ΕΘΝΙΚΑ

Φράχτης στον Έβρο: Το σχέδιο επέκτασης - Όλο το χρονοδιάγραμμα

Φράχτης στον Έβρο: Το σχέδιο επέκτασης - Όλο το χρονοδιάγραμμα
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής - επέκτασης του φράχτη. 

Την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου θα επισκεφθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής - επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Π.Ε. Έβρου.

Ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση το απόγευμα, ενώ το πρωί θα επισκεφθεί την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί.

Μετά την εισήγηση Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο να σταματήσει η χρηματοδότηση περίφραξης των συνόρων της Ένωσης, η πολιτική αντιπαράθεση έχει φουντώσει. Στο μεταξύ πλησιάζουν και οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και ένα από τα μείζονα ζητήματα, αυτό του μεταναστευτικού, βρίσκεται στο επίκεντρο.


Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του για τον φράχτη στον Έβρο, τόνισε: «Μόλις χθες, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία -προσέξτε, ακούστε το αυτό- με την οποία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην χρηματοδοτήσει τον φράχτη του Έβρου. Να το ακούσετε όλοι, δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες. Η Ευρώπη πλέον αλλάζει τη στάση της και αναγνωρίζει τη σημασία προστασίας εξωτερικών συνόρων και αυτό με παρέμβαση και Ελλάδας σε όσους φορούν κομματικές παρωπίδες και καπέλο για να υπονομεύσουν έργο αυτής κυβέρνησης απαντώ ξεκάθαρα: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει».

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι πρόκειται για θέση του ευρωκοινοβουλίου και όχι δική του. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε: «Θέλει τουλάχιστον θράσος να παρουσιάζεις μία πανευρωπαϊκή θέση ως περιθωριακή και μειοψηφική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θέλει ακόμα μεγαλύτερο θράσος να επιμένεις ότι αντί τα ευρωπαϊκά κονδύλια να κατευθύνονται στην αντιμετώπιση της κρίσης, την υγεία ή υποδομές και εξοπλισμό που συμβάλλουν πραγματικά στη φύλαξη συνόρων, πρέπει να πηγαίνουν σε νέους φράχτες για να κάνει σόου ο κ. Μητσοτάκης».

Το σχέδιο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο

Α’ Φάση: 35 χλμ (Κεντρικός Έβρος) – Χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους – προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ – χρονοδιάγραμμα: 12 Μήνες

Β’ Φάση: Συνολικό μήκος 140 χλμ – Χρονοδιάγραμμα: εντός 2-3 ετών (συντονισμένη προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότησης και από την Ε.Ε.)

Τι περιλαμβάνει το έργο επέκτασης του φράχτη:

● νέο τεχνητό εμπόδιο, ύψους 5 μέτρων και βάθους 6 μέτρων
● κατασκευή 7 αντιβαλλιστικών παρατηρητηρίων
● διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων
● την κατασκευή θυροφραγμάτων
● κατασκευή νέου κτιρίου 300 τμ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και
● βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου