ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 100 παραβιάσεις στο Αιγαίο σε 48 ώρες

Τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 100 παραβιάσεις στο Αιγαίο σε 48 ώρες

Εκατόν τρεις συνολικά παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου πραγματοποίησαν Τουρκικά τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, οι 65 από αυτές τις παραβιάσεις καταγράφηκαν την Πέμπτη (19/3/2015) και οι υπόλοιπες 38 καταγράφηκαν σήμερα, Παρασκευή (20/3/2015).

Αναλυτικά, την Πέμπτη (18/3), δώδεκα τουρκικά μαχητικά, ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος CN-235 και δύο ελικόπτερα παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ τα δώδεκα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Αιγαίο σε τέσσερις σχηματισμούς πριν «αναγνωριστούν και αναχαιτιστούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια πρακτική».

Την Παρασκευή (20/3), συνολικά δεκατέσσερα αεροσκάφη, πραγματοποίησαν 38 παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο. Τα τουρκικά μαχητικά , παραβίασαν το FIRπάνω από το Αιγαίο σε τρεις σχηματισμούς ενώ υπήρξαν και δύο εμπλοκές.

«Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», κατά την πάγια τακτική ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι σήμερα (20/3) το τουρκικό ΤΠΚ «TCG POYRAZ», στο πλαίσιο συμμετοχής του στην επιχειρησιακή εκπαίδευση Α΄ τριμήνου του ΤΠΝ, εισήλθε σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα ανατολικά του Αγαθονησίου.

Στη συνέχεια, κινούμενο με πορεία, αρχικά, δυτική και στη συνέχεια νότια και ανατολική, εξήλθε από τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα την 11:50 νοτιοανατολικά ν. Αγαθονήσι.

Πλοίο και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το εν λόγω πολεμικό πλοίο καθ' όλη την διάρκεια του πλου του, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Σχετικές ειδήσεις