Γιώργος Μπαλταδώρος: Σαν σήμερα η τελευταία πτήση στα ουράνια για τον ήρωα σμηναγό

Σαν σήμερα πριν από πέντε χρόνια έπεσε στο καθήκον ο 34χρονος πιλότος Γιώργος Μπαλταδώρος, πατέρας δύο παιδιών.
Γιώργος Μπαλταδώρος: Σαν σήμερα η τελευταία πτήση στα ουράνια για τον ήρωα σμηναγό
Ένας ακόμη  Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων
4'

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος έπεσε εν ώρα καθήκοντος για την πατρίδα, κοντά στην Σκύρο.

Μετά από αποστολή αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών επέστρεφε, όταν το μονοθέσιο αεροσκάφος Μ2000-5 της 114ΠΜ/331Μ σε απόσταση εννέα ναυτικών μιλίων βόρειο ανατολικά του νησιού συνετρίβη στη θάλασσα.

Ο πιλότος από το Μορφοβούνι Καρδίτσας που υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, επέστρεφε από αποστολή αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών άφησε και «έφυγε» από τη ζωή ύστερα από συντριβή κατά την προσπάθεια προσγείωσης.

Ο 34χρονος πιλότος πατέρας δύο παιδιών γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μορφοβούνι, όπου ζουν οι γονείς και ο αδερφός του, τέλειωσε το Λύκειο στην Καρδίτσα με άριστα και τον κέρδισε η Πολεμική Αεροπορία και η αγάπη και το πάθος του για τα αεροπλάνα.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο άτυχος σμηναγός είχε μιλήσει ένα χρόνο πριν χάσει τη ζωή του είχε μιλήσει σε εκπομπή της ΕΡΤ για τους κινδύνους των αερομαχιών πάνω από το Αιγαίο.

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος, που είχε 940 ώρες πτήσης, είχε φύγει για αποστολή αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών και επιστρέφοντας έγινε το κακό.
Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε για τον χειριστή του Mirage: «Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου».

Η πολεμική αεροπορία για να τιμήσει τον χαμό του ήρωα, τοποθέτησε ένα αεροσκάφους mirage F1 προς τιμή του Ήρωα Σμηναγού (Αντιπτέραρχος μετά θάνατον), Γιώργου Μπαλταδώρου στο τόπο καταγωγής του, στο Μορφοβούνι.
Το αεροσκάφος που επιλέγει για να τιμήσει τον Καρδιτσιώτη ήρωα είναι το Mirage F-1CG με Serial Number (s/n) “113”.

Το αεροσκάφος αυτό, ανήκε στην δύναμη της 334 Μοίρας Παντός Καιρού με έδρα της 126 Σμηναρχία Μάχης του Ηρακλείου. Με το συγκεκριμένο Mirage, είχε πραγματοποιήσει την τελευταία του πτήση ο αείμνηστος Στέλιος Δεμένεγας, λίγο πριν αποχωρήσει από την Διοίκηση της 126 ΣΜ και ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα έχασε τη ζωή του στην Κύπρο, σε πτώση ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς.

Το Mirage F-1CG s/n “113”, μετά την αναστολή λειτουργίας της 334 ΜΠΚ, είχε ενταχθεί στη δύναμη της 342 ΜΠΚ στην 114 ΠΜ, έως την οριστική απόσυρση των αεροσκαφών.

Ένας ακόμη Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας…

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο που δημιουργήθηκε από δικούς του ανθρώπους, φίλους του, το οποίο συγκινεί και στέλνει ένα μήνυμα: «Κανείς Απών… Άλλοι στη γη, άλλοι στον ουρανό!

Ο Γιώργος δεν θα πεθάνει ποτέ όσο τον θυμόμαστε, και τον θυμόμαστε».

Ο καιρός κατέστρεψε το μνημείο του ήρωα Σμηναγού Γ. Μπαλταδώρου στην Καρδίτσα

Το εντυπωσιακό μνημείο, στο οποίο δεσπόζει ένα παροπλισμένο αεροσκάφος Mirage F1 βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του Σμηναγού, στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, ενώ εγκαινιάστηκε σε μια μεγαλοπρεπή τελετή στις 30 Αυγούστου 2021.

Η μαρμάρινη πλάκα, που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιάννη Μπάρδη, με δαπάνη του Δήμου και με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο, αφαιρέθηκε από το σημείο, τον περασμένο Ιανουάριο, όπως διαπίστωσε το Newsbomb.gr.

Δείτε φωτογραφίες:

Όπως μας εξήγησε ο Δήμαρχος του δήμου Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος, ο λόγος δεν είναι κάποιος βανδαλισμός -δυστυχώς δεν είναι λίγα τα φαινόμενα αυτά στη χώρα μας- αλλά τα καιρικά φαινόμενα, καθώς, πριν από περίπου 10 ημέρες, ένας ισχυρός άνεμος προκάλεσε ζημιές στο εντυπωσιακό μαρμάρινο μνημείο.

Ο Δήμος το απέσυρε άμεσα προκειμένου να το επισκευάσει και πολύ σύντομα θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση του, δίπλα από το αεροσκάφος που συνήθιζε να πετά ο Καρδιτσιώτης Σμηναγός.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή