ΕΘΝΙΚΑ

Απειλές και «νταηλίκια» από τους Τούρκους: Δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Απειλές και «νταηλίκια» από τους Τούρκους: Δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Κυπριακή ΑΟΖ | Τουρκία: Με τη γνωστή, απαράδεκτη τακτική των «ψευτοτσαμπουκάδων», η Τουρκία επιχειρεί ξανά να βάλει «φωτιά» στην κυπριακή ΑΟΖ, εγείροντας δικαιώματα ερευνών σε περιοχές που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΣΕ «ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ» Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: «ΘΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται η «Καθημερινή», αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Μπεράκ Αλμπαϊράκ, ο οποίος δήλωσε με τρόπο απροκάλυπτο πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού».

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο κ. Αλμπαϊράκ προέβη στην παραπάνω δήλωση, μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη.
Μάλιστα, ο ίδιος επέμεινε πως «η Άγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου».

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας έρχονται να επιβεβαιώσουν - για πολλοστή φορά - τις ιδιαίτερα εχθρικές διαθέσεις που επιδεικνύει το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο, εδώ και αρκετές εβδομάδες, απειλεί... θεούς και δαίμονες, με φόντο τις έρευνες των υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Διαβάστε σχετικά:

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει ακινητοποιημένο.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε σχετικά: «Έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε. Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή», είπε ο ίδιος και προσέθεσε: «Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».

Εξάλλου, σε ερώτηση αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή «Καλυψώ», ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι τόνισε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι».

Η νέα αναζήτηση φυσικού αερίου, δήλωσε τέλος ο Ντεσκάλτσι, «μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο».

Παράλληλα, πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν την είδηση που δημοσίευσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την ηγεσία της ENI. «Δεν υπήρξαν συναντήσεις της ιταλικής κυβέρνησης με ιθύνοντες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σχετικά με το θέμα του πλοίου της ΕΝΙ, το οποίο βρίσκεται ακόμη στ΄ ανοικτά της Κύπρου», αναφέρουν πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την κυπριακή ΑΟΖ

Σχετικές ειδήσεις