Μυρίζει μπαρούτι: Η Τουρκία στέλνει σκάφος – κατάσκοπο στο Αιγαίο

Newsbomb

Με νέα NAVTEX δεσμεύει το μισό Αρχιπέλαγος για δήθεν επιστημονικές έρευνες – Το «TCG CUBUKLU» θα κινείται από αύριο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα χωρίς την άδεια της Ελλάδας

Κλιμακώνει επικίνδυνα η Τουρκία τις προκλήσεις της στο Αιγαίο ανεβάζοντας την ένταση με την Ελλάδα στο... κόκκινο!

Λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα για τη «σουλτανοποίηση» του κράτους και της ανάδειξης του Ερντογάν ως απόλυτου κυρίαρχου των εξουσιών, οι Τούρκοι στέλνουν στο Αιγαίο το πλοίο «κατάσκοπο» προκειμένου να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες.

Θέλοντας να διατηρήσει την ένταση στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς αυτό ικανοποιεί το εθνικιστικό ακροατήριο, συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αρχιπέλαγος με απώτερο στόχο να αποκομίσει οφέλη από την ευρύτερη περιοχή.

Με νέα ναυτική οδηγία που εξέδωσε σήμερα 6 Απριλίου, την NAVTEX 381/17, η Τουρκία δεσμεύει εκτεταμένα σημεία στο κέντρο του Αιγαίου για «επιστημονικές» έρευνες από το “TCG CUBUKLU” για το διήμερο 7 – 8 Απριλίου.

Πρόκειται για την περιοχή μεταξύ Χίου και Ικάριας, Άη Στράτη - Λήμνου - Λέσβου και βορείως των Ψαρών. Περιοχές δηλαδή που εμπίπτουν ξεκάθαρα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα επισημαίνει στη NAVTEX ότι θα γίνουν «επιστημονικές έρευνες» και δεν απαιτείται άδεια του παράκτιου κράτους, οι στόχοι της είναι προφανείς... να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Η τακτική εξάλλου είναι πάγια και γνωστή εδώ και χρόνια. Σχεδόν κάθε χρόνο, την άνοιξη και το καλοκαίρι που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, οι Τούρκοι εκδίδουν ναυτικές οδηγίες για δήθεν επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι η Άγκυρα έχει ήδη βγάλει στο Αρχιπέλαγος το Τσεσμέ και το Πίρι Ρέις για έρευνες ενώ έχει απειλήσει πως μέχρι το καλοκαίρι θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Κίνηση που μεταφράζεται ως απάντηση στις εξελίξεις με την κυπριακή ΑΟΖ.

Προφανέστατα, με τις κινήσεις αυτές, η Τουρκία εγείρει πιο πιεστικά σοβαρά ελληνοτουρκικά ζητήματα, που αφορούν στο εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, την ελληνικότητα νησιών, καθώς επίσης και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο. Θυμίζουμε άλλωστε πως αποτελεί πάγια επιδίωξη της Άγκυρας η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο. Λεονταρισμοί και επιφανειακές αναλύσεις της κατάστασης δεν χωρούν... και από ένα φιλειρηνικό κράτος όπως η Ελλάδα απαιτείται ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης και νηφάλιες κινήσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved