Ζάεφ: Δεχόμαστε μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό - Κουβέντα για αλλαγή στο σύνταγμα

Newsbomb

Ζάεφ: Δεχόμαστε μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό - Κουβέντα για αλλαγή στο σύνταγμα

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στον απόηχο του νέου γύρου επαφών που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων με τον Μάθιου Νίμιτς

«Η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα», υποστήριξε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Αποκάλυψε ότι «οι συνομιλίες άρχισαν επί επτά ζητημάτων και συνεχίζονται επί τεσσάρων, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη τρία έχουν ρυθμιστεί», αποφεύγοντας ωστόσο να πει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια είναι αυτά τα θέματα.

«Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή λύση. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη απορρίψει κάθε άλλη πρόταση που είχε κατατεθεί συμπεριλαμβανομένου του χρονικού προσδιορισμού», τόνισε.

«Όπως είναι κατανοητό, οι βασικές θέσεις όπως το όνομα, το σύνταγμα -αν θα αλλάξει η όχι- η γλώσσα και άλλα θέματα που έχουν ήδη αναφερθεί, είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε.

Επανέλαβε επίσης πως οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο για οποιαδήποτε λύση, μέσω δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέφερε ακόμη ότι η χθεσινή συνάντηση στην Βιέννη του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά και των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί μία αξιοπρεπής λύση που θα λαμβάνει υπόψη ζητήματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα.

Ο Ζάεφ ανέφερε ότι αυτή «η συζήτηση περιλαμβάνει ένα σχέδιο μιας διεθνούς συμφωνίας, μια συνθήκη μεταξύ των δυο πλευρών, που θα επικυρωθεί από τα κοινοβούλια. Αλλά ό,τι συμφωνηθεί σε υπουργικό ή ακόμη και σε πρωθυπουργικό επίπεδο, θα σταλεί στον Μάθιου Νίμιτς, καθώς η διαδικασία διεξάγεται από τα Ηνωμένα Έθνη», κατέληξε.

Πηγή: mia.mk

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved