ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 20.000 ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

Σουδάν: Προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων – Αγωνία για τους δύο τραυματίες

Εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι οι Έλληνες στο Σουδάν, τη στιγμή που η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να είναι έκρυθμη.
Σουδάν: Προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων – Αγωνία για τους δύο τραυματίες
4'

Όπως ανέφερε ο επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ, Γεράσιμος Παγουλάτος: «Οι Έλληνες είναι όλοι ασφαλείς στα σπίτια τους με ότι είχαν από τρόφιμα, νερό και πετρέλαιο από τις γεννήτριες από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες».

Δύσκολες ώρες για τους δύο Έλληνες τραυματίες

Δύσκολες είναι οι ώρες και για τους δύο Έλληνες τραυματίες, οι οποίοι κατάφεραν να φύγουν από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν. Ο κ. Παγουλάτος συνέχισε συμπληρώνοντας ότι ένας εξ΄αυτών χρειάζεται «άμεση βοήθεια, γίνονται προσπάθειες από την ελληνική κοινότητα και τα παιδιά που έχουν την ευθύνη να βρεθούν κάποια φάρμακα, κάποιο νοσοκομείο να τους δεχτεί, η κυκλοφορία δεν είναι εύκολη, τα νοσοκομεία σχεδόν τα μισά έχουν κλείσει».

Η ελληνική πολιτεία έχει υπογραμμίσει τη σημασία του συντονισμού των κρατών – μελών της ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, ανέφερε: «120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία εκκένωσης. Υπάρχουν προετοιμασίες, όταν μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το αεροδρόμιο όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν».

Υπενθυμίζεται πως οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν έως τώρα για να σωθούν, πλησιάζουν τους 20.000.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Ο Ρίσι Σούνακ προήδρευσε σε έκτακτη συνεδρίαση της βρετανικής κυβέρνησης για την κρίση στο Σουδάν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προήδρευσε σήμερα συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για να συζητηθεί η κατάσταση στο Σουδάν και στη συνεδρίαση συμμετείχε επίσης ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν ανακοίνωσαν σήμερα πως συμφώνησαν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ξένων υπηκόων, καθώς πυρά πυροβόλων όπλων και αεροπορικά πλήγματα ακούγονταν σε όλο το Χαρτούμ παρά τις υποσχέσεις από τις εμπόλεμες πλευρές να παύσουν το πυρ για τρεις ημέρες έπειτα από μια εβδομάδα μαχών οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα θα απομακρύνουν διπλωμάτες και άλλους υπηκόους από το Χαρτούμ «μέσα στις επόμενες ώρες».

«Αναγνωρίζουμε πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική για τους Βρετανούς υπηκόους που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες στο Σουδάν», δήλωσε Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να υποστηρίξουμε τους Βρετανούς υπηκόους και το διπλωματικό προσωπικό στο Χαρτούμ και το υπουργείο Άμυνας εργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών για να προετοιμαστεί για μια σειρά ενδεχομένων», πρόσθεσε.

Το βρετανικό Φόρεϊν Όφις επικαιροποίησε σήμερα την ταξιδιωτική οδηγία του για το Σουδάν προειδοποιώντας πως «σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, οποιαδήποτε απόφαση για μετακίνηση πρέπει να ληφθεί με προσωπική ευθύνη».

Στο μεταξύ, Σαουδάραβες και υπήκοοι άλλων χωρών, που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, έφθασαν σήμερα στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο της πρώτης επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων που ανακοινώθηκε από την αρχή των μαχών πριν από μία εβδομάδα, μετέδωσε η σαουδαραβική τηλεόραση.

«Έφθασε το πρώτο πλοίο που απομάκρυνε ανθρώπους από το Σουδάν, μεταφέροντας 50 (σαουδάραβες) πολίτες και ορισμένο αριθμό υπηκόων φίλων χωρών», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Εχμπαρίγια.

«Άλλα τέσσερα πλοία προερχόμενα από το Σουδάν και με προορισμό την Τζέντα μεταφέρουν 108 ανθρώπους προερχόμενους από 11 χώρες», πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Το Αλ-Εχμπαρίγια μετέδωσε εικόνες μεγάλων πλοίων να καταπλέουν στο λιμάνι της Τζέντα. Αυτές οι απομακρύνσεις αμάχων αποτελούν την πρώτη τέτοια επιχείρηση μεγάλης έκτασης από τις 15 Απριλίου που ξέσπασαν οι συγκρούσεις στο Σουδάν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πυρά και εκρήξεις ακούγονταν σήμερα το πρωί σε πολλές συνοικίες του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας του Σουδάν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή