Η «φίλη» μας η Μέρκελ καλωσόρισε τον «Μακεδόνα» πρωθυπουργό

Νewsbomb

Η «φίλη» μας η Μέρκελ καλωσόρισε τον «Μακεδόνα» πρωθυπουργό

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την ονομασία των Σκοπίων, η Γερμανία καγκελάριος πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ, του απευθύνθηκε καλωσορίζοντάς τον, ως «Μακεδόνα» πρωθυπουργό.

Τεράστιο διπλωματικό «φάουλ» από τη Γερμανίδα καγκελάριο

Παράλληλα, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των συζητήσεων, ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια για το ονοματολογικό, όλα αυτά στο πλασιο της επίσημης επίσκεψης στο Βερολίνο του πρωθυπουργού των Σκοπίων.

«Ποτέ άλλοτε στα τελευταία δέκα χρόνια δεν ήμασταν τόσο κοντά σε λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «το Βερολίνο όπου μπορεί να συμβάλει, θα παροτρύνει και τις δύο πλευρές να κάνουν τα αναγκαία βήματα».

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει εντατικά κατά καιρούς. Όταν μιλούσαμε για την ‘’Μακεδονία’’ συζητούσαμε και για το θέμα του ονόματος. Θυμάμαι μεταξύ άλλων τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου τότε η δυνατότητα ένταξης απέτυχε, λόγω του θέματος της ονομασίας. Είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που τώρα με την κυβέρνηση Ζάεφ, ήρθε πάλι κινητικότητα στις συνομιλίες» συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και στη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία την άλλη. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση, και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα έλεγα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες. Αυτό θα σήμαινε πολλά για τη χώρα της «Μακεδονίας» αλλά και για την Ελλάδα. Διότι διενέξεις υπάρχουν αρκετές στην περιοχή και κάθε διένεξη που επιλύεται, είναι κάτι καλό» κατέληξε η κ. Μέρκελ.

Οι μεταρρυθμίσεις προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ

Προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, τόνισε η καγκελάριος και απέφυγε να αναφερθεί σε ημερομηνία ένταξης, καθώς, όπως είπε, όλα εξαρτώνται από την ταχύτητα στην υλοποίηση των προϋποθέσεων.

Τα Σκόπια «έχουν ηρεμήσει πολύ και διανύουν φάση σταθερότητας. Η κυβέρνηση έχει ένα πολύ απαιτητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και πιστεύουμε πολύ ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι προς το συμφέρον» των πολιτών της, δήλωσε η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και προσέθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες επιπλέον επειδή αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ.

«Βεβαίως αυτό είναι πρώτα από όλα θέμα της ίδιας της χώρας», σημείωσε και εξήγησε ότι για την ίδια δεν προέχουν οι ημερομηνίες, αλλά το ερώτημα πότε θα ωριμάσει το θέμα της ένταξης. «Και για αυτό υπάρχουν πάντα προτάσεις και προϋποθέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όταν θα έχουν εκπληρωθεί, μπορεί (η διαδικασία ένταξης) να προχωρήσει πιο γρήγορα. Αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εκπληρωθούν, τότε προχωράει πιο αργά η διαδικασία και υπό αυτή την έννοια το μέτρο δεν είναι η ημερομηνία, αλλά η ταχύτητα με την οποία δρουν οι χώρες», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved