ΕΘΝΙΚΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το γεωτρύπανο στο «Οικόπεδο 12»

Αντίστροφη μέτρηση για το γεωτρύπανο στο «Οικόπεδο 12»
Το αμερικανικό γεωτρύπανο για την έρευνα του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου αρχίζει να δουλεύει από το πρωί της Τρίτης στο «Οικόπεδο 12»...

Ρεπορτάζ: Κώστας Τζεβελέκος – Βελισσάριος Δραγάτσης

Το αμερικανικό γεωτρύπανο για την έρευνα του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου αρχίζει να δουλεύει από το πρωί της Τρίτης στο «Οικόπεδο 12» και παρά τις έξαλλες απειλές της τουρκικής πλευράς. Δεν είναι τυχαίο ότι Αμερικανοί διπλωμάτες σχολίαζαν περιπαικτικά ότι το μένος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου δεν αφορά στο «στρατηγικό βάθος» της χώρας του αλλά στο βάθος που θα βρεθούν οι υδρογονάνθρακες…

Απoκλειστικές πληροφορίες των “Newsbomb” και “Newscode” αναφέρουν ότι το πρωί της Τρίτης, στις 7.30’ το πρωί ξεκινούν οι έρευνες για την εξαγωγή υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Η σημερινή αναβολή οφείλεται στο ότι η αμερικανική εταιρεία από το Τέξας, η “Noble Energy”, περίμενε κάποια ανταλλακτικά και διάφορα άλλα υλικά που ήταν άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία του τρυπανιού.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής διπλωματίας επισήμαναν ότι : «Το γεωτρύπανο είναι έτοιμο προκειμένου να προχωρήσει τις έρευνες». Ζήτησαν όμως να μειωθούν οι δηλώσεις που μπορεί να οξύνουν το κλίμα στις διπλωματικές σχέσεις των εμπλεκομένων χωρών.

Σχεδιασμοί των Ισραηλινών

Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 80 ημέρες ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται η Κύπρος το Ισραήλ και η χώρα μας.

Πάντως οι ισραηλινοί εξακολουθούν να προκαλούν και να τηρούν συνθήκες έντασης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κορυφαίος Ισραηλινός στρατιωτικός αναλυτής κ. Δαυΐδ Έσσελ (David Eshel) επισημαίνει ότι το σύνολο του κουρδικού λαού θα μπορέσει να πετύχει το τελικό στόχο του και την ιερή του ανεξαρτησία μετά από αιώνες καταπίεσης μετατρέποντας την “Αραβική Άνοιξη σε ένα απίθανο “Κουρδικό Καλοκαίρι”.

Αυτή η δήλωση επιβεβαιώνει και πάλι τους σκεπτικιστές στον υποτιθέμενο στρατιωτικό άξονα με το Ισραήλ, το οποίο προφανώς και εξυπηρετεί τα σχέδια του Τελ Αβίβ εναντίον της Άγκυρας αλλά δεν περιφρουρεί τα ζωτικά συμφέροντα των Αθηνών και της Λευκωσίας στην ευρύτερη περιοχή.