισιόν στην Τουρκία με το προσχέδιο για τη διεύρυνση - Διάλογο ζητά τώρα ο Ερντογάν

«Χαστούκι» της Κομισιόν στην Τουρκία με το προσχέδιο για τη διεύρυνση - Διάλογο ζητά τώρα ο Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών καλεί η Ε.Ε την Τουρκία την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος τώρα μιλά για διάλογο

Η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για τη διεύρυνση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Koμισιόν τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών και να δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας. Υπενθυμίζει δηλαδή τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου του 2021.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και καλεί σε αποκλιμάκωση των εντάσεων προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Επιτροπή επισημαίνει και πάλι τα σοβαρά προβλήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς και την επιδείνωση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό αναφέρει ότι υπάρχει κάποια πρόοδος, ωστόσο τονίζει ότι παραμένει σε αναστολή η συμφωνία για επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα.

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις αμείωτες προκλήσεις ζητά διάλογο με την ελληνική πλευρά από την Ε.Ε: «Στην Πράγα εμείς είπαμε ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και αναμένουμε από τους συνομιλητές μας να μας καλέσουν σε διάλογο σε διμερή βάση», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που κράτησε σχεδόν 4 ώρες.

Στις λίγες αναφορές που έκανε για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «κάθε εξέλιξη δείχνει ότι η Τουρκία είναι ανεκτίμητη για την ΕΕ και την ευρωπαϊκή γεωγραφία», καθώς και ότι «είδαμε πως η ισορροπημένη στάση της χώρας μας απέναντι στις περιφερειακές κρίσεις εκτιμήθηκε από τους συνομιλητές μας.

Πρόσθεσε επίσης ότι στο τελευταίο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, «αξιολογήσαμε τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές και δηλώσαμε για άλλη μια φορά την εχθρική στάση της Ελλάδας κατά της χώρας μας και σχετικά με εκείνους που εξωθούν την Ελλάδα να στρέφεται εναντίον μας και επαναλάβαμε τη θέση μας επί αυτού».

Την ίδια ώρα η Αθήνα συνεχίζει να προβάλλει τη διεθνή διπλωματία απέναντι στις ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις.

Μετά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών της Μάλτας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Διαβάστε επίσης:

Νταηλίκια Ερντογάν και... Σία για να καλύψουν τις αντιδράσεις στην Τουρκία

Σκληρή απάντηση στην Τουρκία με επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου εχθρική ρητορική από την Τουρκία»