«Τρέμει» ο Ερντογάν: Γιατί «πάγωσε» τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί

Newsbomb

«Τρέμει» ο Ερντογάν: Γιατί «πάγωσε» τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί

Οι θρύλοι και οι δοξασίες γύρω από το Ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας και ο ρόλος του Πούτιν

Τίποτα δεν είναι τυχαίο και υπάρχει ακόμα «ενεργό» πολύ μεγάλο παρασκήνιο, πίσω από την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να «παγώσει» τα σχέδια μετατροπής του ναού της χριστιανοσύνης, την Αγία Σοφία σε οθωμανικό τζαμί.

Η απόφαση του Σουλτάνου για το μεγαλύτερο και ιερότερο ορθόδοξο ναό βασίζεται, άκουσον –άκουσον, στο δικαίωμα που έδωσε στο Μωάμεθ τον Β΄ η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

Δηλαδή, εφόσον η βασιλεύουσα έπεσε στα χέρια των Οθωμανών το 1453 και μετατράπηκε ο ναός σε τζαμί από τον ίδιο, η σημερινή τουρκική πολιτική ηγεσία έχει το δικαίωμα να αλλάξει το status quo και να την ξαναμετατρέψει από μουσείο σε Τζαμί.

Την ίδια ακριβώς στιγμή η ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανακαίνισε οθωμανικό τζαμί στην Αθήνα ως κίνηση καλής θέλησης στον Τούρκο πρόεδρο.

Έτσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αριάνα Φερεντίνου και της ΕΤ1, για πρώτη φορά ακούστηκε από υπουργικά χείλη ότι η υπόθεση αυτή δεν βρίσκεται πλέον στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Νουμάν Κουρτουλμούς επισκέφθηκε την Παρασκευή την Αγία Σοφία, επιθεώρησε τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου που γίνονται τα τελευταία οχτώ χρόνια και δήλωσε ότι εργασίες αυτές είναι οι πιο εκτεταμένες που έχουν γίνει από το 1850.

Όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκέφτεται να μετατρέψει το μουσείο σε τέμενος, ο κ. Κουρτουλμούς απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Αγία Σοφία ήταν δικαίωμα κατάκτησης του Μωάμεθ του Πορθητή.

Εξήρε βέβαια το μεγαλείο του μνημείου, λέγοντας ότι η Αγία Σοφία είναι αριστούργημα του πολιτισμού και ότι σ’αυτήν διατηρούνται πολύτιμα μεγαλουργήματα της Βυζαντινής και Οθωμανικής περιόδου.

Πληροφορίες όμως από διάφορες πηγές στο ρωσικό τύπο, αναφέρουν ότι στην συγκεκριμένη απόφαση του φανατικά προσηλωμένου στο Ισλάμ Ερντογάν, έπαιξε ρόλο παρέμβαση του Ρώσου προέδρου Πούτιν μετά από πίεση και του Πατριάρχη πασών των Ρωσιών κκ. Κυρίλου.

Άλλωστε υπάρχει και ειλημμένη επίσημη απόφαση και της ρωσικής Δούμας, που ζητούσε ρωσικές προσπάθειες παρεμπόδισης μετατροπής του ΙΝ. Της Αγίας Σοφίας σε οθωμανικό τέμενος, ενώ για το ίδιο θέμα ήταν εξοργισμένη η ρωσική κοινή γνώμη.

Σε καμία περίπτωση ο ισλαμιστής Ερντογάν δεν πρόκειται να έκανε «πίσω» και πολύ πιθανόν να υπήρξε ρωσική προεδρική παρέμβαση, την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι παζαρεύουν την αγορά ενός τρομερού αντιπυραυλικού συστήματος όπως οι S-400, το οποίο θα αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή μας.

Το ύποπτο όμως της υπόθεσης είναι ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας φέρεται να έχει «παγώσει» αλλά όχι ακυρωθεί εντελώς, προφανώς αναμένοντας η Άγκυρα την τελική προμήθεια και παράδοση των ρωσικών σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Η ουσία όμως είναι ότι και οι ίδιοι οι Τούρκοι τρέμουν από τους θρύλους και τις δοξασίες που υπάρχουν ακόμα «ζωντανοί» εντός του ναού αυτού , η παρουσία του οποίου στην πόλη αυτή στοιχειώνει τα όνειρα τους για αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ειδικά στο άκουσμα των σεναρίων και των προφητειών για επιστροφή της βασιλεύουσας στους Έλληνες.

Με πληροφορίες από: pentapostagma.gr

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved