ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανό – Ραγδαίες εξελίξεις: Οι Ευρωπαίοι θέλουν λύση εδώ και τώρα – Παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ

Σκοπιανό – Ραγδαίες εξελίξεις: Οι Ευρωπαίοι θέλουν λύση εδώ και τώρα – Παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες πιέσεις από την Ευρώπη, αυτή τη φορά από την πλευρά της Άνγκελα Μέρκελ. Την ίδια ώρα, και ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη «φωτιά» βάζουν οι νέες αποκαλύψεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Τι «δείχνει» η προκλητική κίνηση της Μέρκελ

Τις προηγούμενες ημέρες ο Ζόραν Ζάεφ επισκέφθηκε το Βερολίνο, όπου είχε συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έτυχε θερμής υποδοχής από την Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία μάλιστα τον προσφώνησε «πρωθυπουργό της Μακεδονίας».

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Με αυτή την κίνηση η Άγνκελα Μέρκελ έδειξε πως επιχειρείται να δοθεί ένας πιο ευρωπαϊκός τόνος στα Σκόπια. Κάτι που άλλωστε κατέστησε σαφές και ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δείχνουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη χώρα του η Ρωσία, η Κίνα και βεβαίως η Τουρκία.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κι αυτό «όχι επειδή βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά επειδή μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες» ανέφερε συγκεκριμένα.

Χαν: Πολύ σύντομα η ΕΕ θα συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια

Την ίδια στιγμή, οι έμμεσες πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα να συμφωνήσει σε λύση, προφανώς με τον όρο «Μακεδονία» συνεχίστηκε και με την παρέμβαση του επιτρόπου που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, του Γιοχάνες Χαν.

Ο κ. Χαν εκτίμησε ότι πολύ σύντομα η Κομισιόν θα συστήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ σύντομα, πολύ πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι, θα συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες (Σκόπια, Αλβανία). Νομίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι διαθέτουν τις προϋποθέσεις γι’αυτό το βήμα. Οι κάτοικοι αξίζουν μια ευρωπαϊκή προοπτική. Τελικά μόνο τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Στα Σκόπια ο Γιούνκερ

Το διπλωματικό θρίλερ δεν τελειώνει εδώ. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που δείχνει η Ευρώπη για τη λύση του «καυτού» ζητήματος είναι και οι επισκέψεις που θα πραγματοποιήσουν στα Σκόπια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Με Μέρκελ, Μακρόν και Γιούνκερ ο Τσίπρας

Ενώ, οι διεργασίες για την Ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων βρίσκονται σε εξέλιξη, παράλληλα με την εντατικοποίηση των διπλωματικών επαφών για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, αλλά και την ένταση στο Αιγαίο και την Κύπρο να χτυπάει «κόκκινο» λόγω της προκλητικότητας των Τούρκων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα, Παρασκευή (23/02/2018) στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Μεταξύ των ηγετών αυτών είναι η Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πάολο Τζεντιλόνι και ο Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να τονίσει τη στήριξη της Ελλάδας στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Παράλληλα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στην προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην Κυπριακή ΑΟΖ: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί»

Εσείς πόσα ένσημα έχετε; Δείτε με ένα κλικ

Σχετικές ειδήσεις