ΕΘΝΙΚΑ

Σουδάν: Με εντολή Μητσοτάκη μεταγωγικά αεροσκάφη στην Αίγυπτο για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων

Σουδάν: Με εντολή Μητσοτάκη μεταγωγικά αεροσκάφη στην Αίγυπτο για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων
Intime / φωτογραφία αρχείου

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις για την εφαρμογή του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ», για απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν.

Ανακοινώσεις σχετικά με τις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος όλες αυτές τις ημέρες είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Ζοσέπ Μπορέλ και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Ο υπουργός ανακοίνωσε τη μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, με απόφαση του Πρωθυπουργού, μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση εκκένωσης των Ελλήνων από το Σουδάν.

Συγκεκριμένα, δύο μεταγωγικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να προσγειωθούν στην Νότια Αίγυπτο.

Η προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από το «εμπόλεμο» Σουδάν οργανώνεται από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γαλλία προχώρησε σε μεγάλη επιχείρηση και ξεκίνησε η εκκένωση των Γάλλων πολιτών, καθώς και διπλωματών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Δένδιας είπε:

«Το Σάββατο 15 Απριλίου, εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών με την οποία έγινε σύσταση στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν και όσοι βρίσκονται εκεί, να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Στις 16 Απριλιου, το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί. Η πρεσβεία στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον μητροπολίτη Σάββα και τον επίτιμο πρόξενο στην Ελλάδα.»

«Έχει ενεργοποιηθεί με εντολή μου η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ. Το υπουργείο Εξωτερικών περιμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα θέσω το θέμα του Σουδάν στο Ανώτατο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας. Με εντολή Μητσοτάκη θα γίνει η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με ομάδες ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο, για να είναι σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού.»

«Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους συμμάχους προς αυτό τον σκοπό. Στον κατάλογο των εγκλωβισμένων Ελλήνων περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Σχετικές ειδήσεις