ΕΘΝΙΚΑ

Ο παραλογισμός του Ακάρ και η επίθεση σε Σακελλαροπούλου και Δένδια

Ο παραλογισμός του Ακάρ και η επίθεση σε Σακελλαροπούλου και Δένδια
Επίθεση Ακάρ στην Ελλάδα για τα νησιά
Associated Press

Ενοχλημένη η Τουρκία από την επίσκεψη Δένδια στο Κίεβο. Τα ΜΜΕ στοχοποιούν τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε νέα προκλητική ρητορική επιδόθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε συνεντεύξεις του σε τουρκικές εφημερίδες, όπου ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και παρενοχλούν και όχι οι Τούρκοι.

«Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε μετά από αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, παραδώσαμε τα έγγραφα σχετικά με τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις που έγιναν από την Ελλάδα. Και είπαμε σε εκείνη τη συνάντηση 'σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν τους παρενοχλούμε στους αιθέρες ή στη θάλασσα, χωρίς να μας παρενοχλήσουν ή αν δεν παραβιάσουν οι Έλληνες'. Τονίσαμε ότι σίγουρα υπάρχει προηγούμενο. Τους είπαμε πως ήρθαν μέχρι το Νταλάμαν, στο Ντίντι και στη Ντάτσα και παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της ηπειρωτικής μας χώρας, δείτε το από αυτή την οπτική γωνία».

Παράλληλα, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για τα νησιά, λέγοντας προκλητικά ότι πρώτα θα αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά και μετά θα υπάρξει διάλογος.

«Θεωρούμε ότι τα ελληνοτουρκικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν, ακόμη και αν δεν μπορούν να επιλυθούν, μπορούν να διατηρηθούν υπό έλεγχο και ότι πρέπει να τα λύσουμε και να τα διαχειριστούμε με τρόπο που να μην βλάπτει τις χώρες μας, την περιοχή και το ΝΑΤΟ. Στρατιωτικοποιήσατε τα νησιά παρόλο που στο 12ο και 14ο άρθρο των Συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων αναφέρουν ξεκάθαρα ότι αυτά τα νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν. Μας έχετε βάλει να αντιμετωπίζουμε το παράδοξο με τα 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Παρόλα αυτά λέμε να κάτσουμε να μιλήσουμε. Άλλοι μιλούν για την Ελλάδα. Λέμε να κάτσουμε να μιλήσουν μεταξύ μας. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν στο πλαίσιο των συνθηκών. Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με τις συνθήκες. Επιπλέον, πρέπει να φανεί ότι οι προσπάθειες εξοπλισμού της Ελλάδας στην ηπειρωτική ή στα νησιά είναι μια μάταιη προσπάθεια και η μεγαλύτερη ζημιά είναι για την ευημερία του ελληνικού λαού».

Επίθεση τουρκικών ΜΜΕ σε Δένδια και ΠτΔ

Τα τουρκικά ΜΜΕ στοχοποιούν τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για τις χθεσινές δηλώσεις του στον Ζελένσκι σχετικά με την Τουρκία, ενώ θεωρούν πρόκληση τις πτήσεις ελληνικών μαχητικών στην Ξάνθη και την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σαμοθράκη.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global ανέφερε ότι «η Aθήνα μέσα σε μια ημέρα με τρια διαδοχικά βήματα έδειξε πως δεν έχει στόχο να μειώσει την ένταση. Ελληνικά μαχητικά και ελικόπτερα πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις πάνω απο τα 'τουρκικά' χωριά στην Ξάνθη, στη Δυτική Θράκη. Την ίδια ώρα η Πρόεδρος της Ελλάδας επισκέφθηκε ένα απο τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, απέναντι απο τα Δαρδανέλια. Συμμετείχε στις τελετές απελευθέρωσης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, επισκέφθηκε στρατιωτικές μονάδες και δίχως να κατονομάζει στόχευσε την Τουρκία.»

Για τον Έλληνα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, σχετικά με την συνάντησή του με τον Ζελένσκι: «Και πάλι σήμερα ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Κίεβο έκανε μια δήλωση με αυξημένη δόση προκλητικότητας. Είπε στον Ζελένσκι ότι κανένας δεν μπορεί να σας καταλάβει καλύτερα απο εμάς, στα ανατολικά μας σύνορα έχουμε έναν γείτονα που μας απειλεί με πόλεμο, που ισχυρίζεται πως του ανήκουν τα εδάφη μας και μας απειλεί συνέχεις τονίζοντας πως 'θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ'».

Διαβάστε ακόμα:

Ο Ερντογάν «έστειλε» τον Σοϊλού με ένα νεύμα!

«Χαστούκι» ΗΠΑ σε Άγκυρα - «Όχι» σε συνεργασία με Ρωσία για το αέριο

Η αποτίμηση της αποστολής Δένδια στο Κίεβο και τα επόμενα βήματα