ΕΘΝΙΚΑ

Θετικό το κλίμα Αβραμόπουλου και ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για τα υποβρύχια

Θετικό το κλίμα Αβραμόπουλου και ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για τα υποβρύχια

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κεκλεισμένων των θυρών κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Άμυνας – Εξωτερικών και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε τα μέλη των επιτροπών για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης – ΕΝΑΕ για την παραλαβή των τεσσάρων υπερσύγχρονων υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό και εκκρεμεί επί σειρά ετών.

Του Βελισσάριου Δραγάτση

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων συμφώνησαν απολύτως με τους χειρισμούς που κάνει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσον αφορά στην παραλαβή των υποβρυχίων. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως πρέπει να διασφαλιστεί το εθνικό συμφέρον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ωστόσο διατυπώθηκαν επιφυλάξεις αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ναυπηγεία και οι εργαζόμενοί τους εξαιτίας των διαφορών ανάμεσα στην ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ και του Ελληνικού Δημοσίου.

Κατά την ενημέρωση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να επιτευχθούν:

- Η αποσύνδεση και αποδέσμευση του αμυντικού μέρους, δηλαδή η παραλαβή των υποβρυχίων από το υπόλοιπο μέρος που αφορά στη λειτουργία και στο μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

- Η παραλαβή των τεσσάρων υποβρυχίων «Πιπίνος», «Ματρώζος», «Κατσώνης» και «Ωκεανός» από το Πολεμικό Ναυτικό, με την ευθύνη και το συντονισμό του οποίου θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες και θα ενταχθούν επιχειρησιακά στον Στόλο, το συντομότερο δυνατό. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τη διάθεση ποσού 75,5 εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκεται δεσμευμένο στον προϋπολογισμό του υπουργείου.

ypovryxia-2-630x400

Για την επίτευξη αυτών των αντικειμενικών σκοπών, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

- Διαχώρισε την υπόθεση της παραλαβής των υποβρυχίων, από τις διαφορές της πώλησης των Ναυπηγείων και ενήργησε για την προστασία των χρημάτων που κατέβαλε για την ναυπήγηση των υποβρυχίων ως τότε (σ.σ. δηλ. 2,5 δισ. ευρώ).

- Καταλόγισε -για πρώτη φορά- τόσο στα ΕΝΑΕ, όσο και στις εταιρείες που εμφανίσθηκαν ως επενδυτές, το σύνολο των ποσών που καταβλήθηκαν από το 2010 έως τα μέσα του 2011, στα ΕΝΑΕ, θεωρώντας ότι καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.

- Προσέφυγε στο Πρωτοδικείο με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των ΕΝΑΕ για να εξασφαλιστεί η συντήρηση των υποβρυχίων.

- Κατέστη σαφές στην ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ ότι φέρει την αποκλειστική ευθύνη να αποζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο για κάθε ζημία των υποβρυχίων που προκαλείται από τον εγκλωβισμό τους σε κλειστά Ναυπηγεία, και

- Παρήγγειλε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να επεξεργασθεί τα σχετικά νομικά ζητήματα σχετικά με την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου διά της δικαστικής οδού.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε το χρονικό των επαφών και της αλληλογραφίας που είχε με τον ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ Ισκαντάρ Σάφα έως την συνάντηση που είχαν για την επίλυση του προβλήματος με τα υποβρύχια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβαν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν στη δημοσιότητα οι επιστολές του κ. Σάφα προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αίτημα που έγινε δεκτό.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξήρε την καταλυτική συμβολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρακολούθησε και στήριξε τη σχετική προσπάθεια. «Όταν υπάρχει το δίκαιο με το μέρος μας, όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούμε να πετυχαίνουμε πράγματα που φαίνονται ακατόρθωτα», ανέφερε ο υπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Γνωστοποίησε επίσης, ότι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της HDW Δρ. Χανς Κριστόφ Ατζοποντίεν στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που θα κάνει στη Ντόχα του Κατάρ.

ypo

Κλείνοντας, έκανε λόγο για «ένα νομικά ασφαλές, σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο» βάσει του οποίου:

- Το Πολεμικό Ναυτικό παραλαμβάνει τα υποβρύχια και τα εντάσσει στο Στόλο.

- Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προασπίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου στην αντιδικία με την ιδιοκτησία των Ναυπηγείων, είτε το Ελληνικό Δημόσιο είναι ενάγων, είτε εναγόμενος.

- Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα στηρίζουν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στους δικαστικούς αγώνες.

Πριν από τη λήξη της τρίωρης συνεδρίασης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν επίσης να δοθούν στη δημοσιότητα και τα πρακτικά, αίτημα που έγινε επίσης δεκτό.
Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Τρίαινα», τους οποίους ενημέρωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος γνωστοποίησε ότι την Τρίτη συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη από τον οποίο ενημερώθηκε πως ξεκινά άμεσα τις ενέργειες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

Πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν πάντως πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν σήμερα στην κοινή σύσκεψη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων πείστηκαν από τις θέσεις και τα επιχειρήματα του κ. Αβραμόπουλου. Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτήρισαν θετικό βήμα την περιέλευση των υποβρυχίων 214 στο Πολεμικό Ναυτικό.

Στην ίδια τακτική, ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως τα ερωτήματα για την ολοκλήρωση των εργασιών και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ναυπηγικής βιομηχανίας παραμένουν αναπάντητα, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για τους χειρισμούς εκτός του υπουργείου Άμυνας.