ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΕΘΝΙΚΑ

Πολίτης: Αν δεν έγινε παρερμηνεία, οφείλει να παραιτηθεί ο κ. Συρίγος

ελληνοτουρκικά
Τη δήλωση του Άγγελου Συρίγου αλλά και τη στρατηγική της Τουρκίας μέχρι τις εκλογές, που θα γίνουν όπως λέει τον Μάιο, ανέλυσε ο υποναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης.
AP Photo/Khalil Hamra

Ο υποναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης, ανέλυσε στο Newsbomb.gr τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος στο Αιγαίο, η ατυχής δήλωση του Άγγελου Συρίγου και η αντίδραση των ΗΠΑ σε αυτή.

Η έλευση του 2023 δεν σήμανε καμία διαφορά για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά. Η Άγκυρα διαρκώς κλιμακώνει την ένταση, τόσο σε επίπεδο απειλών και επιθετικής ρητορικής, όσο και πάνω από το Αιγαίο. Εσχάτως και στα νερά του Αρχιπελάγους οι Τούρκοι προκαλούν διαρκώς ζητήματα, βάζοντας στο «παιχνίδι» ακόμα και τα αλιευτικά σκάφη τους. Όπως εξηγεί στο Newsbomb.gr ο υποναύαρχος εν αποστρατεία, Βασίλης Πολίτης, όλες αυτές οι κινήσεις από πλευράς Ερντογάν μόνο τυχαίες δεν είναι. Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, κάθε κίνηση της Άγκυρας υπαγορεύεται από ένα κεντρικό στρατηγικό σχέδιο που έχει η κυβέρνησή της, προσπαθεί να αντισταθμίσει τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας σε εξοπλισμούς, συμμαχίες και διπλωματία αλλά παράλληλα να «κερδίσει» και ενόψει των εκλογών στη γείτονα.

Το διάστημα των επόμενων 180 ημερών θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως λέει ο κ. Πολίτης, καθώς μέσα σε αυτό αναμένεται κορύφωση των εντάσεων από πλευράς των Τούρκων, οπότε απαιτείται περαιτέρω προσοχή. Διότι δεν υπάρχει απλά ο φόβος «θερμού επεισοδίου», αλλά ενός ατυχήματος στο Αιγαίο, σε αέρα ή θάλασσα, το οποίο μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες και στις δύο πλευρές του Αρχιπελάγους. Ο κ. Πολίτης, επιπλέον, στάθηκε και στη δήλωση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, για τα F-16 και την Τουρκία και το γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να είναι υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας. Όπως υπογράμμισε, αν δεν έχει υπάρξει κάποια σοβαρή παρανόηση των λεγομένων του κ. Συρίγου, αυτός θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, καθώς μια τέτοια δήλωση προκαλεί «τριγμούς» και προβλήματα και στη σχέση που έχει οικοδομήσει η Αθήνα με την Ουάσιγκτον και τους γερουσιαστές που στηρίζουν τις θέσεις της στα ζητήματα με την Τουρκία.

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μπει σε εκλογική τροχιά και εμείς και η Τουρκία. Οι επόμενες 180 ημέρες θα είναι πολύ σημαντικές. Βλέπετε ότι καθημερινά η Τουρκία συνεχίζει το κρεσέντο των εμπρηστικών δηλώσεων. Βέβαια, έχει στρατηγικό σχέδιο, δεν τα κάνει όλα αυτά τυχαία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πολίτης στο Newsbomb.gr.

«Ενοχλούμενη από τον εξοπλισμό, ενοχλούμενη από ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πάει στα ακριτικά νησιά, ενοχλούμενη από το ότι ο πρωθυπουργός πάει στη Γαύδο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Λήμνο, τα αναφέρει όλα αυτά σαν προκλήσεις από την πλευρά της για να επαναφέρει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης. Δεν τα λέει, βέβαια, αυτά για πρώτη φορά. Μετά το τραγικό επεισόδιο των Ιμίων το 1996, η Τουρκία το έχει θέσει σε όλες τις συναντήσεις που έχουμε κάνει για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Και στις 64 συναντήσεις για τα ΜΟΕ, η Τουρκία βάζει αυτό το θέμα», εξηγεί.

Σχετικά με το πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο, ο κ. Πολίτης αναφέρει πως «δεν είναι θέμα θερμού επεισοδίου. Είναι θέμα ατυχήματος. Στον αέρα ή τη θάλασσα, καταλαβαίνει κανείς πόσο επικίνδυνο είναι κάτι τέτοιο να συμβεί». Μάλιστα, υπογραμμίζει πως η Τουρκία στα πλαίσια του υβριδικού πολέμου σε βάρος της Ελλάδας, πέρα από τους μετανάστες στον Έβρο και τα νησιά, έχει αρχίσει πλέον να χρησιμοποιεί και στόλους αλιευτικών σκαφών. «Στέλνει στόλους αλιευτικών να αλιεύουν παράνομα στο Αιγαίο, σε διεθνή ή ελληνικά χωρικά ύδατα. Το αποκορύφωμα ήταν το πρόσφατο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι», τονίζει.

«Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία συνεχώς θα προκαλεί, προφασιζόμενη και διαρροές για το θέμα της επέκτασης στα 12 ν.μ. στην Κρήτη. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνονται αυτές οι διαρροές, καθώς αν θέλαμε την επέκταση θα έπρεπε να την κάνουμε και απλά να την ανακοινώσουμε», υπογράμμισε ο κ. Πολίτης.

Ο υποναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης.Twitter

«Ο Ερντογάν θέλει εκλογές στις 29 Μαΐου»

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «οι εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία θα είναι τον Μάιο. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι Τούρκοι έχουν Ραμαζάνι, εμείς το Πάσχα στις 16 Απριλίου. Τον Ιούνιο είναι μήνας εξετάσεων των μαθητών και στις δύο χώρες. Θεωρώ ότι κατά την άποψή μου, οι εκλογές θα κινηθούν από τις 9 Μαΐου ως το τέλος του μήνα». Μάλιστα, σχολίασε πως ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να διεξαχθούν σε ημερομηνίες που θα έχουν συμβολικό χαρακτήρα.

«Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν συνειρμικά τους ανθρώπους. Θέλουν να τις κάνουν είτε στις 14 Μαΐου, που είναι η ημερομηνία νίκης του Μεντερές έναντι των Κεμαλιστών – βέβαια ο Ερντογάν δεν θα ήθελε την τύχη του Μεντερές ο οποίος κρεμάστηκε στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης από τους Κεμαλιστές – είτε στις 29 Μαΐου. Θα θελήσει να κάνει τον παραλληλισμό με την άλωση της Κωνσταντινούπολης», σημείωσε ο κ. Πολίτης.

«Θα έπρεπε, λοιπόν, να υπάρξει ένα μορατόριουμ ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις για το διάστημα αυτό ως τις εκλογές. Δεν συμφέρει κανέναν από τους δύο ένα θερμό επεισόδιο, με κακές εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, διότι μην ξεχνάμε πως υπάρχουν εκλογές και στην Κύπρο», πρόσθεσε.

«Ή παρερμηνεία, ή παραίτηση για τον κ. Συρίγο»

Αναφορικά με τη δήλωση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, για το πρόγραμμα των F-16 από τις ΗΠΑ στο οποίο προσπαθεί να ενταχθεί η Τουρκία, ο κ. Πολίτης ήταν ξεκάθαρος. «Νομίζω ήταν μια τουλάχιστον ατυχής δήλωση του κ. Συρίγου. Δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες δηλώσεις, οι θέσεις του είναι πάντα εθνικές. Βέβαια, σε αυτό το θέμα δεν ξέρω για ποιο λόγο θα έπρεπε να μιλήσει ο υφυπουργός παιδείας, αλλά προφανώς τοποθετήθηκε με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα. Σε κάθε περίπτωση, ή έγινε παρερμηνεία των δηλώσεων ή αλλιώς θα πρέπει ο κ. Συρίγος να υποβάλλει την παραίτησή του», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Μενέντεζ στις ΗΠΑ κάνει τεράστιο αγώνα για να μην περάσει το πρόγραμμα των F-16 για την Τουρκία. Θα υπάρξει μια συνάντηση του κ. Τσαβούσογλου με τον κ. Μπλίνκεν, για το θέμα αυτό και τέτοιες τοποθετήσεις είναι «βούτυρο στο ψωμί» των Τούρκων. Όλα τα μέσα στις ΗΠΑ, με αποκορύφωμα την Washington Post, έχουν γράψει ότι πρέπει να σταματήσει η Τουρκία και ο Ερντογάν την επιθετική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας, ότι θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της σαν σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», επεσήμανε.

«Φανταστείτε πώς θα αισθανθεί και πώς θα αντιδράσει ο κ. Μενέντεζ, και οι άλλοι 52 βουλευτές που στηρίζουν τις ελληνικές απόψεις για το F-16 και για το εμπάργκο των όπλων, όταν ενημερωθεί για αυτή τη δήλωση. Καταλαβαίνετε την απορία τους. Είδατε και τις δηλώσεις του κ. Ζεμενίδη, που είναι εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), ο οποίος είπε πως αυτές οι δηλώσεις του κ. Συρίγου, δεν εξυπηρετούν τις ελληνικές θέσεις», υπογράμμισε.

Ζεμενίδης: Αυτά τα λένε μόνο Τούρκοι πράκτορες

Ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council (HALC) μίλησε για το θέμα των δηλώσεων του κ. Συρίγου στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτές οι τοποθετήσεις είναι «ανοησίες» και πως «τέτοια πράγματα ακούγονται μόνο από πράκτορες της Τουρκίας».

«Ευτυχώς τον κύριο Συρίγο δεν τον γνωρίζει κανένας στην Ουάσιγκτον, ξέρω ότι δεν εκφράζει την άποψη ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του κυρίου Δένδια», συμπλήρωσε. Επιπλέον, ανέφερε πως «ο κ. Συρίγος θα πρέπει να έρθει να μας εξηγήσει για ποιανού λογαριασμό έδωσε τέτοια άποψη. Δεν είναι αυτές οι θέσεις της ομογένειας και οι θέσεις των φιλελλήνων στο Κογκρέσο. Με τη λογική του γιατί να μην του δώσουμε και τα F35; Για αυτό ήταν μια ανοησία»

Πολιτική «θύελλα» από τις δηλώσεις Συρίγου

Η φράση «Εμείς θέλουμε η Τουρκία να πάρει F-16. Όχι τώρα, σε βάθος χρόνου. Γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση. Φανταστείτε μια Τουρκία, η οποία έχει ρωσικά οπλικά συστήματα… δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει κανένας στην επιθετικότητά της έναντι ημών. Ενώ τώρα, συγκρατείται ως έναν βαθμό», δια στόματος του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, πυροδότησε και πολιτική κόντρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση με την οποία χαρακτήρισε ως «λαγό» του Κυριάκου Μητσοτάκη τον υφυπουργό Παιδείας, κάνοντας λόγο για «πολιτική πιστού και προβλέψιμου συμμάχου των ΗΠΑ».

Ο Αγγελος Συρίγος από την πλευρά του, με δήλωσή του απάντησε στα όσα υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Σχετικώς με τη δήλωσή μου ότι «μας συμφέρει μακροπρόθεσμα η Τουρκία να προμηθευθεί αμερικανικά F-16 ενώ παράλληλα τελεί υπό τον έλεγχο της Δύσεως» καθώς και τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζω τα ακόλουθα:

1. Κάποια στιγμή, σε βάθος χρόνου η Τουρκία θα ξαναπάρει αεροπλάνα. Η πολεμική της αεροπορία είναι η αιχμή των επιθετικών της κινήσεων. Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να προμηθευτεί η Τουρκία αυτά τα οπλικά συστήματα από την Δύση και ειδικότερα από την Αμερική με τους όρους που έχει αναφέρει επανειλημμένως ο γερουσιαστής Μενέντεζ. Συγκεκριμένα ο Μενέντεζ προτείνει να δοθούν τα F-16 στην Τουρκία υπό τον αυστηρό όρο να μην προβαίνουν σε υπερπτήσεις ελληνικών νησιών. Από όλες τις δυτικές χώρες που δύνανται να πουλήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία, μόνον η αμερικανική γερουσία μπορεί να επιβάλλει τέτοιους αυστηρούς όρους και να ελέγχει την εφαρμογή τους. Αντιθέτως, εάν οι Τούρκοι επιλέξουν να προμηθευτούν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, είναι βέβαιον ότι δεν θα υπάρχουν τέτοιοι όροι. Επομένως, σε βάθος χρόνου μας συμφέρει να αγοράσουν οι Τούρκοι αμερικανικά F-16 υπό τους όρους που θα ορίσει η αμερικανική γερουσία.

2. Το κόμμα-λαγός μιλάει για λαγούς όταν ως κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αντί όμως να ασχολούνται στον ΣΥΡΙΖΑ με σοβαρές και υπεύθυνες αναλύσεις, ας διορθώσουν την ιστοσελίδα τους που γράφει ακόμη ότι: «το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην περιφερειακή και διεθνή αποσταθεροποίηση, θεσμοθετεί μια ανισομερή σχέση ισχύος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, συμμετέχει σε «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» που έχουν οδηγήσει στην έκρηξη των σημερινών κρίσεων στην περιοχή μας, προωθεί την στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας και καλλιεργεί ψυχροπολεμικό κλίμα», ήταν η δήλωσή του.

Σχετικές ειδήσεις